1000 vragen #16 Hou oud hoop je te worden ?

1000 vragen over mezelf

oud

Oud worden lijkt een probleem te zijn

Laat dit toch wel iets zijn waar ik behoorlijk mee bezig ben. We worden van ’s morgens tot ’s avonds met verontrustende berichten. Ze gaan over vergrijzing en het tekort aan pensioen. Oud worden lijkt een probleem te zijn. Een probleem voor de gezondheidszorg, een probleem voor de sociale zekerheid. Oudere werknemers worden geweerd.
Een mens zou al niet meer durven antwoorden dat hij oud wil worden.

Hoeveel jaar wil ik worden ?

Deze week las ik nog dat het aantal jaren dat je te leven hebt toch al ingeschreven is in je innerlijke programmatiecode. Alsof er zo’n klok is die aftelt. Nog zoveel jaar te gaan, al lijkt 122 jaar toch het absolute maximum te zijn. Maar hoe oud wil ik worden ?

In alle eerlijkheid (maar dat lijkt een beetje taboe) : ik zou toch graag nog wat gezonde pensioenjaren over hebben.  Ik zie ex-collega’s van mij die de tijd van hun leven hebben nu ze in pensioen zijn. Ze zijn gezond en zetten zich voor allerlei projecten. Wat hun passie in het werk was, is nu hun passie in hun vrije tijd, alleen is het volledig naar hun wensen en creativiteit. Ik betwijfel zelfs of ze minder werken. Wat mij opvalt is dat ze er bijzonder gezond uitzien en dat heeft volgens mij alles te maken met het leven op het eigen ritme. Dus ja, zoiets wil ik echt ook wel.

Het leven gebeurt nu

Ik heb lang de verkeerde gedachte gehad van alle grote dromen op te schuiven naar ‘ooit’ en ‘als ik veel tijd heb’ en ‘als ik in pensioen ben’. Daar ben ik ondertussen al helemaal van afgestapt. Binnen 20 jaar ben ik helemaal dezelfde niet meer en ben ik in het ergste geval gefrustreerd omdat ik dromen heb uitgesteld. Dromen die binnen 20 jaar niet meer aan de orde zijn wegens allerlei omstandigheden of omdat ze gewoon niet meer passen bij de levensstijl van iemand die 20 jaar ouder is.

Wat wil ik zeker nog meemaken in mijn leven ?

Er zijn weinig zaken waarvoor ik nog ‘wachtend’ ben. Maar wat ik écht nog wil meemaken en zien (en wat niet te forceren is) : is met eigen ogen zien dat onze kinderen het goed stellen eens ze op eigen benen staan. Dat ze een warm nest vinden met of zonder partner/kinderen  en dat ze hun plaats in de wereld vinden. Dat ze het gevoel hebben een zinvol en warm leven te hebben. Ik veronderstel dat ik daarmee compleet voldoe aan het clichébeeld van verwachtingen die ouders over hun kinderen hebben.

En vervolgend ooit eens op pensioen en liefst gezond. Misschien leid ik dan een leven als Hendrik, dat zou mij wel bevallen. Of toch niet, want bovenal wil ik toch zo lang mogelijk leven met mijn liefste.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Denk jij soms na over je oude dag ? [/perfectpullquote]

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.