Gelezen in 2016 – top 3 fictie, non-fictie en ontgoochelingen

Gelezen

Welke boeken hebben mijn top 3 gehaald ? 3 x 3 lijstjes. Een lijstje fictie, non-fictie en een lijstje ontgoochelingen 2016.

Bookchallenge : 30 boeken

Begin dit jaar had ik me voorgenomen om ook in 2016 dertig boeken te lezen. Naar mijn gevoel heb ik meer gelezen dan vorig jaar, maar Goodreads is hield het mooi bij : 30 boeken. Het ‘gevoel’ kan ik wel plaatsen. Twee boeken leken maar niet vooruit te gaan. A little life van Hanya Yanagihara en Stop worrying and start living van Dale Carnegie. Het eerste boek vond ik niet zo goed – in tegenstelling tot ongeveer de rest van de wereld. Vorig jaar had ik hetzelfde voor met All the light we can not see.
Het tweede vroeg veel energie van mij. Ik heb er mee geworsteld maar heb er ook ontzettend veel van geleerd.
Maar de dertig boeken zijn gehaald. Dat is toch meer dan 2 boeken gemiddeld per maand. Het liefste zou ik er meer lezen maar de realiteit leert me dat dit een goed ritme is voor mij.

Top 3 van ontgoochelingen

Mijn boekentips haal ik hoofdzakelijk via Goodreads. Ik kan er meteen zien hoe het boek scoort voor de ‘gewone’ boekenliefhebber. Toch is ook Goodreads niet ongevoelig voor (commerciële ?) hypes. Ik weet niet of dat voor onderstaande boeken geldt, maar mij bevielen volgede boeken niet echt.

 1. Dertig Dagen – Annelies Verbeke

  Dit boek stond op de leeslijst van onze boekenclub. Naderhand bleek de meerheid van de leesgroep zich door het boek te hebben geworsteld. Geen idee wat Verbeke bezielde bij het schrijven van dit boek, ik vond er werkelijk niets aan.
  Ik schreef er hier over.

 2. A little life – Hanya Yanagihara

  Ik heb echt wel moeite gedaan ! 720 bladzijden ! Ik vond het boek er gewoon … over. Had de auteur (mijn gedacht !) het een en ander geschrapt (laat ons zeggen een dikke 100 bladzijden) dan was het boek beter. Maar het bleef maar komen zodat het voor mij ongeloofwaardig werd. En dat kon het boek eigenlijk niet hebben want het gaat over diepmenselijk lijden.
  Lees hier mijn gedacht over dit boek.

 3. Blindelings – Kris Van Steenberge

  Nog altijd met een kramp in mijn boekenziel, aangezien ik Woesten zowat het beste boek van 2015 vond. Maar dit boek viel tegen. Heel erg. Vergeten en in volle hoop dat er een derde boek komt !
  Je leest mijn ontgoocheling hier.

Interessante non-fictie – top 3

Ik lees ontzettend graag non-fictie en ben blij dat ik niet hoef te kiezen. De top 3.

 1. Ik was één van hen – Maarten Zeegers

  We leven in een wereld mét moslims en zoals het bij alle bevolkingsgroepen zijn ze alleshalve homogeen of tot één identiteit te herleiden. “Ik was één van hen” leerde me een deel van deze groep kennen. Sommige zaken die ik hoorde in het nieuws kon ik achteraf beter plaatsen. Ik hield er vooral aan over dat ik teveel uitga van de gedachte dat alle mensen toch in grote lijnen hetzelfde willen en denken. Niet dus.
  Lees hier meer.

 2. Mindless eating – Brian Wansink

  Vraag je je ook af hoe het komt dat je dikker wordt ? Nee, dit is absoluut geen dieetboek of een boek met recepten ! Het gaat over hoe allerlei (kleine !) externe omstandigheden ons aanzetten om te eten, mindless te eten dus. Dit boek staat bol van onderzoeksresultaten en experimenten. Het geluk is dat wanneer je eenmaal de onzichtbare ’triggers’ herkent, je ze ook kan vermijden of teniet doen ! (Alhoewel….)
  Lees hier mijn enthousiasme !

 3. Nooit meer te druk – Tony Crabbe

  Ik heb het moeilijk gehad met dit boek en ik blijf er bedenkingen bij hebben maar het is een behoorlijke spiegel die Tony Crabbe voorhoudt. Ik denk alvast anders over mijn eigen ‘ik heb het druk’-leven.
  Lees hier mijn verwondering en mijn ergernis.

   

Mijn top 3 fictie 2016

 1. Wild – Cheryl Strayed

  Ik kan mij best voorstellen dat niet iedereen dit boek geweldig vindt, maar bij mij raakte het alvast een heel diepe snaar. Ik heb sowieso een grote liefde voor hiking en dit boek maakte de liefde alleen maar intenser.
  Het boek zou wel eens een vervolg kunnen krijgen in mijn leven in 2017 !
  Lees hier.

 2. Ik ben Pelgrim –  Terry hayes

  Geen grote literatuur, maar meer dan 700 bladzijden spanning en dus ook ontspanning. Soms moet een boek niet meer zijn dan dat : je vastkluisteren en in een andere wereld brengen zodat je even de stress en zorgen kan vergeten.
  Lees hier meer.

 3. De waarheid over de zaak Harry Quebert – Joël Dicker

  Niet meer zo recent en ondertussen is er al een opvolger. Weerom een boek dat niet tot de grote literatuur behoort maar dat mijn aandacht toch meer dan gewoon vasthield. Ik begrijp geheel dat het een bestseller geworden is.
  Lees mijn gedacht over dit boek hier.

Het valt mij op dat er geen grote taalwonders bij zijn zoals Jeroen Brouwers vorig jaar. Ik heb genoten van de taal van Erwin Mortier, maar het verhaal zelf kon mij niet zo boeien. Hetzelfde met Kris Van Steenberge : prachtige zinnen, maar opnieuw een verhaal dat niet echt boeide. Ik hoop toch nog op zo’n talig boek in 2017 !

 

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Wat zijn jouw favoriete boeken van 2016 ?
Kan je me iets aanraden ? Dankjewel ! [/perfectpullquote]

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.