Week in beelden – snapshot diary – week 42

snapshot diary week 42

Filosoferen en de weg uitstippelen

Deze week stonden er bovenop mijn 3 wekelijkse avonden les, nog 2 extra lestijden te gaan.  Zo gingen het lief en ik naar een eerste filolab : eerst een lezing en vervolgens een film die aansloot bij het filosofische thema ‘wereldbeelden’. De opkomst was veel groter dan verwacht en we zaten een beetje als haringen in een ton. Dat zoveel mensen geïnteresseerd konden zijn in filosofie hadden ze niet verwacht.  De film was het eerste deel uit de Dekalog van Krzysztof Kieslowski. Het (nuchtere) lief wou zich ter plekke voor tal van andere filosofische activiteiten inschrijven. Ik kon mijn oren niet geloven !

Filosofie RechtZaterdag werd ik dan weer verwacht in Hasselt voor een zeer boeiende workshop rond het gebruik van Basecamp. Voor wie het niet kent heel kort : Basecamp is software om wandelingen, fietstochten, MTB-tochten enzovoort uit te stippelen op een gedetailleerde kaart. Omgekeerd kan je via internet (vb. Route You of de GR-routes) allerlei GPX-jes downloaden zodat je een wandeling/rit  ook op je GPS toestel kan installeren en naar eigen zin kan aanpassen.

Het fijne is dat de software zich aanpast aan je profiel. Stel dat je van A naar B wil en je wil tussendoor punten a, b, c, ook aandoen, zal hij rekening houden met je manier van reizen en de tijd die je wil voorzien. Met een racefiets wil je niet over boswegen of 90 % onverhard rijden, terwijl je dat juist wél wil als je een MTB hebt. Of je wil zoveel mogelijk bos als je wandelt. Allemaal mogelijk met Basecamp. Ik kreeg al meteen zin om tijdens de zomervakantie een fietstocht van een aantal dagen uit te stippelen. Basecamp zal me zeker langs de leukste wegen leiden. Avontuur verzekerd !

Mijn werkplek buitenshuis

Sint Albertuscollege Haasrode

Ik heb het geluk in een schitterende omgeving te werken waar de natuur altijd zeer aanwezig is. Wanneer ik ‘de dreef’ binnenrijd dan is er links een klein bos (mét eekhoorns !) en rechts is er een schitterende boomgaard met een heel kudde schapen die mij op een zonnige dag wel eens verwelkomt. Bovendien worden we nog verwend met massa’s groen rondom ons : een heus natuurreservaat en tal van voetbalvelden. Er is zelfs een binnentuin !
Een tijd geleden hadden we zelfs nog een varken dat zich tegoed deed aan wat leerlingen aan eetbaars weggooiden, maar het varken heeft de reglementering spijtig genoeg niet overleefd. Het kende zijn einde in een schoolBBQ, van eervol ontslag gesproken ! veilig naar school

Het schooljaar is anderhalve maand gevorderd en daar ben ik niet ongelukkig om. Het is zoveel fijner als je de leerlingen eenmaal begint te kennen. Het échte contact kan beginnen en ook de echte weg van samen een paar jaar op weg te gaan.  De namen zijn gezichten geworden, de gezichten eigen karakters. Het is boeiend om met jonge mensen te werken, ze durven mijn denken meer dan eens in vraag te stellen. Wat voor mij de evidentie zelve is, is dat niet altijd voor hen.

Voor de jongsten haalden we deze week de fiets van stal, je kan maar beter veilig in groep leren rijden. Want al is onze school gebouwd in een oase van rust en natuur –  ooit behoorden we toe aan een semi-comtemplatieve orde – de weg loopt niet (enkel) over landelijke wegen tussen de velden.

Er is meer dan werken en studeren

herfstIk probeer de balans werk/leven gezond te houden en dat kan alleen door goed te plannen. Alleen maar werken, alleen maar studeren, ik zou het niet volhouden als er ook niet iets totaal anders was.
Ik ben een rotsvaste believer in ‘batterijtjes opladen’ en voor mij is dat sporten en genieten van de natuur. Door de blessure moet ik dat spijtig genoeg met wat anders invullen dan lopen. Ik heb deze week dus ook een aantal korte (max. 6 km) wandelingen gemaakt en genoten van de pracht van de herfst. Wandelen doet ademen, letterlijk en figuurlijk en met wat optimisme zie ik wandelen als ’traag lopen‘.  Aan iedereen die nood heeft aan een extra energieshot : het is werkelijk hét moment om te genieten van de herfstkleuren in het bos en het vraagt een minimum aan moeite.

Roeselberg

Ik kijk alvast tevreden terug op de voorbije week en wens allen een schitterende nieuwe werkweek toe !

 

Geen reactieknop te zien ? 
Kijk eens onder de titel.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.