De Gewiekste vogelgids: hoe je snel vogels herkent

Gewiekste vogelgids

Ik heb ontzettend veel plezier gekregen in het observeren en herkennen van vogels dankzij de Gewiekste Vogelgids. Nog nooit zo snel vogels met zekerheid herkend. Als enthousiaste wandelaar is dit een extra dimensie bij het wandelen. Alleen stop ik tegenwoordig wel wat sneller en haal de verrekijker (en gids) boven. Wandelen is nog leuker geworden!

Jaloers op mensen die vogels herkennen

Al sinds kindsaf aan ben ik jaloers op mensen die vogels herkennen. Je kent ze wel. Sssstttt... zeggen ze dan, blijven staan, halen hun verrekijker boven en zeggen ‘kijk, daar zit een sperwer’. Ha, een sperwer dus. Mooi is dat. Ik heb wel enig begrip van een mus, mees, ekster en reiger, maar verder? Overigens, menig vogel lijkt op elkaar. In de ‘Gewiekste Vogelgids‘ staan maar liefst zo’n driehonderd soorten die in België en Nederland voorkomen. Je kan die toch niet gaan instuderen?

Hoe vogels te herkennen?

Het opzet van de Gewiekste Vogelgids is op z’n minst origineel maar bovenal praktisch te noemen. Het boek geeft géén opsomming van alle vogels volgens allerlei wetenschappelijke inzichten, maar leert je bovenal vogels te herkennen.

Sommige vogels komen het hele jaar voor, sommigen enkel in bepaalde jaardelen. Deze soorten heb ik onderverdeeld in vier hoofdcategorieën, met daarin de belangrijkste kenmerken waaraan je de vogels kan herkennen: de kleur, het gedrag, de vorm en het leefgebied.

Citaat uit Nico de Haan en Elwin van der Kolk, De Gewiekste Vogelgids, ANWB 2021

De gewiekste vogelgids uitgetest

canadese gans
Kenmerkend: de witte wang

Tijdens mijn wandeling rond Domein Bolderberg (aanrader!) zag ik bovenstaande ganzen. Met deze opvallende kenmerken als witte borst en witte keel zou ik toch snel moeten weten welke ganzen het precies zijn.
Ik begin bij de vorm ‘gans’ en word verwezen naar pagina 254. Ik vind eerst een overzicht van ganzen en herken ze meteen: Dit is een Grote Canadese Gans. Even checken of de kenmerken kloppen :

  • witte wangvlek (jaja, inderdaad, witte keel maar ook witte wang!)
  • zwarte hals (bingo !)
  • Trompetterend geluid (nog niet gehoord, maar ik ben benieuwd!)
De Gewiekste Vogelgids, zoeken op vorm
Nico de Haan en Elwin van der Kolk, De Gewiekste Vogelgids, ANWB 2021

Vervolgens word ik verder verwezen naar pagina 260 waar de Canadese Gans meer aandacht krijgt. Meteen zie ik overigens ook dat ze toch wel wat op de brandgans lijkt. Ik maak een mental note: de brandgans heeft een witte wangvlek die over haar kop loopt. De kop van de canadese gans is zwart. Ik voel de fierheid van een opkomend specialist in mij.

Niet alle gele kleine vogels zijn meesjes

Tijdens het wandelen zie ik dikwijls kleine gele vogeltjes die in mijn ogen allemaal mezen zijn omdat ik nu eenmaal weet dat mezen iets met geel te maken hebben. Idem voor wat betreft vogels met een rode borst. Die klasseer ik verkeerdelijk allemaal tot roodborsten, wat ze technisch gezien zijn (gezien de rode borst), maar zou ik er nu, dankzij deze vogelgids in slagen om verder te zien dan enkel geel of rood?

De Gewiekste Vogelgids: zoeken op kleur
Nico de Haan en Elwin van der Kolk, De Gewiekste Vogelgids, ANWB 2021

Met dit overzicht vind ik razendsnel welke vogel het is. De pimpelmees haalde ik er zo uit, met zijn lichtblauwe ‘petje’ is hij makkelijk te herkennen. Voor ik ooit nog een vogel tot koolmees uitroep, weet ik nu dat die een zwarte kop moeten hebben. De geelschors heeft dan weer een felgele kop (en houdt precies van Beethoven!).

Op naar de vogelkijkhutten!

Ik word altijd maar enthousiaster en trek richting vogelkijkhutten in mijn buurt. Gelukkig hoef ik niet ver te rijden. Ook op zoek naar een vogelkijkhut? Klik dan even hier voor een overzicht of loop een wandeling van DeWereldvanKaat met daarin een vogelijkhut. In Nederland spreekt men ook wel over schuilhutten.

In de Wijers (Limburg) zijn tal van vogelkijkhutten

Aanrader!

De Gewiekste Vogelgids is bovenal ontzettend praktisch en makkelijk in gebruik. Zelfs een kind dat lezen kan, zal er snel kunnen mee werken. De aanpak is compleet anders dan andere vogelgidsen die vogels dikwijls indelen in allerlei wetenschappelijke cagegorieën. Daar loop je snel verloren en ga je eindeloos twijfelen (been there!).
Dit is is de doelstelling van de auteur:

‘Met deze vogelgids wil ik mensen enthousiast maken voor alle vogels om ons heen. Tijdens natuurwandelingen of gewoon in de tuin; leer overal hoe je slim en eenvoudig vogels kan herkennen. Als je weet naar welke vogel je kijkt, wordt het observeren immers nog véél leuker!’

Nico de Haan en Elwin van der Kolk, De Gewiekste Vogelgids, ANWB 2021

Volgens mij is hij helemaal in zijn opzet geslaagd: eenvoudig en inderdaad, vogelspotten wordt véél leuker.

Praktisch

Nico de Haan en Elwin van der Kolk, De Gewiekste Vogelgids, telt 400 blz. en is een uitgave van Kosmos Uitgevers (april 2021). Te koop bij o.a. Bol.com voor € 25,00.

Twijfel je toch nog? Hier is nog een andere vogelgids.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.