De afrekening: wat heeft 2017 mij geleerd? 11 adviezen

Ik loop al een tijdje met de idee rond om een lijstje te maken van adviezen/wijsheden die de tand des tijds hebben doorstaan. Wijsheden die ik niet wil vergeten en wil meenemen naar 2018. Waarschijnlijk zal ik een week na het schrijven van deze lijst denken ‘o, dat ben ik ook nog vergeten’, maar laat dat dan een lijst voor volgend jaar zijn. Benieuwd wat jullie denken en nog veel meer benieuwd naar jullie lijst ! 

1 Eat that frog

Het is een klassieker, maar wel eentje die altijd rendeert. Als ik eerst de meest vervelende klus aanpak, voel ik mij een stuk lichter en energieker. Ik merk trouwens dat als ik dat niet toe, er een stemmetje in mijn hoofd blijft zeuren. Schuldgevoelens inclusief !

2 Do more of what makes you happy

Do what you love

Een cliché, ja, maar ik merk dat ik het nog altijd te weinig doe. Ook al is er tijd en gelegenheid. Het gaat mij niet eens om grote dingen. Wandelen, zelfs in ons eigen dorp na een werkdag, een goed boek lezen, op de koffie met een vriendin. Volgend jaar wil ik er meer aandacht aan besteden. Daarvoor maak ik zelfs (een volgende post !) mijn gelukslijst op !

3 If you fail to plan you plan to fail

Hoe meer ik mij aan mijn planning houd, hoe meer geluk en ook rust. Mensen denken dan meestal aan nog harder en efficiënter werken. Maar het gaat evengoed over het plannen van fijne activiteiten, sociale contacten, zelfs tijd om niets te doen. Ik heb een behoorlijk planningssysteem en ik merk dat het werkt. ‘Als ik ooit eens tijd heb’ betekent meestal ‘nooit’. Ik probeer heel kritisch te zijn als ik mezelf hoor zeggen dat ik ‘dat wel ergens kan tussenschuiven’, ‘of dat wel kan doen’. De reflex zou moeten zijn: hoeveel tijd kost dat, heb ik die tijd en ben ik bereid om die tijd eraan te besteden ? Tijd is het grootste goed. Na liefde dan toch !

4 Count your blessings

Wanneer ik mijn eigen instagram-account zie – of zelfs mijn snapshot diary, dan lijkt het (voor mij toch) alsof ik een geweldig leuk leven heb en allerlei leuke dingen meemaak. Die instagramaccount liegt niet, noch die snapshot diary, maar ik ben er mij wel van bewust dat ik er voornamelijk happy things op zet. Ongeveer bij iedere snapshot diary vraag ik mij af wat ik in godsnaam kan schrijven, de voorbije week was toch een en al sleur ? Een kopie van de voorgaande week ? Maar eenmaal ik begin – dankzij het maken van veel foto’s – merk ik dat er echt wel leuke dingen waren. Zoals een heerlijke kop koffie of ontbijt. Dat boek dat mij zo hard aan het lachen maakte. Voor wie niet houdt van het opschrijven : instagram werkt al evengoed. En je deelt je happiness !

5 Just start ! De 10-minuten regel

Deze regel gebruik ik bijna dagelijks bij vervelende klussen, in mijn geval huishouden of domme administratie, opruimen, schoonmaken. Het zijn nooit dringende zaken, maar ze moeten wel gedaan worden. Ik zet mijn timer bijgevolg op 10 minuten en neem mezelf voor om er 10 minuten mee bezig te zijn. Op een of andere manier verlicht dat de tegenzin – het is toch maar 10 minuten – maar ik sta versteld wat je in 10 minuten (of een half uur, naargelang wat het is) kan doen. 10 minuten opruimen heeft véél effect. Een half uur administratie is een goed begin. Morgen weer 10/30 minuten !
Tegenwoordig probeer ik voor het slapengaan (of voor de laatste activiteit) 10 minuten op te ruimen. Weer zo’n oma-raad, maar het werkt.  Zie je het niet zitten, zet dat je wekker op 5 minuten. Geef toe. Vijf minuten moet toch kunnen ?

6 Hou je lichaam in de gaten

Het lichaam heeft een eigen logica en wil. Dit is een les die ik in 2017 aan de lijve heb ervaren. Ik draag er nog altijd de gevolgen van. Het is een illusie dat je kan leven op wilskracht. Op een bepaald moment neemt dat lichaam het niet meer. Het is – weerom – een cliché om te zeggen dat je naar je lichaam moet luisteren, alleen, hoe doe je dat ? Ik zal wel niet de enige zijn die vind dat je ook niet te snel moet toegeven.

Van Tim Ferris leerde ik dan weer het belang van bio-chemie. O zo herkenbaar !

