Iedereen fit zonder moeite ! #boostyourpositivity

De korte versie : zie de video !

Zet de muziek lekker luid en wedden dat je gaat swingen op je stoel ? Deze video maakt deel uit van een campagne uit de UK die vrouwen wil aanmoedigen te sporten. Tonnen motivatie vind je er ! 

Nog niet overtuigd ? Fit zijn en sporten is niets voor jou ?

8 excuses die niet opgaan

Ik zie mezelf een beetje als ervaringsdeskundige met véél recht van spreken als ik zomaar stel dat iedereen fit kan worden.

 1. Ten eerste : ik heb overgewicht.  10 kg minder zou mij niet misstaan. Dat is dus geen excuus om niet fit te kunnen of willen zijn. Al beoefen ik allerlei sporten (laat je niet ontmoedigen !),
 2. Ik ben nergens echt goed in. Zo loop ik op ‘m best 10 km per uur. Ik heb (en ben van plan dat nog te doen) aan tal van evenementen deelgenomen en huppel (of fiets, of zwem of wat dan ook) wel altijd bij de laatste groep. Langer genieten voor hetzelfde geld !
 3. Ik ben laat begonnen met sporten, heel laat. Ergens midweg in mijn dertiger jaren. Daarvoor haatte ik het. Het excuus ‘ik heb nog nooit gesport’ gaat dus niet op.
 4. Ik ben van geen enkele sportclub lid, ik heb dus geen ‘vaste momenten’ door externe organisatie. Ik zie dat vooral als een pluspunt.
 5. Ik verveel me gauw. Dan ben ik weer helemaal enthousiast over lopen en dan ben ik het weer beu. Dan is het fietsen of zwemmen en dan wil ik weer iets anders. Gelukkig (voor mij én mijn portemonee) komt alles bij tijden terug.
 6. Ik heb geen vast dagelijks werkritme,  sommige dagen moet ik veel en vroeg gaan werken, andere dagen maar een halve dag of helemaal niet.
 7. Ik heb veel hobbies, sport is er ééntje. Ik heb geen overschot van tijd.
 8. Sedert half augustus sukkel ik met een behoorlijke blessure waardoor ik niet kan/mag lopen en aanvankelijk ook niet wandelen, maar toch blijf ik doordoen (rond de blessure, niet mét de blessure, anders zou het nogal dom zijn)

… en toch sportte ik vorig jaar gemiddeld 39 minuten per dag, met een streven van 40 minuten per dag dit jaar.

Moraal van het verhaal : iedereen kan fit worden !

untitled

Fit zonder moeite : dit is mijn strategie

 1. Doelstelling in tijd niet in prestatie
  Omdat mijn jaardoelstelling tijd is kan ik in principe doen wat ik wil tijdens die tijd. Ik kan hardlopen en op snelheid trainen, intervallen doen en werken naar een wedstrijd toe, maar ik kan evengoed wandelen, fietsen of zwemmen. Soms volg ik les : nieuwere versies van Zumba of ik sport met de Femmagroep.
 2. Ken jezelf
  Ik ken mezelf wel wat sporten betreft. Dat van die verveling, dat zit er bij mij diep in. Zo kan ik echt wel werken naar een wedstrijdje of een evenement, maar eenmaal het voorbij is, dan wil ik iets totaal anders. Vandaar ook dat een halve marathon voor mij echt wel de langste afstand is, dat duurt al lang genoeg, die trainingen, méér en ik verga van verveling.
  Ik weet ook dat ik nooit snel zal worden en dat ik geen keiharde discipline heb om er het uiterste uit te halen. Ik ben een gigantische voorstander van traag lopen.
 3. Het moet plezierig blijven
  Ik kan me niet voorstellen dat mensen sporten volhouden uit externe motivatie. Sporten blijft inspanning en er is zoiets als de inertie van de massa of simpelder uitgedrukt : de zetel is altijd aanlokkelijker dan je in het zweet gaan werken.
 4. Begin klein
  Geldt dit niet voor alles wat je wil bereiken ?  Bouw kleine stapjes in je routines en het wordt de evidentie zelf. Het kan al simpelweg met het bijhouden en verruimen van het aantal stappen per dag. Dat kan via een app in je smartphone of via een activitytracker. Zelf gebruik ik er eentje, al ’tel’ ik het niet mee als sport. Als ik tegen de middag zie dat ik de nog maar amper ‘bewogen’ heb, dan schiet ik toch een beetje in actie.
 5. Hou je activiteiten bij
  Wat je doelstelling ook is, ‘meten is weten’. Je ziet dan meteen of je op goede weg bent of moet bijsturen. Ik hou alles bij via Garmin Connect, maar je kan het ook met een gewone excelfile.
 6. Fit zijn is een kwestie van bewegen
  Fit zijn is niet het equivalent van ‘sporten’ in de klassieke zin. Wie bij wijze van spreken iedere dag zijn kantoor op de tiende verdieping meermaals via de trappen bereikt, doet strikt genomen niet aan sport maar zal wel over conditie beschikken. Alle activiteiten die je hart sneller laten slaan zijn al ‘cardio-activiteiten’ en maken je sterk. Hier liggen dus mogelijkheden !
 7. Voor wie nog motivatie zoekt : een tijdje geleden schreef ik een artikel voor mensen voor wie de gedachte aan sport al een inspanning is. Beter dan het daar staat, kan ik het niet schrijven.

Alvast veel succes !

Geen reactieknop te zien ? Kijk eens onder de titel

 

Foto- en videomateriaal : ThisGirlCan Campagn

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.