Gelezen : Cheryl Strayed – Wild

Better than before

 

Sheryl Strayed

1700 kilometer trekken door de natuur – alleen

In “Wild” vertelt Cheryl Strayed (non-fictie) over haar trektocht langsheen bergen en woestijnen. In tegentelling tot wat je misschien denkt is ze niet voorbereid en heeft ze ook niet lang over dit avontuur nagedacht. Haar ogen vielen toevallig op een boek over de PCT  (the Pacific Crest Trail) en ze besloot dat dit wel iets voor haar was.

Alles en niets achterlaten

Het is vanaf het begin duidelijk dat de tocht voor haar een keerpunt is. Het leven zoals ze het kende wil ze niet meer. Na de dood van haar moeder was letterlijk zichzelf verloren. Ze experimenteerde met drugs, bedroog haar man (beseffende dat haar liefde voor hem nooit zou ophouden) en zag zichzelf als jonge twintiger alleen op de wereld. Geen vader, geen moeder, geen echtgenoot en ook haar gezin – de broers en zus – leken uit elkaar te vallen.

Een (moedige) vrouw alleen

Sheryl Strayed is ondanks haar gebrek aan training niet snel bang. Wanneer de coyotes ’s nachts huilen probeert ze haar angst weg te denken. Kilometers door de sneeuw, dan weer door de hitte van de woestijn, ze blijft doorzetten. Nu en dan ontmoet ze andere hikers, maar nooit zijn deze alleen, laat staan dat er een vrouw alleen  deze tocht onderneemt. Ze sluit er vriendschappen maar besluit na enige uren of dagen samentrekken, dat ze toch liever alleen verder trekt.

Er is niet veel nodig in het leven

Via pakketten die ze vooraf gemaakt heeft en door een vriendin laat versturen, vult Sheryl Strayed haar voeding aan. Het zijn gedroogde etenswaren. Voor het drinken vertrouwt ze op haar filterfles, al betekent dat natuurlijk dat je dan echt wel water moet tegenkomen, wat niet altijd evident is. Tijdens de tochten ziet ze dagenlang niemand, geen dorpen, geen auto’s… ze moet het dus doen met haar fysieke en innerlijke kracht. Meer is er niet.

Opnieuw gevonden : de echte Sheryl Strayed

De tocht heeft diepe indruk op haar gemaakt. Ze is niet zozeer ‘veranderd’, in tegendeel, ze was verloren en ze heeft zichzelf weer gevonden. De ondertitel luidt dan ook “over jezelf verliezen en terugvinden”.

Vol praktische tips voor langeafstandswandelaars

Wie denkt dat dit vooral een ‘spiritueel’ of ‘psychologisch’ boek is, is eraan voor de moeite. Strayed vertelt over haar leven maar heeft daar geen echte bedenkingen bij, alleen dat het zo niet meer verder kon en ze het gevoel had dat ze zichzelf verloren had.  Punt. Geen ‘wijze lessen’ of moraliserende praat.

Het boek staat verder wel vol praktische tips voor wie ook aan langeafstandswandelen wil doen. Tips en waarschuwingen : want het is alles behalve makkelijk en er gaat geen dag voorbij zonder pijn. Er blijft weinig over van de romantiek die dikwijls met dergelijke projecten lijkt samen te gaan.

Verfilmd met Reese Witherspoon

Ik zag vorig jaar de film “Wild” (2014)  (niet te verwarren met “into the wild”) en genoot van de fraaie landschappen en het avontuur op zich. De film is zeker aan te raden, bedenk alleen maar dat dit wél de geromantiseerde versie is, Reese Whitherspoon die Cheryl Strayed prima vertolkt ziet er tot op het einde toe goed uit, en laat dat vooral niet het geval geweest zijn met de échte Cheryl Strayed.

Samengevat

 • Taal  : Vlot geschreven. Ik las het in het Engels. Valt goed mee. Maar het is even makkelijk in het Nederlands te verkrijgen.
 • Inhoud : Het autobiografisch verhaal van een jonge twintiger die vastzit in het leven en plots beslist om één van de zwaarste trails (1700 km) alleen te wandelen
 • Emotie : nostalgie, avontuur, beschouwend
 • Themata :  rouwverwerking, jezelf vinden, uitdagingen, moed
 • Genre : memoires, autobiografie
 • Personages :  Cheryll Strayed (hoofdpersonage), de (overleden) moeder, de hikers die ze ontmoet op haar tocht.
 • Tempo : vlot
 • Context : Verenigde Staten – eind 20ste eeuw

Praktisch

 • Cheryl Strayed, Wild. Te verkrijgen als paperback bij bol.com voor € 10,00. Ik vermoed makkelijk te ontlenen in vele bibliotheken. (Onze ‘kleine’ bibliotheek heeft de film, maar niet het boek)
 • Ik las de Kindleversie voor $ 9,98. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. 21 juli 2017

  […] kan: met Chery ben je zo uit je dagdagelijkse doen. Je kijkt meteen heel anders naar de wereld. Hier mijn uitvoerige review. Het boek is trouwens verfilmd, mocht je toch liever voor de film gaan ! Een echt vakantieboek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.