Gelezen : Ik ben Pelgrim – Terry Hayes

Terry Hayes - Ik ben pelgrim

Gelezen : Leo Babauta

Eén man – één doel

Stel je dit voor. Eén man. Hoog opgeleid. Arts. Hulpverlener in vluchtelingenkampen.
Klinkt goed, niets aan de hand. Dan komt dit : Dit is een man met een doel. Niét het verbeteren met het lot van de vluchtelingen en zieken, maar wel het vernietigen van de zogenaamde bondgenoot van de vijand, Amerika.
Methode : invoeren van het pokkenvirus. Hoe ? Door het te vermommen als het griepvaccin.
Conclusie : geen zelfmoordterrorist, geen bommen, vrije doorgang aan de douane (griepvaccin uit Duitsland !) en laat de artsen zelf maar het werk doen. Het gemodificeerde virus is 100 procent dodelijk en besmettelijk via de luchtwegen. 10 000 vaccins.
Codenaam : de Saraceen

De Verkenner : Eén man – Eén doel

Hij bestaat niet. Hij werkt voor de Amerikaanse overheid maar staat niet geregistreerd. Hij doet dingen die niet wettelijk niet mogen. Hij is intelligent en vastberaden. Hij werkt alleen. Geen vrouw. Geen kinderen. Hij leeft in de schaduw.
Codenaam : Pelgrim

Zo makkelijk lijkt terrorisme

Meer dan 700 bladzijden telt het boek en lijkt wel alsof Terry Hayes thuis is in zowel terrorisme als de wereld van de secret service. Het pleit voor hem dat je bijna gaat geloven dat er inderdaad een ramp is afgewend, want zo makkelijk lijkt het. De Saraceen modificeerde het pokkenvirus om de dodelijkheid te verhogen. Zijn (dode) proefpersonen werden toevallig ontdekt – of misschien juist niet. Hij wou geen moslimproefpersonen en ontvoerde daarom 3 westerse ontwikkelingshelpers. Toen hun graven werden teruggevonden in gebluste kalk was er één iemand die aan de alarmbel trok. Die gebluste kalk kon alleen betekenen dat er iets heel ergs te verbergen viel.

Op zoek naar 1 man

Maar hoe vind je in hemelsnaam 1 man ? Niet (dat leerde ik door Terry Hayes) door hele troepen naar verdachte landen te sturen. Niet door alles en iedereen te alarmeren. Het grootste gevaar – zo las ik in het boek – bij dergelijke acties komt van binnenuit. Iemand spreekt zijn mond voorbij, informatie wordt gelekt en de ‘vijand’ is op de hoogte en past zijn plannen aan. Nee, één iemand die als verkenner systematisch alles onderzoekt en onder dekmantel van een moordonderzoek in Turkije, andere continenten bezoekt.

Realitisch

700 bladzijden en die heb ik in zo’n 10 dagen gelezen. Dat pleit voor Terry Hayes ! Het boek is geweldig goed geschreven. Het perspectief wisselt : dan weer volg je de activiteiten van de Saraceen (terrorist) en dan weer de zoektocht van Pelgrim (de padvinder). Ze weten niets van elkaar af maar komen steeds dichter in de buurt van elkaar.
Realistisch ? Toch wel. Als lezer heb je nooit het gevoel dat het overdreven is (oké, het is natuurlijk fictie !), het is allemaal behoorlijk plausibel. Het pokkenvirus heeft de voorbije 3000 jaar 10 % van de bevolking uitgeroeid. Gelukkig is er een vaccin voor gevonden en is nu de ziekte om haar beurt zo goed als uitgeroeid, vandaar dat de Saraceen het virus modificeerde om zodat het resitent was tegen het vaccin.

Terry Hayes : geen groentje

Terry Hayes schreef met ‘Ik ben pelgrim’ zijn debutroman en dit boek werd internationaal meteen een bestseller.  Dat hij oud-onderzoeksjournalist en scriptschrijver is, is niet te verbazen. Het mag dan misschien zijn eerste ‘boek’ zijn, deze man heeft tonnen schrijfervaring. Hij schreef het filmcript van o.a. Mad Max en tal van andere films en series.

Samengevat

 

5-star-rating

 • Taal  : Vlot geschreven.
 • Inhoud : Een terrorist maakt een verbeterde versie van het pokkenvirus met als doel de VS dodelijk te treffen
 • Emotie : Spanning
 • Themata : terrorisme en de zoektocht naar de terrorist
 • Genre : thriller
 • Personages :  De Saraceen (terrorist) en Pelgrim, de man op zoek naar de Saraceen.
 • Tempo : zeer snel
 • Context : VS, New York, Turkijke, Afghanistan, Saoudie-Arabië – hedendaagser
 • Fijn om weten : er is een nieuw boek van Terry Hayes op komst : het jaar van de sprinkhaan (1 januari 2017)

Praktisch

Hayes, T., Ik ben Pelgrim, A.W. Bruna uitgeverij, 726 pagina’s, maart 2016
Het boek is te koop bij bol.com voor € 12,50 (paperback) en € 9,99 als e-boek.
Ik las de Kindleversie .

 

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Anneleen schreef:

  Ik vond het ook een fantastisch boek! Mooi, hoe jij een review kan schrijven. Ik blijf altijd steken bij hoe goed of hoe slecht ik een boek vond :-).

  • Kaat schreef:

   Fijn dat je er ook van genoten hebt ! Het was lang geleden dat ik zo in de ban was van een boek ! Dankjewel voor het compliment over het schrijven. Ik denk er meestal niet eens echt over na, gewoon schrijven wat in mij opkomt !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.