Dinsdagwijsheid : waarom veranderen zo moeilijk is

brein

Veranderen : geen kwestie van willen alleen

Een marathon lopen, flink afvallen, een doel bereiken, je huis meer op orde houden, gezond eten. Het zijn allemaal dingen die we wel willen en waarvan soms wordt gedacht dat het gewoon een kwestie van willen is. Dat willen is vervolgens een kwestie van wilskracht gecombineerd met discipline.
Maar als het allemaal zo eenvoudig was, waarom lukt het dan niet ?

Ons reptielen brein wint vaker

Appelo zegt het simpel : “het menselijk brein is niet gemaakt om de weg van de meeste weerstand te gaan”. Al die plannen, schema’s en al dat mooie denken, dat komt uit onze neocortex, het stuk hersenen dat zich later heeft ontwikkeld. Het reptielenbrein, dat is zoiets als het gevoel in je buik, zonder veel rationeel nadenken en vooral…. zonder veel toekomst perspectief.
Met andere woorden : dat rationele brein zal wel zeggen dat je beter niet al te veel eet, dat reptielenbrein maakt het veel eenvoudiger : opeten en wel nu ! Nu plezier ! Nu genieten.

Dus als je nog eens vol twijfel kijkt naar dat heerlijk stukje taart, weet dan dat dat o zo normaal is. Die twijfel is ingebakken. De moed om nee te zeggen … niet echt.

citaat uit GezondNu, januari 2016

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 26 april 2016

    […] zijn), je begint gewoon met trainen voor 5 km en dan 10 enzovoort. Grote veranderingen in je leven (veranderen is nooit makkelijk !) lukken het beste door het veranderen van kleine gewoontes, een sportieve levensstijl bouw je op […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.