1000 vragen #23 kan je goed koken ?

1000 vragen over mezelf
Koken

koken en tijd, niet altijd de beste vrienden

Vroeger was het makkelijk. Toen iemand mij vroeg hoe ik het eten organiseerde bij ons thuis kon ik met veel plezier zeggen dat dit absoluut mijn zorg niet was : het lief kookte als de beste en deed dat ook met plezier.
Tegenwoordig gebeurt zelfs dat niet meer. Nu onze bloedjes op kot zitten en ons leven door totaal andere werkroosters compleet door elkaar gegooid is, komt het er gewoon niet meer van. Koken. Thuis. Samen eten. Wij eten voornamelijk buitenshuis. Regelrechte ‘armoede’ is dat (voor het hart en de maag, niet voor de portemonee) en ja, dat zit ons soms hoog.
Dat we geen tijd zouden hebben is natuurlijk niet helemaal waar, ik blijf geloven in het adagio dat tijd prioriteit is, maar blijkbaar krijgen we het niet georganiseerd of … is het (zelf) koken geen prioriteit meer.

Kan ik wel koken ?

Naar verluidt wel. Er wordt wel eens gevraagd naar ‘mijn’ recepten. Door de kinderen. Door de echtgenoot. Omdat ik – als ik als eens kook – totaal andere dingen kook en mij verre van de Vlaamse keukken hou. Liefst ver van vlees ook. Niet uit ideologische redenen (al ben ik het vegatarisme ideologische zeer goed gezind) maar voornamelijk omdat ik vlees gewoon niet zo lekker vind.

Tijdverlies

[perfectpullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Die overschotjes die in de frigo belanden of de rest van de groeten die uiteindelijk verpieteren in de groentenbak. Nee, toch liever niet.[/perfectpullquote]
Natuurlijk weerhoudt mij niets om te koken. Maar het is wel een van mijn laagste prioriteiten. Boodschappen doen, groenten schoonmaken, het bereiden van het eten. Ik vind het zo’n tijdverlies. Het is in een mum van tijd ook weer op. Staat daar die tafel die afgeruimd moet worden, dan in- en uitladen van de vaatwasser. Die overschotjes die in de frigo belanden of de rest van de groeten die uiteindelijk verpieteren in de groentenbak. Nee, toch liever niet.

koken

Is eten een noodzakelijk kwaad ?

Veel mensen – het lief inclusief – denkt dat ik bij gevolg niet van lekker eten houd. Dat heb ik zelf trouwens ook lang gedacht. Dat ik zelfs het eten tijdverlies vond en een noodzakelijk kwaad. Maar dat is niet zo. Ik hou van op restaurant gaan en van echt lekker eten. Alleen duurde het heel lang alvorens ik door had dat ik de meeste restaurants meed omdat het toch weer klassiek aardappelen (in welke vorm ook), vlees en groenten werden. Het maakt niet uit wie het bereid heeft of welke delicatessen het zijn. Het is niet echt aan mij besteed.
Zet mij echter in een vegetarisch of veganistisch restaurant en ik geniet. Ik herinner mij het restaurant Lukemieke uit mijn studententijd. Dat smaakte altijd !
Onlangs ontdekte ik nog Noordoever in Leuven. Kijk, als dàt nu eens dicht bij het werk of ons huis zou zijn, dan zou ik daar met plezier alle dagen toeven.
Zie hier weer de strijd tussen tijd en kwaliteit.

Prioriteiten

Ik hou dus wel degelijk van lekker eten. En misschien kan ik ook wel koken. Best wel.
Maar voorlopig vind ik zoveel andere dingen leuker en dringender, dat het er gewoon niet van komt. Ik weet wel, iedereen heeft 24 uur, dus geen excusus hier maar gewoon eerlijk : als ik alle lijstjes bij elkaar leg wat ik wil en moet doen, dan staat koken toch redelijk onderaan.
Godzijdank zijn er fijne restaurants !

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kan jij genieten van het koken zelf ? Staat het hoog op het lijstje van zaken die je graag doet ? [/perfectpullquote]

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.