Ontdek verrassend Nederland met Arie Boomsma

10 000 stappen

Ik blijf overtuigd: wil je een streek echt leren kennen, dan kan je maar beter je wandelschoenen aantrekken en dat geldt evenzeer op vakantie. Toch heeft niet iedereen zin (of de conditie) om urenlang te wandelen. Arie Boosma to the rescue: in zijn “10 000 stappenboek” verkent hij alle provincies van Nederland en trakteert je op 30 mooie routes van 7 tot 8 km in stad en natuur.
Geweldig toch?

Praktisch gezien: twee boeken!

Het eerst wat opvalt is dat het 10 000 stappenboek uit 2 delen bestaat:

  • Een boek met harde kaft waarin 30 wandelingen uitgebreid beschreven staan met prachtige foto’s.
  • Een bijhorend routeboekje, klein met slappe kaft, met daarin kaartjes en de praktische informatie over elke wandeling.
Bladzijde uit het 10 000 stappenboek (harde kaft)

Hier is duidelijk over nagedacht! Ik zie het wel meer: dikke boeken met prachtige wandelingen, maar hoe doe je dat praktisch? Zo’n mooi en dikwijls zwaar boek is niet iets wat je zomaar in je rugzaak wil proppen. Zelf red ik het mij meestal met foto’s op mijn telefoon, maar de uitgever van het 10 000 stappenboek verdient een pluim door er gewoon een apart routeboekje bij te steken.

Bladzijde uit het routeboekje dat bij het 10 000 stappenboek hoort.

Ook nog eens een hoop tips en trics!

Arie Boomsma passeerde hier al eens de revue met zijn boek ‘volhard‘. In Nederland is hij best een bekend figuur, pleitbezorger als hij is voor een goede gezondheid waarbij zijn expertise vooral over fitness gaat.

In zijn 10 000 stappen boek zet hij bij elke wandelingen nog enkele algemene tips aangaande het wandelen zelf. Gaande over welke schoenen je het beste draagt tot welke podcast hij aanbeveelt of hoe wandelen een vorm van meditatie wordt. 1 tip per wandeling, meer niet, het blijft immers een bovenal een wandelboek met wandelroutes.

Haarzuilens, kasteel de Haar

Als voorbeeld hier één van de wandelingen die ik uitprobeerde: het kasteel De Haar in Haarzuilens. Het paperback boek vertelt me onmiddellijk hoeveel stappen en kilometer dit wordt: 7,7 km, goed voor 11 000 stappen. Er is een minikaartje met daaronder al onmiddellijk waar ik (gratis) parkeren kan. Prima!

Het klopt. Wij parkeren aan de Geertjes Hoeve waar het gezelligheid troef is. Spelende kinderen, grote terrassen in een oase van rust. Het kaartje in de routegids is niet zo groot maar door de uitleg onderaan perfect volgbaar. Die Arie Boomsma heeft dat goed gezien door duidelijke herkenningspunten te gebruiken: een brug, een fietsknooppunt, een driesprong. We verdwalen niet.

We zijn verrast door het kasteel De Haar. Nederland lijkt toch een pak minder kastelen in het assortiment te hebben dan Vlaanderen, dus dit is een fijne verrassing. Een buitengewoon goed onderhouden domein.

We wandelen verder, rondom het domein, denkend dat we het hoogtepunt van de wandeling hebben gehad tot we in een klein natuurdomein terecht komen. Smaken verschillen, maar voor ons is dit het hoogtepunt van de wandeling.

Vakantie is genieten

Dit soort wandelingen en bijhorende afstanden uit het 10 000 stappenboek past perfect bij hoe wij ons een vakantiedagje voorstellen. Een snuifje cultuur, een hapje en een terrasje en toch wat actieve beweging. Alles lekker relaxed, alles lekker in balans.
Het 10 000 stappenboek wordt mijn gezel en zal gekoesterd worden!

10 000 stappenboek + routeboekje

Arie Boomsma, Het 10.000 stappenboek is uitgegeven door ANWB en telt 176 bladzijden. Bij het boek zit een handig routeboekje met alle wandelingen beknopt beschreven. Te koop bij o.a. Bol.com voor €32,99

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.