De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen

Vogelkijkgebieden

Vogelkijkgebieden zijn dé manier om ongestoord op te gaan in het leven van vogels. Bovendien word je er zelf helemaal rustig van, want vogelkijkhutten zijn per definitie ‘weg van alle drukte’ én geïsoleerd. Alleen, waar vind je de mooiste vogelkijkgebieden? Het boek “De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen” somt alvast de mooiste van Nederland en Vlaanderen op. Eenmaal je de ervaringvan het observeren van vogels kent, wil je het graag méér doen en op allerlei plekken beleven.

Vogelskijkgebieden en vogelkijkhutten

Zijn vogelkijkgebieden makkelijk te vinden? Al dan niet met vogelkijkhut? Ik woon zelf in het Hageland (Vlaams-Brabant) en op 15 minuten rijden ken ik er al minstens 2 vogelkijkhutten. Twee keer in natuurgebied. Iets verder rijden (half uurtje) en het getal loopt snel op. Alleen hoe vind je ze?

Natuurpunt wijst je de weg

Natuurpunt (België) heeft vrij veel vogelkijkhutten in beheer. Een overzichtslijst vind je hier. Je kan dan meteen een wandeling combineren met het bezoek aan een vogelkijkhut. Nederland kent verschillende organisaties die gelijkaardig zijn aan Natuurpunt: Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Hier vind je een lijst van vogelkijkhutten van Natuurmonumenten en hier volgt de lijst van Staatsbosbeheer.

Waar vind je de mooiste vogelkijkhutten?

Ook al vind ik alle vogelkijkhutten de moeite, er zijn er toch die met kop en schouder boven andere uitsteken. Soms is het de vogelkijkhut zelf die bv. beter gebouwd is, meer verscholen, hoger en/of geluidsdichter is, soms is het natuurgebied gewoon mooier of zijn er meer vogels. In het boek ‘De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen’ krijg je alvast een selectie van de mooiste.

Zilverreiger - vaak te zien in natuurdomeinen en besproken in De mooiste vogelkijkgebieden  van Nederland en Vlaanderen
Zilverreiger – foto van Pixabay

125 vogelportretten – 150 natuurgebieden

Specifieke flora en fauna trekken specifieke vogels aan. Mooi om te zien, maar na verloop van tijd wil je meestal méér weten. Het boek ‘De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen’ is niet enkel een opsomming van de mooiste gebieden, het geeft ook informatie over welke vogels je wààr mag verwachten. Het boek telt maar liefst 125 vogelportretten. In de binnenkaft van het boek vind je meteen een handig overzicht van vogels per leefgebied.

Binnenkaft van De mooiste vogelkijkgebieden  van Nederland en Vlaanderen
Binnenkaft boek

Vogelhutten combineren met wandelen en fietsen

Vogelkijkhutten liggen in de natuur, uiteraard. Om de rust van de vogels niet te verstoren ligt een vogelkijkhut zo goed als nooit aan een verharde weg waar auto’s kunnen komen. Wie zich wil onderdompelen in het leven van vogels moet er dus wat voor over hebben: de wandelschoenen aantrekken of hup, op de fiets. Gelukkig wordt dat rijkelijk beloond, want alle die vogelhutten liggen àltijd in natuurgebied. Trakteer jezelf dus op een flinke portie natuurbeleving!

Binnenpagina van De mooiste vogelkijkgebieden  van Nederland en Vlaanderen
Bladzijde uit het boek

De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen – praktisch

De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen150 natuurgebieden, 125 vogelportretten, 30 fiets- en wandeltochten, telt 208 bladzijden en is uitgeven door Kosmos Uitgevers. Het is te koop bij o.a. Bol.com voor €22,50 (paperback) en is ook te koop als e-book voor € 11,99.

Zin in meer?

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.