Gelezen: Elke Van Hoof – Eerste hulp bij Hoogsensiviteit

Gelezen


Eerste Hulp bij hoogsensiviteit

Samengevat: Eerste Hulp bij Hoogsensiviteit biedt praktische tools voor wie hoogsensitief is. Het verbindt (wetenschappelijke) kennis met effectieve tips. Maar wie geregeld last heeft van stress, heeft zeker ook heel wat aan dit boek. Ik heb er vast veel uit geleerd !

Drie boeken over hoogsensiviteit

Dit is het derde boek over hoogsensiviteit dat de revue passeert. Drie boeken met een totaal andere invalshoek, maar als je het mij vraagt, scoort ‘Eerste Hulp bij Hoogsensiviteit’ het allerhoogst. Dus als je er maar eentje leest, lees dit boek. Ook als je geen interesse hebt in hoogsensiviteit trouwens. Maar dat komt later.

Het eerste boek dat hier besproken werd, Hoogsensitief, was de insteek academisch. Het boek gaf wat het beloofde: een omschrijving over wat hoogsensitief was en wat het niet was. Dit alles was onderbouwd met verwijzingen naar het nieuwste onderzoek. Het onderzoek werd voor het grote publiek begrijpelijk gemaakt. Een prima boek voor zorgverleners of voor wie dieper wil ingaan op het onderwerp.

In het  tweede boek dat ik las, Zonder Filter, las ik het levensverhaal van iemand die hoogsensitief is. Dat levensverhaal is prominent en niet iedereen zal zich daarin herkennen. Maar het blijft een verhaal dat getekend is door hoogsensiviteit.

Ik moet toegeven dat ik op mijn honger bleef zitten. Ik had dan wel begrip gekregen van wat hoogsensiviteit was, ik had een verhaal gelezen over hoe het hoogsensitviteit mee een leven kan bepalen, ik had echter nog maar weinig tools in handen gekregen om met hoogsensiviteit om te gaan. En laat dit derde boek daar een antwoord op zijn.

Aandacht voor HSP

Hoe kan je je unieke potentieel maximaliseren ? Dit is de insteek van Van Hoof. Hoe kan je hoogsensiviteit voor jou laten werken ? Dat is een belangrijke vraag want

‘Mijn recentste onderzoek onder bijna 500 jongvolwassenen laat zien dat personen met HSP in het dagelijks leven meer stress, depressieve gevoelens, angstgevoelens en meer lichamelijke ongemakken ervaren, juist omwille van die overprikkeling. Ze hebben het gevoel dat ze voortdurend moeten reageren op de prikkels die bij hen binnenkomen. Dat is uiteraard heel uitputtend.”

Via (ultrakorte) vragenlijsten probeert Van Hoof de lezer te helpen in het onderzoeken of hij al dan niet HSP is, verwijst naar de verschillen én gelijkenissen met ADHD en ASS en somt de typische kenmerken van HSP op. Dat laatste is echt wel belangrijk, omdat ondanks de gelijkenissen, de triggers van gelijkaardig gedrag anders zijn. En laat die het net om die triggers gaan. Hoe kan je voorkomen dat je overprikkeld raakt ?

Uitnodiging tot zelfonderzoek

In het boek staan veel vragenlijstjes. Continu daagt Van Hoof de lezer uit om het eigen gedrag en gevoelens te benoemen. Dit vervangt uiteraard geen arts of psycholoog, maar het geeft je wel een bril om gericht naar jezelf te kijken. Het kan je helpen jezelf te begrijpen en jezelf te beschermen tegen negatieve gevolgen van hoogsensiviteit, zodat je bovenal kan profiteren van de voordelen !

Een boek voor iedereen !

Niet iedereen is hoogsensitief, maar iedereen heeft wel last van één of ander kenmerk dat toegeschreven wordt aan mensen met HSP. Die kenmerken zijn niet exclusief aan HSP-ers, alleen zal een HSP-er misschien meer last van hebben of een veelvoud van deze kenmerken hebben.

We denken hierbij aan het zich anders dan anderen voelen, zich afgewezen voelen, een overgroot gevoel voor rechtvaardigheid, het keihard zijn voor zichzelf of de neiging hebben om zich terug te trekken.

Wie last heeft  van stress is goed af met dit boek

Overprikkeling is eigenlijk synoniem met stress.

