De 5 AM club – Neem controle over je ochtend

De 5 AM club – eindelijk in het Nederlands

De 5 AM club gaat al enkele jaren mee. Het boek van Robin Sharma werd in vele talen vertaald en was goed voor maar liefst 15 miljoen exemplaren. De Nederlandse vertaling bleef echter op zich wachten. Ik heb zo’n vermoeden dat dat komt omdat het boek in het Engels ook hier goed verkrijgbaar was, tot in de gemeentelijke bibliotheken toe. Maar goed, eindelijk is er een Nederlandse vertaling en dat werd maar tijd ook. Onthouden in je moedertaal gaat immers net iets beter dan in een andere taal.

5 AM club : neem de controle over je ochtend
Neem controle over je ochtend

Een roman. Of toch niet.

De 5 AM club leest als een roman. Twee mensen wonen een lezing bij van een zogenaamde taaltovenaar en ontmoeten er een derde, blijkbaar armzalige man. Wat volgt is een vrij exuberant verhaal over een dakloze die stinkend rijk blijkt te zijn en de twee meeneemnt naar de meest luxueuze plaatsen over de hele wereld. Hij overtuigt ze om lid te worden van de 5 AM club: een groep mensen die opstaat om 5 uur ’s ochtends en tijdens dat eerste uur – van vijf tot zes – de basis te leggen van grote successen in het leven.
Als roman en verhaal is het zo dun als iets, maar (gelukkig!) draait het niet om dat verhaal, wel de inhoud van de vele gevoerde gesprekken.

5 AM club: over de kracht van de ochtend

Tijdens het lezen van dit boek moest ik dikwijls denken aan dit spreekwoord dat als volkwijsheid wordt doorgegeven: de ochtendstond heeft goud in de mond. Het spreekwoord zou bijzonder goed in het boek van de 5 AM club passen, als het tenminste niet wordt begrepen zoals mijn ouders het mij aanleerden: dat je dan nog méér kan werken. De 5 AM club gaat helemaal niet over méér werken, maar wel over hoe je de dag begint (niet met aan het werk te slaan!) en hoe je, door ’s ochtends dat eerste uur helemaal voor jezelf te reserveren, je energie en daadkracht opdoet voor de rest van de dag.

Lezers van The Miracle Morning van Hal Elrod zullen gelijkenissen zien, sommige zaken over wat je dan wel in dat uur kan doen, komen immers overeen.

Voor wie intentioneel wil leven

Ik ben zelf een groot voorstander van zo’n ochtenduur voor jezelf. Mijn dag loopt stukken beter als ik dat uur ‘gepakt’ heb. Ik sta er zelf niet om 5 uur voor op, zes uur doet het voor mij prima. Zo’n uur vraagt veel discipline (die ik zeker niet altijd heb), omdat de hele wereld mij wil afleiden: sociale media, de krant, mails, ….

In ieder mens schuilt een genie en een ware held. Je kunt dit afdoen als idealistische woorden van een belegen inspirator. Maar ik ben trots op mijn idealisme. Daar heeft de wereld meer van nodig. Toch ben ik ook een realist. En de waarheid is dat de meeste mensen zichzelf tegenwoordig niet veel soeps vinden. Ze laten hun identiteit afhangen van uiterlijkheden. Ze meten hun prestaties af aan wat ze hebben vergaard in plaats van het karakter dat ze hebben ontwikkeld. Ze vergelijken zichzelf met in scène gezette (en valse) reels van de mensen die ze op sociale media volgen. Ze vergelijken hun eigenwaarde met hun bankrekening. En ze worden beperkt door de valse gedachte dat als iets nooit is gedaan het ook niet gedaan kan worden. Zo missen ze de grootse en uitdagende kansen die ze behoren aan te grijpen in hun leven. Dit verklaart waarom de meeste mensen wegzakken in het drijfzand van onzekerheid, verveling, complexiteit en verleiding.

