10 wandelboeken om het jaar goed in te zetten

wandelboeken lijst

Corona en al zijn varianten brachten vele mensen aan het wandelen. Wandelen vraagt weinig tot geen investering en je kan het compleet op eigen maat doen: afstand, snelheid, omgeving, wat je maar wil. Bovenal is wandelen goed voor lichaam én geest.
Voor wie wat uitgekeken is op het rondje in de buurt stel ik 10 wandelboeken voor. Allemaal actueel en dichtbij: Vlaanderen, Wallonië en iets verder, Nederland.

Er werden het voorbije jaar best wat wandelboeken uitgebracht, elk met hun eigen accenten. In onderstaande lijst zal je ook een paar niet-typische wandelboeken vinden die voor sommige misschien meer onder natuurboeken vallen dan wel wandelboeken. Ik neem ze toch op omdat ze ofwel over een bepaalde streek gaan of omdat ze élke wandeling extra boeiend maken.

Wallonië en de Ardennen

Het is een cliché, maar zo waar als maar zijn kan. Je gaat de taalgrens over en het lijkt alsof je in een ander land bent. Een andere taal, een andere cultuur en dat merk je in in alles.

In het boek ‘Wallonië en de Ardennen‘ vind je 365 bijzondere plekken. Er staan zowel wandeltochten als fietsttochten in. Als je alle plekken bezoekt, ben je zeker een jaar zoet. Een wandelboek dat uitnodigt om onze zuiderburen beter te leren kennen.

Kristien Hansebout, Wallonië en de Ardennen, 365 buitengewone plekken’ (2021) telt 356 pagina’s en is uitgegeven door Sterck & De Vreese. Met een voorwoord van Christophe Deborsu. Het boek is te koop voor € 35 bij je lokale boekhandelaar of via Bol.com

Een uitgebreide beschrijving van het boek vind je hier.

Onderweg St. Olavspad

Onderweg St. Olavspad‘, voor de dromers van lange paden, dagen aan een stuk, van de ene na de andere plaats wandelend, vol avontuur. Onderweg van Fancine Postma geeft een inkijkje in wat het allemaal met zich meebrengt als je alleen voor vele dagen op pad gaat.
Een boek met zowel de praktische kanten als de psychologische kanten van het verhaal. Vaak worden dergelijke avonturen heel erg geromantiseerd, dit boek geeft een eerlijke en praktische inkijk.

Een fijn wandelboek voor al wie houdt van wandelen ‘an sich’, lange afstand of niet. Extra fijn voor wie houdt van Scandinavië.

Francine Postma, Onderweg, Alleen over het St. Olvaspad, telt 216 pagina’s en is een uitgave van Fjord (2021). Te koop bij o.a. Bol.com voor € 20,00 (paperback)

Een uitgebreide beschrijving van het boek vind je hier.

Het wilde België

De meeste wandelaars zijn geboeid door de natuur die ze op hun wandelingen ontdekken. Je kan er ook moeilijk omheen. Gelukkig hoef je nooit ver te gaan en is de natuur in België ook één grote ontdekkingstocht.

Pim Niesten, Een jaar op stap door het Wilde België (2020) is uitgegeven door Lannoo en telt 216 blz. Te koop voor €22,99 o.a. via Lannoo Webshop of uw lokale boekhandel.

Een uitgebreid artikel over dit boek vind je hier.

De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland in Vlaanderen

Vogelkijkgebieden liggen àltijd in de natuur en zo goed als altijd zijn er wandelwegen in de omgeving. Zelf ben ik een grote fan van vogelkijkhutten waar je het leven van de vogels stiekem kan volgen zonder ze te storen.
Vogelkijkgebieden zijn meestal zo ingericht dat ze de vogels vrij spel geven maar de wandelaar toelaten om er volop van te genieten.

Als je dit wandelboek opent zal je versteld staan over hoeveel vogelkijkgebieden er zijn. Je mag bijna zeker zijn dat je niet ver hoeft te gaan om er eentje te ontdekken, al dan niet met vogelkijkhut.

De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen 150 natuurgebieden, 125 vogelportretten, 30 fiets- en wandeltochten, telt 208 bladzijden en is uitgeven door Kosmos Uitgevers. Het is te koop bij o.a. Bol.com voor €22,50 (paperback) en is ook te koop als e-book voor € 11,99.

Een uitgebereid artikel over het boek vind je hier.

Fauna en flora in het Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is het grootste woud in Vlaanderen. Wellicht zag je al een glimp als je de ring rond Brussel nam. Brussel + woud lijkt een beetje een tegenstelling, maar het bos is er zo groot dat je er uren kan in wandelen en van de grote stad niets merkt. Er zijn verschillende toegangspoorten (met parking) en het woud heeft een eigen flora en fauna.