Stress en hoogsensiviteit zijn met elkaar verbonden.  Bovenstaande kenmerken geven mensen stress en hier komt de grote waarde van het boek : Van Hoof geeft bij ieder kenmerk tips om er mee om te gaan. Het zijn concrete en goede tips die je sterker maken. Voor HSP-ers zullen het levenslange werkpunten zijn, maar voor wie niet hoogsensitief is, bieden ze een bril om (mild) naar jezelf te kijken en te zien hoe je niet verloren raakt in deze situaties.

Zo had ik al bijna zin om onderstaand schema af te drukken en in het groot ergens op mijn bureau te hangen. Misschien moet ik dat ook maar doen !


Eerste Hulp bij hoogsensiviteit - schema

Ik denk dat véél mensen met dit schema iets kunnen doen. Het helpt je om niet te verdrinken in de veelheid van indrukken of informatie en om even ‘halt’ te zeggen zodat je de beste strategie kan kiezen. Zoals je misschien hebt opgemerkt heb ik het schema gecorrigeerd, een pure lay-out fout denk ik.

Wat heb ik zelf aan dit boek overgehouden ?

Ben ik hoogsensitief of niet houdt me niet echt bezig. Ik weet wél dat ik behoorlijk stressgevoelig ben. Komt dat omdat ik hoogsensitief ben of heeft het andere redenen, voor mij maakt het niet veel uit. Ik ben wie ik ben en ik zoek dan wel niet naar het ‘maximaal potentieel ‘ zoals Van Hoof het zegt, ik zoek wel naar een leven in balans waarin stress niet problematisch wordt. Want goede stress zorgt ervoor dat ik groei en uit mijn comfortzone treed. Positieve stress maakt mijn leven rijker en groter. Negatieve stress verkleint mijn wereld. Dus als ik kan kiezen tussen welke stress, dan weet ik het wel !

  • Het belang van het inbouwen van hersteltijd
    Ik probeer nu sneller door te hebben dat ik even een stap terug moet zetten. Voor iemand die het liefst continue full drive werkt is dat niet makkelijk.
    Continue full drive glijdt echter onzichtbaar over in overdrive en vervolgens shut down. Ik denk dat hier gelijkenissen met burn-out zijn.
    Na een dag vol prikkels op het werk kijk ik nu iedere dag naar een behoorlijk inhoudloze serie. Mijn verstand staat dan 40 minuten op nul, ik kijk alleen en er komen geen andere prikkels binnen. Ik merk dat dit mij goed doet. Ik ‘ben’ er even niet. Het blijft moeilijk om 40 minuten te ‘verliezen’ aan iets dat niets opbrengt terwijl er zoveel andere dingen te doen zijn. Maar ik geloof dat het ook winst betekent.
    Alleen lange wandelingen maken of genieten van de natuur  is mentaal en fysiek voor mij nog altijd het beste herstel.
  • Pick you battles
    Bovenstaand schema van Van Hoof helpt me echt. Ik verwar betrokken en verantwoordelijk. Als ik mij betrokken voel, voel ik mij meteen verantwoordelijk, terwijl dat meestal niet eens het geval is. Ik moet vechten met mijn aard alles te willen oplossen. Niet alles is mijn probleem.
  • Pauze-check
    We leven in een tijd waar onmiddellijk wordt gereageerd. Soms gebeuren er op mijn werk of in mijn leven kleine of grote dingen die mij echt wel raken. Ik probeer niet meer meteen te reageren. Niet omdat ik denk dat mijn reactie fout is, maar wel omdat het mij goed doet om het even te laten ‘bezinken’. Ik kan mij voorstellen dat mij dit als ’trager’ doet voorkomen of als iemand die het niet onmiddellijk snapt. Ik merk echter dat het vertraagd reageren mij meer opbrengt. Zou ik daar de enige in zijn ?

Samengevat

Ik hoop dat jullie allemaal evenveel aan het boek hebben als ik. Het is geen dik boek en het leest vlot. Het zet je tot nadenken en je krijgt een pak tips om goed met stress om te gaan. Volgens mij is het boek even geschikt voor wie nu en dan het gevoel heeft dat het allemaal te veel wordt en dat de stress zich opstapelt. Ben je daarom hoogsensitief ? Dat kan. Maar misschien ook niet. Leven met minder stress en op een positieve manier omgaan met stress helpt alvast iedereen vooruit !

 

Praktisch

Elke van Hoof, Eerste Hulp bij Hoogsensiviteit, 128 blz. , Lannoo 2017, te koop bij Bol.com voor € 14,99. 

 

 

 

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.