I now often ask myself, “Is this really a problem I need to think my way out of? Or is it possible I just need to fix my biochemistry?” I’ve wasted a lot of time journaling on “problems” when I just needed to eat breakfast sooner, do 10 push-ups, or get an extra hour of sleep. Sometimes, you think you have to figure out your life’s purpose, but you really just need some macadamia nuts and a cold fucking shower.

7 Betrokken is niet hetzelfde als verantwoordelijk

Ik voel mij zeer snel aangesproken om dingen te doen. Alsof de hele wereld wacht op mijn inbreng en hulp. Overdreven natuurlijk, maar ‘ik zal dat wel doen’, of ‘dat zou toch beter kunnen’, gaat teveel door mijn gedachten. Dat inzicht leerde ik bij Elke Van Hoof. Het is niet omdat ik betrokken ben dat ik ook verantwoordelijk ben. Not my monkeys not my circus ! Een moeilijke les. Dat wel. Ik hoop dat ik in 2018 steeds beter het verschil tussen beide ken. Want ik wil best wel verantwoordelijk zijn !

8 Don’t put it down, put it away

Dat één zin zoveel kan doen ! Maak er dus één beweging van, eenmaal in je hand moet het terechtkomen op de plaats waar het hoort. (Ik kom nog niet eens aan 10 % slaagpercentage vrees ik !)

9 Ken je eigen gebruiksaanwijzing

Er zijn dingen die ik zou willen kunnen, maar die ik niet kan. Ik was enorm getroffen door een gedachte van Fleur van Groningen in haar boek ‘Leven zonder filter’. Ze schreef hoe zij het aantal sociale contacten beperkte omdat ze wist dat teveel niet goed was voor haar.

Ik ben zelf absoluut niet goed in veel drukte. Dat vraag veel energie. Shoppen in het weekend kan voor onze dochter dan super zijn, voor mij is het slopend. En zo zijn er nog wel een aantal zaken, zoals eten plannen, want anders blijf ik maar snoepen.

10  Geld is relatief – geld is duur

Behoorlijk jong heb ik ervaren dat je zo dood kan gaan. Wat is geld dan ? Ik wil mij geen zorgen moeten maken over geld. Ik besef heel goed dat dit makkelijk zeggen is als je na je basisbehoeften nog geld over hebt. Maar het is bewezen, vanaf een bepaalde grens maakt geld je niet gelukkiger. Je kan evenwel geen tijd kopen met geld en laat ik dat nu net zo belangrijk vinden. Ik wil wandelen in de natuur, een goed boek lezen of koffie drinken met mijn geliefden. Dingen die geen geld, maar wel tijd kosten. Als ik kan kiezen tussen geld en tijd, kies ik resoluut voor tijd. Dus liever minder verdienen en meer tijd, dan omgekeerd.

Omdat ik absoluut niet wil dat geld veel tijd in beslag neemt, heb ik een handig budgetteringsysteem waar ik één keer per jaar een paar uur moet mee bezig zijn. Het onderhoud vraagt een half uur per maand. Gewoon niet veel geld uitgeven verlaagt ook de stress. Dat gaat makkelijk hier. Het lief en ik zijn beide niet gesteld op luxe. Beiden investeren we liever in ervaringen.

11 Kies altijd voor liefde

Of voor de vriendschap, of voor de mens. Ik verlies mezelf soms in de efficiëntieval. Dat het moet renderen. Dat ik veel werk heb. Dat dat werk af moet. Dat er deadlines zijn. Dat ik nog zoveel moet doen en bijgevolg geen tijd heb om stil te staan bij … jou. Of evengoed voor mezelf. Alsof er altijd belangrijker dingen zijn dan die mensen om mij heen.
Who am I kidding ?

 

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Super benieuwd naar wat jullie denken ! [/perfectpullquote]

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Elke schreef:

    Super mooi die wijsheden, er zijn er een aantal die al volg en aantal die de moeite waard zijn om te volgen! Dankjewel!

    • Kaat schreef:

      Graag gedaan ! Heb je er nog andere, die ik niet heb ?(zegt het nieuwsgierig Aagje in mij)..

      • Elke schreef:

        Wel, wat ik ooit van een leider bij de scouts leerde was “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.” maw “doe nooit een ander iets aan, dat je zelf niet wil” en dat vind ik echt een hele mooie waar ik echt wel probeer naar te leven. Een andere die al jaren in onze keuken hangt is “het gras is groener waar je het water geeft” en tenslotte ‘kiezen is niet verliezen’ die vooral de laatste jaren bij mij op de voorgrond trad en blijkbaar redelijk actueel is: http://www.standaard.be/cnt/dmf20171227_03270490 maar anderzijds, is de beste misschien wel “je moet juist niets” 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.