Volhard, hou moed – zeker in deze tijden!

Volhard

Het duurt al lang, die corona en alles wat er bij komt kijken. Toch is het belangrijk dat we volhouden en de moed erin houden. Volhard, het boek van Arie Boomsma, gaat bovenal over volhouden, de moed erin te houden om vast te houden aan wat echt belangrijk is in je leven. Zorg dragen voor je lichaam is 1 element, maar het boek is veel ruimer.

Bergaf vanaf nieuwjaar

Net zoals bij vele mensen is deze tweede periode van lockdown voor mij een stuk heftiger dan de eerste. De eerste keer was het allemaal nieuw en uitdagend, bij de tweede lockdown voelde ik dat het optimisme al een stuk minder was. Mijn wereld werd letterlijk kleiner. Nieuwjaar is voor mij traditioneel een energiepiek. Het lief en ik huren ergens midden in de natuur een huisje. We wandelen en maken plannen voor het nieuwe jaar. De batterijtjes worden opgeladen. Er zijn de typische voornemens die ook worden uitgevoerd. Dat gebeurde dit jaar niet. Geen opgeladen batterijen en minder energie. Geen nieuwe voornemens. Hier en daar sneuvelden zelfs goede gewoontes.

Volhard – Arie Boomsma

Het boek ‘Volhard‘ van Arie Boomsma is tijdens de coronazomer geschreven. Corona is niet echt een thema in het boek, maar het is een boek dat een voltreffer is in deze – nog altijd – coronatijd. Of later, in elke tijd waarin je voelt dat je onder druk staat. ‘Geduldig bouwen aan gezonde doelen‘ is de ondertitel van het boek, maar je kan het evengoed lezen als: hoe blijf ik trouw aan mijn doelen?

Uit de wachtkamer stappen

Zelf heb ik soms de indruk dat deze tijd van corona één grote wachttijd is. Alsof we allemaal in een grote wachtzaal zitten, wachtend op onze prik (?) of op groepsimmuniteit. Wachtend tot het leven weer ‘normaal’ wordt. Ondertussen gaat dat leven wel aan ons voorbij.

Arie Boomsma spreekt over een gesprek dat hij had met Reda Haouam, een rolstoelrugbyer wiens leven een resem van tegenslagen kende, zoveel dat het zelfs in een Hollywoodscript ongelooflijk zou zijn.

Toen ik hem vroeg of hij momenten kende waarop hij het allemaal niet meer zag zitten, zichzelf misschien de vraag ‘waarom ik’ stelde, antwoordde hij nuchter: ‘Ik kan een leven lang klagen over alles wat mij overkomt Dan heb ik straks aan het einde een leven lang geklaagd, en verder niets. Ik ga liever uit van wat ik wel nog kan’. (…)
Het is een mooie gedachte, er is altijd een keuze. Je kunt, hoe groot de tegenslag ook is, altijd zelf kiezen hoe je daar vervolgens mee omgaat.

Citaat uit Volhard van Arie Boomsma, Prometheus 2020

Hou vol – volhard

Arie Boomsma is in Nederland vooral bekend om zijn expertise als fitness en healthcoach. Toen ik het boek in handen had – met de prachtige kaft van een man die aan het planken is – dacht ik dat dit boek vooral over sport zou gaan. Nu staan er wel enige voorbeelden van schema’s in maar bovenal gaat het over gezonde gewoontes, over hoe je geest en lichaam gezond houdt. Hij schrijft over het belang van je dagindeling, een goede nachtrust en voldoende water drinken en gezond eten. Veel nieuwe dingen heb ik niet gelezen, maar hij vat het hier nog eens goed samen en geeft een mooi totaal beeldje. Bovendien doet hij dat op een manier die zeer motiverend is en dat kunnen we in deze tijden best wel gebruiken.

Een klein bijbeltje

Je zou het boek ‘Volhard’ als een klein bijbeltje vol wijsheid voor een gezonde levensstijl kunnen zien. Elf hoofdstukjes met aan het einde iedere keer een lijstje met boeken, podcasts en documentaires voor wie zich meer wil verdiepen in het onderwerp.

Voor mij was dit boek een soort schop onder mijn kont. Het enthousiasme is nog altijd niet zo groot als bij het begin van een nieuw (normaal) jaar waarin alles open lijkt te liggen. Maar hij toonde wel: misschien heb ik mijn wereld nog net iets kleiner gemaakt dan wat nodig was in deze cornatijden.
Er is altijd keuze. Het is zowaar mijn motto, al zeg ik het als in ‘er is altijd ruimte‘, Dankjewel Arie, dat je me mij hieraan herinnert!

Praktisch

Koop lokaal

Arie Boomsma, Volhard. Geduldig bouwen aan gezonde doelen (2020) telt 222 blz. en is te koop voor €14,99.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.