Beste Annelies, over jouw voornemen om bewuster met tijd om te gaan

Beste Annelies,

Ik las onlangs je voornemens voor 2018 en wens je meteen veel succes. Op je typische eigen Annelies-wijze heb je er opnieuw  zeer ‘meetbare’ doelstellingen van gemaakt. Eentje viel wel op in die lijst, ‘meer bewust omgaan met tijd’, hoe ga je dat meten ?

Tijdstekort versus tijdsverspilling

Los daarvan trof het me wel, want al heb ik mijn doelstellingen voor mezelf nog niet geëxpliciteerd – de eerste voorwaarde om überhaupt een doel te halen – dat van dat bewuster omgaan met tijd leeft hier toch ook nogal. Ik geloof dat het voorkomt uit de spanning tussen het gevoel ’tijd tekort’ te hebben en de pijnlijke ervaring van anderzijds ook wel behoorlijk wat tijd te verliezen. Confronterend is dat, want het klopt niet als ik vervolgens blijf zeuren dat ik tijd tekort heb.

Dan maar efficiënter omgaan met tijd ?

Ik weet dat je al lange tijd bezig bent met productiviteit en ik vraag mij af of daar nog veel te halen is. Het kan wellicht altijd beter, maar ik kan mij niet voorstellen dat jij niet efficiënt werkt. Echt niet. Daar verdenk ik mezelf trouwens ook niet van. Eenmaal in actie draai ik op volle toeren en bereik wel resultaat.  Ik denk dat dit bij jou ook wel zo is.

Het leven is meer dan het afvinken van taken, of niet ?

Er zijn echter nog een pak dingen die niet onder het label ’taken’ vallen. Tenminste zo lijkt het. Je schrijft zelf dat je nog allerlei dingen wil doen. Dat leeft hier ook en zeker al over zaken waar geen ‘moeten’ voor staat. Misschien stelt zich hier al het eerste probleem, dat we taken waar een ‘moeten’ voor staat doen zonder veel gemor, maar ‘dingen die we graag willen’, minder prioriteit geven. Alsof ze minder belangrijk zijn en tussendoor moeten gebeuren, eens alle ‘werk’ af is. Alleen, al dat moeten is nooit af, net zoals het werk nooit af is. Is dat herkenbaar voor jou ?
Dus zet ik tegenwoordig ‘lezen’ als een taak. Ik voorzien minimaal een half uur lezen per dag. Als taak. Ik heb een leesschema zoals ik vroeger een studie-schema had. Hoofdstuk 1 tegen dan… Het helpt. Misschien is het een tip. Inplannen van ‘wat je wil doen’ als taak die niet meer in vraag wordt gesteld. Gewoon doen.

Bewuster omgaan met tijd

Maar goed, ga ik dan bewuster om met tijd ? Sedert een maand noteer ik iedere dag trouw uur tot uur in een ouderwetse agenda wat ik doe. Twee kolommen per dag. Links staat gewoon een uuroverzicht. Het begint (althans in mijn papieren agenda) om 8 uur en eindigt om 22 uur. Die makers van agenda’s blijven dus de realiteit achterna hollen. Alsof je voor 8 uur niets ‘doet’. Weerom: ze denken alleen aan afspraken met een ander.
In de rechterkolom staat alles wat ik voorzie om die dag te doen. Geen planning maar een braindump. Met een onnozele rode balpen zet ik een sterretje voor de 3 zaken die ik echt gedaan wil hebben. Niet echt baanbrekend, ik weet het.

Maar die linkerkolom dus, daar ‘log’ ik mijn tijd in. Zie het als een alternatieve versie van de prikklok. Als ik aan iets begin, schrijf ik het startmoment op. Het maakt niet uit wat het is.
Ik deel je even (digitaal) hoe dat er vandaag uitzag (na een nacht waarin ik boven het toilet hing omdat ik blijkbaar iets gegeten had dat niet bevallen was).

 • 9:00 inlezen – studie
 • 10:00  uur   douche, ontbijt met H., planning vandaag (vakantiedag !)
 • 11:00  inlezen – studie
 • 11: 30 schrijven naar Annelies (waar ik nu aan bezig ben)

En zo gaat dat de hele dag door.

Het is een beetje zoals het opschrijven waar je geld naartoe gaat. Of wat je allemaal eet. Het moment dat je het opschrijft ga je er al bewuster mee om. En, net zoals dat met dat budgetteren gaat, leer je ook waar je meeste tijd naartoe gaat.

