Gelezen : Blindelings – Kris Van Steenberge

Gelezen

Grote verwachtingen

Woesten, het debuut van Kris Van Steenberge (1963)  stond vorig jaar nummer 1 in  mijn top 3. Wat een diepmenselijk verhaal, zinnen om te lezen en te herlezen. Puur genieten was dat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik met grote verwachtingen begon aan de opvolger, Blindelings.

Structuur en opzet

Had Woesten een duidelijk historisch kader, Blindelings kan zich, op enige technische zaken na, eender wanneer afspelen. In kleine hoofdstukken volgen we beurtelings Abigaïl (moeder), Karel (ex-echtgenoot), Jonas (zoon) en Anouk (een vriendin van Jonas). Het zijn korte hoofdstukken waarin zowel hun leven als hun herinneringen worden geschetst. Hoofdstuk na hoofdstuk leren we hoe deze personages in elkaars leven haken en hoe ze ondanks hun gescheiden leven, blijvend invloed op elkaar oefenen.

Verhaal

Blindelings begint met de dood van Tristan, de hond van Jonas. Met een ongekende koelheid schiet hij de hond dood, de hond die hem – als blinde – door het leven leidde.
Hoe het zover is kunnen komen vertelt de rest van het boek.

Clichés

Kris blijft een groot schrijver, maar hier en daar was ik werkelijk teleurgesteld. De karakterschets van Abigaïl is bij tijden zo bij de haren getrokken dat het er werkelijk over is. Hier en daar staan torenhoge cliché’s die het verhaal alleen maar onrecht aandoen. De thematiek mag dan wel behoorlijk ‘diep’ zijn, toch worden de karakters niet echt uitgewerkt. Het zijn penseeltrekken. Niets meer en ze zijn ook niet voldoende.

Samengevat

Het boek stelde me teleur. Heb je Woesten nog niet gelezen, lees/koop dan vooral dit boek ! Blindelings zou ik dan ook niet aanraden.

 • Taal : mooie zinnen om lezen. Er is werk van gemaakt !
 • Tempo : zeer traag. Het tempo draagt mee het boek.
 • Inhoud : verhaal van een uiteengevallen gezin
 • Emotie : donker
 • Thema : zinloosheid, materialisme, vervreemding, verloren dromen
 • Grenre : fictie, drama
 • Personages : Abigaïl, Karel, Jonas, Anouk, Theo
 • Context : West-Vlaanderen, hedendaags

Praktisch :

Kris Van Steenberge, Blindelings, uitgeverij Vrijdag, september 2016, 280 blz. Paperback te koop bij bol.com voor € 19,95. Ik las de Kindle-editie € 11,47

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Caro schreef:

  Dit boek stond op mijn “want to read-“lijst, maar is bij dezen geschrapt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.