Dinsdagwijsheid : rommel is vermoeiend

rommel

Lenteschoonmaak !

Eerlijk is eerlijk, ik ben helemaal niet huishoudelijk aangelegd en schoonmaken is écht geen hobby van me. Gelukkig is er de lente die wel hormonen in me loslaten die niet anders willen dan me in modus lenteschoonmaak zitten. En waarom zou ik daar niet gewoonweg aan toegeven ?

De kringloopwinkel is mijn maatje

Natuurlijk heb ik teveel rommel. Veel te veel. Koop ik te veel. Daarom heb ik tegenwoordig àltijd een kartonnen doos in de keuken staan die gevuld moet worden met overbodige spullen. Soms maak ik er een spelletje van : Een week lang minstens elke dag 2 zaken in die doos.
Verkopen doe ik niet, dat is een tijdsinvestering die ik er niet voor over heb en mijn redenering is dat ik ‘dankbaar afscheid neem‘ (à la Kondo) en hoop dat iemand anders er gelukkig mee is. Mooi idee vind ik dat : mijn ’teveel’ wordt misschien nog het geluk van een ander.

Kringloopwinkels zijn gevaarlijk

Soms loopt het ook mis en dat terwijl ik het had kunnen weten. Manlief en ik leverden dozen vol af in de winkel tot de echtgenoot zegt dat hij ’toch nog eens wil binnenlopen in de winkel’. Kringloopwinkels zijn bijzonder gevaarlijk. Bij andere (online-)winkels stel ik impulsaankopen uit. Soms blijken aankopen zelfs na 24 uur niet meer zo verleidelijk. Koop ik het toch dan heb ik het toch minstens even laten ‘zakken’.
Met de kringloopwinkel is die tijd er niet. Het kan bij wijze van spreken 10 minuten later weg zijn.  Je kan ‘morgen’ niet ’toch nog kopen’. Zo zag het lief een tekentablet liggen in nieuwe verpakking, een Wacom Volito2 voor 10 euro. Nog nooit gebruikt, doos niet eens geopend.
“Je gaat die toch niet laten liggen ?” zei het lief. Ik aarzelde zo erg. Ja, ik wil al een tijdje een tablet, maar niet zo dringend. En nee, ik had niet voorzien om sowieso iets te kopen.
Toch thuisgekomen met de tablet. Werkt geweldig. Nieuwe wereld. Maar toch, ik blijf met een dubbel gevoel zitten.

Anderzijds : drie dozen versus 1 A5 tablet met pen. Toch al een beetje downsizing.

Nog een lange weg te gaan

Minimalisme, minder spullen, bewuster omgaan met tijd en ‘dingen’, ik heb nog een hele weg te gaan.

Lukt het bij jullie wat, die lenteschoonmaken en het ‘declutteren’ ? Ik ben benieuwd ! Tips (weerom !) zeer welkom !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

5 reacties

 1. Annelyse schreef:

  Misschien mijn wacom tablet 😉
  Ik heb er ooit eentjerk tweedehands gekocht en nadien naar de kringwinkel gedaan

  • Kaat schreef:

   Die uit de kringloopinkwel was gloednieuw en zat nog in verzegelde verpakking ! Wat de verleiding natuurlijk nog groter maakte. Maar ’t is inderdaad een wacom.

 2. Caro schreef:

  Tips kan ik je niet geven. Mijn kleerkast smeekt al maanden om gedeclutterd te worden, maar ik hou het been stijf. Nee serieus, nadat ik de opdracht afgewerkt heb waar ik vandaag mee bezig ben, begin ik eraan. Echt waar.

 1. 12 mei 2016

  […] Rommel is vermoeiend […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.