Analyse

Voor mij is deze oefening gigantisch confronterend en dit is nog maar het begin.  Registeren is één ding. Analyse een tweede. Zo moet ik besluiten dat ik dikwijls compleet fout inschat hoeveel tijd iets duren zal. Zo moet ik mij ‘inlezen’ voor een nieuw project, maar dat gaat veel trager dan verwacht. Leg ik de lat te hoog ? Wil ik teveel lezen ? Is mijn ‘inlezen’ een soort uitstelexcuus om maar niet aan het echte werk (het concrete project) te beginnen ? Het zou kunnen, al geloof ik in goede voorbereiding.
Ook confronterend : de tijd die ik in deze blog steek. Omdat ik het graag doe ‘voelt’ het nooit aan als veel tijd. Werken aan deze blog is zoiets als ‘helemaal in de flow’ zijn. Daar geniet ik van. Maar toch. Voor ik het weet zijn we weer uren verder.
Andere verleiders zijn sociale media.

 

Hoe moet het dan wel ?

Ooit las ik in een boek (ik denk van de jouw bekende Covey) dat je tijdsbesteding een weerspiegeling zou moeten zijn van wat je belangrijk vindt in je leven. Maak ik tijd voor wat ik belangrijk – of evengoed ‘fijn’ – vind in mijn leven ? Dat is een redenering die er diep is ingegaan bij mij. Daarom vind ik de uren werken aan mij blog niet zo heel erg, omdat ik er van geniet – al is de verhouding toch niet helemaal oké.  Doelloos rondzwerven op het Grote Internet of zomaar televisiekijken, daar til ik al weer zwaarder aan. Het overkomt mij. Terwijl het niet iets is waar ik echt voor kies. En daar gaat het om bij bewust omgaan met tijd.
Tegenwoordig kijk ik na het werk naar 1 aflevering van een serie omdat ik weet dat ik na het werk even ‘brainless’ iets moet doen. Ik geniet van Scandinavische series… dus waarom niet dàn ? Vroeger zou ik dat erg gevonden hebben. Om 17:30 uur kijken naar een serie. Maar het is een bewuste keuze en het eerste uur na een werkdag (en fileleed) ben ik niet veel waard. Zelfs met de beste wil zal ik nooit echt productief zijn dan. Die hersenen hebben wel even nood aan rust. Je snap het wel. Bewust met tijd bezig zijn.

10 000 stappen

Ik zag dat je in je voornemens ook 10 000 stappen hebt opgenomen. Mooi ! Die staat er bij mij ook op, al kies ik voor 70 000 stappen per week. Een ‘gemiddelde’ dus. Maar gemiddelden komen er alleen bij gratie van individuele getallen. Dus let ik er wel elke dag op. Misschien ook hier een tip (die je vast al kent). Bij het eindigen van de ‘dag’ zet ik ’s avonds mijn bluetoothkoptelefoon op en wandel vervolgens in het dorp, luisterend naar Gretchen Rubin of een andere goede podcast. Dat productiviteitsduiveltje zit er soms zo dik in dat ik gewoon te onrustig ben om ‘zomaar’ te gaan wandelen. In ons dorp. De zoveelste keer dezelfde straten. Hoe schoon ons dorp ook is. Maar zo’n  podcast kan inspireren. Inspireren tot bewust leven zelfs !

Ik ben benieuwd wat je er van denkt. Nog meer benieuwd naar je ervaringen met dit voornemen. Hou je mij en anderen op de hoogte ? Ik zal er alvast nog eens over schrijven.

En o, digitaal kan natuurlijk ook. Gebruik n excelblad en je kan zelfs automatisch laten uitrekenen waar je tijd heen gaat. Of via een app. Misschien toch iets meer je ding.

12:30 : middagmaal.

Ik laat je nu dus maar. Alvast een fijne dag toegewenst en succes met je uitdaging. Laat je iets weten hoe het gaat ? Ik ben alvast benieuwd. Gooi gerust wat ervaring, tips en wijsheid deze richting. Wordt zeer geapprecieerd !

liefs,

Kaat

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Caro schreef:

  Al die cijfers en die lijstjes, ik word er duizelig van. Respect voor diegenen die daarmee om kunnen en wier leven daardoor kwalitatiever wordt, maar het is écht niets voor mij.

  • Kaat schreef:

   Respect is niet van toepassing. Ik ben echt soms jaloers op het lief dat met geen enkel lijstje werkt. Hij lijkt stukken zorgelozer dan ik. Ik denk dat het te maken heeft met de aard van het beestje. Enige controledwang is mij anderzijds ook niet vreemd.
   Maar zoals steeds: het is maar wat er voor jou werkt. Een lijstjes doen dat wel bij mij. Net zoals bij het lief zonder lijstjes werkt….

 2. Myriam schreef:

  Ik wil ook bewust(er) met mijn tijd omgaan maar ik houd meer van de spontaniteit van het moment. Ik voel mij ongemakkelijk wanneer al mijn tijd ingepland is.
  Bedankt voor je mooie reactie op mijn blog! Het is inderdaad mijn eerste blogpost, maar ik heb vroeger nog een (knutsel)blog gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.