Gelezen : a little life van Hanya Yanagihara

Better than before

Overweldigd, dat is wel een woord dat ik bij het boek ‘a little life‘ van Hanya Yanagihara kan gebruiken. Overweldigd door de vele bladzijden (720 bladzijden !), overweldigd door de grote emoties in het verhaal dat zich maar liefst over zo’n 60 jaar spreidt.
Maar was het goed ?

A little life

Een gigantisch epos

A little life” deed me in opzet en inhoud denken aan de meesterlijke romans van Dostojevski die het hele leven van een mens beschrijven en daarin existentiële vragen niet uit de weg gaan. De pijn wordt hier rouw verteld, zonder franjes en zonder sensatie. Aan de andere kant staat (machteloze) liefde, een tederheid die je stil maakt, het steeds weer vallen en opstaan van mensen die er toch maar het beste proberen van te maken.

Grote thema’s

Het boek behandelt de grote thema’s van het leven zijnde simpelweg leven en dood. Wat maakt een leven de moeite om te leven ? Kan je zo gebroken zijn dat je leven, hoeveel jaren van onvoorwaardelijke liefde en vriendschap er nog volgen, toch niet meer telt ? Moet je leven als je dat zelf niet meer wil ? Hoeveel pijn kan een mens dragen ? Hoeveel liefde kan je geven ? Word je gedefinieerd door je geschiedenis ? Of is identiteit iets dat groeit, doorheen je ervaringen en bijgevolg verandert ? Kan je pijn wel echt delen ? Zijn we niet alleen ten diepste ontzettend eenzaam door de pijn die we niet kunnen delen ?

a little life

Is het een goed boek ?

Ik had, na het lezen van de review van Kelly, grote verwachtingen en dat is altijd wel een beetje gevaarlijk. Vind ik het een goed boek ? Ja ! Een schitterend boek ? Zeker weten ! Geef ik het maximum van aantal sterren of meer, zoals Kelly zou doen ? Nee en wel om volgende redenen. Sommige beschrijvingen zijn zo uitgebreid en totaal onnodig dat ze best – in een boek van 720 bladzijden – geschrapt mogen worden. De beschrijvingen zijn niet van die aard (zoals Umberto Ecco dat kan) dat ze op zich pareltjes zijn om te lezen. Bij het lezen van het leven van Jude – hoofdpersonage – heb ik bij sommige gebeurtenissen gedacht : dit is erover. Ik zou één van de ‘evils’ geschrapt hebben. Hetzij de dokter, hetzij Caleb. (No spoiler here I hope !). Het stuk van de dokter en het stuk van Caleb zijn trouwens niet zo goed uitgewerkt, terwijl dat wél werd gedaan bij Broeder Luke.

Toch raad ik het boek aan. Verwacht je aan een dikke kluif en nu en dan het benemen van de adem. Echt wel.

Samengevat

four_star_rating

  • Taal  : Vlot geschreven. Ik las het in het Engels. Valt goed mee.
  • Inhoud : het volledige leven van Jude en zijn vrienden, niet zozeer vanuit wat hij meemaakt maar hoe dit hem definieert als mens.
  • Emotie : tragisch
  • Themata : kwetsuren, getroubleerde jeugd en de gevolgen, vriendschap en liefde
  • Genre : fictie
  • Personages :  Jude, de mensen met wie hij opgroeide en vervolgens de vrienden die hij leerde kennen in zijn studententijd en levenslang vrienden bleven.
  • Tempo : traag
  • Context : Verenigde Staten – eind 20ste eeuw tot heden.

Praktisch

  • A little life, Hanya Yanagihara  uitgeverij Doubleday maart 2015, 720 blz.
  • Ik las de Kindleversie voor $ 6,87. Het boek is in hardcover te koop bij bol.com voor € 31,99

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.