Zeeland – zinderend zilt waterland

zeeland zinderend zilt waterland

Om de zoveel tijd (lees: weken) twijfel ik of ik niet beter voor een huisje of een seizoensplaats in Zeeland zou kiezen. De liefde is groot, de afstand net niet te ver en Zeeland brengt altijd rust in mijn hoofd. Voorlopig hou ik het nog bij ‘zoveel mogelijk Zeeland’. Het boek, Zeeland, zinderend zilt waterland van Jeroen Wielaert is daarbij een welkome gids, want naast de ‘klassiekers’ is er nog zoveel meer te ontdekken in Zeeland.

Zeeland als mentale schoonmaak van je hoofd

Wij mijn blog volgt, of mijn Instagramaccount weet dat Zeeland mijn geliefde vluchtplaats is: daar waar ik weer tot mezelf kom, waar de zorgen in mijn hoofd weer normale proporties krijgen. De natuur is er zo alom aanwezig dat ik dingen weer in perspectief zie.

Maar zelfs al wandel ik zorgeloos in Zeeland, dan nog blijft Zeeland haar ding doen: mij weer fris en monter terug naar huis brengen, batterijtjes geladen, dikwijls vervuld met nieuwe ideeën en vernieuwde energie.

Alleen maar water en kust?

De meeste mensen associëren Zeeland met eindeloze kusten en kustdorpjes. Grote steden zijn er niet. Middelburg (inland) en Vlissingen (kust) zijn de grootste steden. De rest zijn dorpjes, uitgerekte landschappen, polders, duinen, natuurgebieden. Voor wie graag wandelt zijn er wandelknooppunten en uiteraard – het is Nederland ! – zijn er tal van fietswegen en fietsknooppunten. Toch is er veel meer te ontdekken! Zelf ben ik overigens een ‘buitenseizoen’toerist, dus aarzel niet om Zeeland ook in winters weer te bezoeken.

Middelburg (Walcheren) in december

Zinderend zilt waterland

Hoewel ik vaak in Zeeland ben en menig toeristische dienst afschuim, lijkt er weinig op de markt voor mensen die graag en veel naar Zeeland komen. Ik ben dan ook blij met het boek van Jeroen Wielaert waarin Zeeland in haar geheel wordt voorgesteld. Zowat elk dorp wordt voorgesteld, samen met een agenda van feesten, bezienswaardigheden, een stukje geschiedenis en prachtige foto’s. Het doet mijn verlangen naar Zeeland alleen maar groter worden. Dat de auteur elk jaar deels in Zeeland woont, wakkert mijn droom naar een huisje of seizoensplaats alleen maar aan. Zou ik toch?

Droomhuis!

Wat kan je verwachten van ‘Zeeland zinderend zilt waterland’?

Het boek is geografisch ingedeeld:

  1. Tholen en Sint Philipsland
  2. Schouwen-Duiveland
  3. Noord- en Zuid-Beveland
  4. Walcheren
  5. Zeeuws-Vlaanderen

Vervolgens behandelt Jeroen Wielaert de belangrijste steden/dorpen of mogelijke interessante plaatsen. Om een idee te geven over de grondigheid, bij Zeeuws-Vlaanderen zijn dat maar liefst 20 items.

Alleen maar lijstjes dan? Nee. Dan had je genoeg aan Wikipedia! Wel een herkenbaar stramien waardoor je snel vindt wat je zoekt.

Een klein dorp als Bruinisse

Als testcase voor dit boek nam ik Bruinisse als voorbeeld, het kleine Zeeuwse dorp waar ik wellicht al het meeste verbleef. Bruinisse is bij velen bekend om de grote mossel, symbool voor de (vroegere) mosselnijverigheid die het dorp bepaalde. Als ik mijn jongere collega’s hoor, is Bruinisse tegenwoordig vooral bekend om het Grevelingenmeer waar je heerlijk allerlei watersporten kan beoefenen.

Kan ik nog iets leren uit het boek Zeeland zinderend zilt waterland? Hoeveel valt er over zo’n klein dorp te vertellen? Blijkbaar toch meer dan wat ik als nieuwsgierig aagje toch al verzameld heb over Bruinisse. Zo weet ik best iets te vertellen over de watersnood in deze grote streek, maar niet over wat het concreet voor Bruinisse betekend heeft. Zo wist ik niet dat Bruinisse zo goed als helemaal van de kaart verdwenen was, laat staan dat ik wist wàt net die grote ramp overleefd heeft. Ik lees in dit boek over Brasserie De Vluchthaven, hoe dit gebouw ooit is neergezet als schuilplaats bij noodweer op de Oosterschelde. Ik wist dat er iéts was, maar wat?

In 2020 is ‘Het centrum helemaal onder de schop genomen. Het kerkplein heeft een moderner aanzicht gekregen, met plavuizen en zitbanken’. Toen ik laatst in Bruinisse was, voor de coronacrisis losbarstte, vielen de vele werken mij op. Nu weet ik wat het doel was moet dringend terug naar ‘republiek BRU’. Met het boek onder de arm wil ik het dorp en omgeving opnieuw ontdekken.

Zeeland zinderend zilt waterland: het boek

Omslag Zeeland Zinderend Zilt Waterland

Jeroen Wielaert, Zeeland Zinderend Zilt Waterland telt 160 bladzijden en is uitgegeven door PassePartout (2021). Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €23,49.

Dit vind je misschien ook leuk...

4 reacties

  1. Sophie schreef:

    Hallo poepertjes

  2. Ik was laat op school omdat mijn moeder bezig was met een baby uitpersen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.