Er zijn sowieso tal van wandelroutes, auto’s zijn in het uitgestrekte woud uit den boze.

Llobet Toni, Baeté Hans, Muys Bart, Fauna en flora van het Zoniënwoud, 144 blz, uitgegeven door Sterck & De Vreese. Te koop voor € 17,50 bij je lokale boekhandelaar.

Een uitgebreid artikel met beschrijving van de Ruusbroeckwandeling vind je hier.

52 zondagen wandelen in lunchen in Nederland

Ik combineer mijn wandeling maar al te graag met een fijn terrasje, een lichte lunch of uitzicht op een rivier of kasteel. Puur genieten is het.

In dit wandelboek staan 52 originele wandelingen mét bijzondere lunchadresjes. Ze situeren zich over heel Nederland, dus evengoed over de grens van Vlaanderen tot in het hoge noorden. Een boek voor genieters.

52 zondagen wandelen & lunchen is uitgeven door Mo’Media (2020) en telt 216 bladzijden. Te koop bij o.a. Bol.com voor € 20,00. 

Een artikel met een uitgeschreven voorbeeld van één van de wandelingen, vind je hier.

Wandelboek onze Natuur Vlaanderen

Wandelboek Vlaanderen, de titel zegt het al: tal van wandelingen Vlaanderen waar je volop kan genieten van de mooie natuur die Vlaanderen ons te bieden heeft.

De wandelingen staan uitgebreid beschreven. Ze zijn gegroepeerd per biotoop en niet geografisch, het geeft het geheel een ander perspectief. Waarom komt bepaalde fauna en flora net hiér voor? Wat valt hier te ontdekken dat je ergens anders niet ziet?

Een boek voor wandelaars met oog voor de natuur.

Michaël Cassaert, Wandelboek Onze Natuur Vlaanderen (2021) is uitgegeven door Lannoo en is te koop voor (adviesprijs) € 27,99 bij uitgeverij Lannoo zelf, je lokale boekhandelaar of bij Bol.com.

Een uitgebreid artikel over dit boek, met meer info over de opzet van het boek kan je hier vinden.

Zeeland, Zinderend Zilt waterland

Zo dichtbij, maar zo anders dan Vlaanderen! De kusten in Zeeland zijn in weinig te vergelijken met die van Vlaanderen. Elk hun eigen charme, dat zeker wel, maar totaal anders.

Zeeland, dat bestaat uit verschillende kleine schiereilanden, telt tal van dorpjes en enkele kleine stadjes. Elk hebben ze hun eigenheid en troeven. Deze worden prachtige beschreven in dit boek. Als grote zeelandliefhebber vind ik dat dit boek een jarenlange leemte vult omdat het aandacht geeft aan de vele dorpjes en plaatsjes in Zeeland.

Jeroen Wielaert, Zeeland Zinderend Zilt Waterland telt 160 bladzijden en is uitgegeven door PassePartout (2021). Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €23,49.

Een uitgebreid artikel over dit boek vind je hier.

10 000 stappen boek van Arie Boomsma

Een mooi concept is dit. Bij het grote wandelboek zit immers nog een klein en handig routeboekje. In het stevige hardcover boek staan tal van wandelingen beschreven over heel Nederland met een afstand die ongeveer gelijk is aan 10 000 stappen. Eens op wandel neem je gewoon het handige routeboekje mee.

Arie Boomsma, Het 10.000 stappenboek is uitgegeven door ANWB en telt 176 bladzijden. Bij het boek zit een handig routeboekje met alle wandelingen beknopt beschreven. Te koop bij o.a. Bol.com voor €32,99

Een uitgebreid artikel met een uitgeschreven wandeling vind je hier.

Buitenluchtleven Korte en lange wandelingen in Nederland

Een wandelboek met een heel eigen concept, want je vindt er geen wandelkaarten of geheel uitgewerkte routes, wél verwijzingen naar websites, wandelapps die je verder op weg zetten. De foto’s die je doen dromen de starptunten verleiden je in een mum.

Prima boek voor de avonturier die zijn wandelingen liever zelf uitstippelt maar graag enkele aanzetten heeft of niet weet waar te beginnen. Het boek refereert ook naar originele lunchadresjes. Altijd meegenomen!

Petra de Hamer, Buiten Lucht Leven, Korte & lange wandelingen in Nederland is een uitgave van Fjord (2020) en telt 240 bz. Te koop bij o.a. Bol.com voor €22,99

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen per provincie (link)

Klik hier

Wandelingen op kaart (link)

Wandelingen overzicht op kaart

Gerelateerd

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.