Dinsdagcitaat: over de eerste man in de ruimte en de burgerrechten in de VS

citaat

George had read short reports of the violence in the next day’s papers, but he was disappointed to see the story overshadowed by the rocket flight of Alan Shepard, the first American in space. Who cares? George thought sourly. The Soviet cosmonaut Yuri Gagarin had been the first man in space, less than a month ago. The Russians beat us to it. A white American can orbit the earth, but a black American can’t enter a restroom.

Follett, Ken. Edge of Eternity (The Century Trilogy, Book 3) (p. 43). Penguin Publishing Group. Kindle Edition.

Ken Follett: Voor wie van historische romans houdt

Het zijn boeken die ik hier wellicht nog nooit besproken heb, de boeken van Ken Follett. Ze kennen nochtans een grote schare fans onder wie ik mezelf zeker reken. Heb je zin om véél te weten te komen over geschiedenis maar zie je op tegen een puur geschiedenisboek, lees dan gewoon Ken Follett. Geroemd als hij is voor zijn historische nauwkeurigheid. Zijn worden ook allemaal in het Nederlands vertaald.

Ongelijke vooruitgang

Bovenstaand citaat komt uit Edge of Eternity (Nederlandse titel: Kou uit het Oosten), het derde boek uit een triologie die het grootste stuk van de 20ste eeuw beschrijft. Op de bladzijde van het citaat gekomen schrijven we 1961. In de wedloop om de ruimte won de Sovjetunie met ‘de eerste man in de ruimte’. Het was de tijd van de grote Civil Rigts Action in de VS, met Martin Luther King als één van de belangrijkste sprekers. Afro-Amerikanen ijverden voor gelijke rechten. Dat dit in 1961 nog altijd niet het geval was is overigens best verwonderlijk. Dat een kleine eeuw later de eerste Afro-Amerikaan president zou worden van de VS was toen geheel ondenkbaar.

Maar even verwonderlijk is natuurlijk dat de mens er toen al in geslaagd was om dergelijke technologie te onwikkelen om een mens levend en wel de ruimte in te sturen (en ha, terug op aarde te brengen!).

Het moge duidelijk zijn: vooruitgang loopt niet met gelijke tred voor iedereen.

Ken Follett Kou uit het oosten

Ken Follett, Kou uit het oosten telt 1136 blz. en is een uitgave van Boekerij. Te koop bij o.a. Bol.com voor €21,99.

Zin in meer boeken ? Klik hier. Zin in meer citaten? Die vind je hier.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.