Citaat uit Robin Sharma, De 5 AM club. Neem de controle over je ochtend, til je leven naar een hoger niveau. Uitgeverij Kosmos 2023

Bovenstaand citaat kan wat drammerig en archaïsch overkomen. Dat gevoel had ik wel meer bij het lezen van dit boek. Je ontkomt er niet aan dat het boek in eerste plaats geschreven is voor een Amerikaans publiek. Ik vraag mij af of een Europees auteur dezelfde stijl en genre (verhaalvorm) zou gebruiken om z’n boodschap aan de man te brengen. Je moet er als lezer wel wat door zien.

Tegen middelmatigheid en de collectieve ontprofessionalisering

Het boek zet zich af tegen middelmatigheid. Was Robin Sharma een Europeaan geweest dan had hij misschien wel meermaals ‘plus est en vous’ gedeclameerd, naar de heren van Gruuthuse. Durf iets van jezelf te verwachten, neem geen genoegen met lage kwaliteit. Ga ervoor en wel voor de volle 100%. Er volgt in het boek dan ook een sterke afkeuring in wat door de auteur de ‘Collectieve ontprofessionalisering van de werkzame wereld’ wordt genoemd.

Illustratie bij 5 AM club

De Taaltovenaar noemt het fenomeen dat de wereld tegenwoordig overspoelt ‘Collectieve Ontprofessionalisering van de Werkzame wereld’, zei de miljardair. ‘Mensen die zouden moeten werken, klanten blij moeten maken, bijzondere vaardigheid zouden moeten tonen, buitenaardse waarde voor hun organisatie zouden moeten toevoegen, kijken naar flauwe filmpjes op hun telefoon, shoppen online schoenen of scrollen door hun feeds. Ik heb mensen nog nooit zo ongeïnteresseerd gezien in hun werk, zo weinig gefocust. En ik heb mensen nog nooit zoveel fouten zien maken’.

Citaat uit Robin Sharma, De 5 AM club. Neem de controle over je ochtend, til je leven naar een hoger niveau. Uitgeverij Kosmos 2023

Oké, het kan prekerig klinken, maar anderzijds zijn er wellicht weinig mensen die vol fierheid hun dag afsluiten met de zin ‘wat heb ik vandaag toch lekker veel op mijn telefoon gescrolld’. In het citaat gaat het over de zogenaamde werkzame wereld, die van het bedrijf, maar het geldt – en dat blijkt ook uit het boek – uiteraard voor je hele leven, dus ook wat je persoonlijk met je gezin of in je vrije tijd of relaties doet. Wat wil je? Wat is voor jou kwaliteit van leven?

Wat doe je dan in zo’n uur? Is dit alles?

De dag goed beginnen staat en valt met de 20/20/20 formule volgens de auteur. Daarin zit beweging, reflectie en studie (groei). Maar het boek gaat over meer dan enkel dat eerste uur, je vindt er tal van goede gewoontes om stil te staan bij jezelf en wat jij echt wil, hoe voor je lichaam kan zorgen door daar elke dag werk van te maken. Het is allemaal niet groots, maar het zit hem in de consitentie. Het resultaat van vele kleintjes.

Voor wie is dit boek?

Misschien is dit boek wel in de eerste plaats voor mensen die geen tijd hebben. Het lijkt een contradictie: geen tijd en dan nog ergens ‘een uur vinden’, of überhaupt tijd vinden om het boek te lezen. Je kan het echter ook omkeren: hoe ‘goed’ is je dag als die van s’ morgens geleid wordt door toeval en anderen? De hele wereld vraagt om je aandacht, mails, telefoontjes, allerlei voorvallen die het verloop van je dag bepalen. Waar ben je zelf nog? Kom je toe aan wat jij wil, of het nu over je werk, gezin, relaties of je persoonlijk leven gaat?

Kaft boek 5 AM club

Robin Sharma, De 5 AM club. Neem de controle over je ochtend, til je leven naar een hoger niveau. is een uitgave van Kosmos (2023). Het boek telt 368 pagina’s en is o.a. te koop bij Bol.com voor € 22,99 (paperback) of € 15 als ebook?

Meer lezen?

Er zijn vele recensies, ook over aanverwante onderwerpen te lezen op deze blog.
Je kan mij overigens ook volgen op mijn instagramaccount KaatLeest.

logo kaatleest instagram

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.