Op excursie met het Wandelboek Onze Natuur Vlaanderen

Wandeboek onze natuur Vlaanderen

Veel wandelaars hebben behalve een liefde voor de sportieve kant van het wandelen ook een meer dan behoorlijke interesse voor de natuur. Daar speelt Wandelboek Onze natuur Vlaanderen goed op in, want je vindt er niet enkel een verzameling wandelingen maar evengoed informatie over de typische flora en fauna voor die plaats. Maar liefst 20 natuurgebieden in Vlaanderen worden in dit boek voorgesteld, sommige heel bekend, andere nieuwe ontdekkingen.

Een verbond met Onze Natuur – VRT

Ook zo in de ban van ‘Onze Natuur‘ op VRT? Spijtig genoeg niet alle dagen te zien bij Iedereen Beroemd, maar gelukkig wel online te bekijken. Zie maar:

Twee jaar lang gingen cameraploegen op pad om het Wilde België te tonen. Resultaat is een zevendelige natuurdocumentaire die komend jaar (2022) te zien zal zijn op Canvas/RTL-TVI.

Wandelen met al je zintuigen

Het Wandelboek Onze Natuur Vlaanderen, dat in het verlengde ligt van ‘Het Wilde België’, prikkelt je om je zintuigen extra te gebruiken. Zo vind ik het heerlijk om op zoek te gaan naar de te spotten dier- en plantensoorten in een natuurdomein. Evident is dat niet, maar de wetenschap dat het er is en dat ik het zou kunnen ontdekken geeft de wandeling al een extra glans. (Ik geef toe: voor everzwijnen pas ik, tenzij ik ze met de verrekijker zie).

6 biotopen – 20 wandelingen

Maar liefst 20 wandelingen worden beschreven in het Wandelboek Onze Natuur Vlaanderen. Sommige wandelingen gaan doorheen bekend natuurgebied, andere zijn nieuwe ontdekkingen. De 20 wandelingen situeren zich over heel Vlaanderen, waardoor je er altijd eentje dichterbij hebt, mààr ook een dagtripje kan organiseren naar een totaal andere omgeving.
In het boek zijn ze georganiseerd volgens hun verschillende biotopen, niét volgens hun geografische ligging. Over dat laatste hoef je je geen zorgen te maken, een overzichtskaart toont je onmiddellijk de geografische plaats.

Dit zijn de verschillende biotopen:

  • Bos
  • Heide
  • Kust
  • Stad en industriëel landschap
  • Open Landschap
  • Zoet Water

Het wandelen krijgt zo’n heel andere insteek. Fauna en flora zijn immers anders aan de kust dan wel in een industrieel landschap als zegt maar het Thorpark (zie wandeling op DeWereldvanKaat). Het is fijn om met eigen ogen (en boek in de hand) te zien wàt nu zo verschillend is.

Eerst de biotoop, dan de wandelingen

Elke biotoop begint met een algemene beschrijving en een soort in de kijker. Dat kan een plant of een dier(tje) zijn.

Lamsoor, typische voor ‘Het Zwin’ (biotoop ‘De kust’) door velen ‘Zwinsblomme’ genoemd.

Vervolgens krijgt de lezer informatie over de biotoop. Zo kent het Zwin (biotoop kust) een lange en interessante geschiedenis. Het Zwin zoals wij het kennen zag er niet altijd zo uit.

Na wat (ontstaans-)geschiedenis volgt een overzicht van de typische te spotten soorten.

Tenslotte volgen, per biotoop, de wandelingen, beginnend met een kaartje. Er wordt veel met wandelknooppunten gewerkt, maar niet altijd. In het laatste geval moet je het doen met de beschrijving.

Beschrijving van de wandelingen

Dat laatste, het wandelen op beschrijving, is een minpunt, want het is niet evident om louter op beschrijving (de natuur is verandert immers constant en ook menselijke ingrepen kunnen landschappen veranderen) te wandelen. Hiermee lanceer ik meteen een warme oproep aan de auteur/uitgeverij om het boek van QR-codes te voorzien die verwijzen naar een GPX-bestand. Gelukkig kan je voor heel wat wandelingen wel gebruik maken van wandelknooppunten en wie een beetje ervaring heeft zal ook helemaal niet verdwaald lopen.

Het wonder van de natuur

Het wandelboek Onze Natuur Vlaanderen is vooral een aanwinst voor diegene die tijdens het wandelen graag op onderzoek gaat naar de wonderen van de natuur. Het boek motiveert om beter te kijken, om méér stil te staan, om te genieten van de geluiden van de natuur en ze ook te kunnen duiden. In dat opzicht in het wandelboek Onze natuur meer dan geslaagd. Wat voorgaand ‘minpunt’ betreft wordt dit hierdoor meteen al gerelativeerd: wie op excursie gaat laat zich graag verrassen.

Wandelboek Onze Natuur Vlaanderen

Wandelboek onze natuur Vlaanderen

Michaël Cassaert, Wandelboek Onze Natuur Vlaanderen (2021) is uitgegeven door Lannoo en is te koop voor (adviesprijs) € 27,99 bij uitgeverij Lannoo zelf, je lokale boekhandelaar of bij Bol.com.

Meer liefde voor Wallonië? Wandelboek Onze Natuur Ardennen & Wallonië kan je nu al reserveren.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.