Levenslessen van Evi Hanssen – Altijd ergens onderweg

Ergens onderweg Evi Hanssen

Het gaat goed met Evi Hanssen. Een fijn (nieuw) lief, een TV-carrière die ook in Nederland goed rolt en nu een boek. Met enkele bekende Vlamingen zeilde ze de Atlantische Oceaan over en dat bracht haar tot dit boek vol levenslessen.

Een duik in het leven

Op de omslag staat een vrouw die duikt in het open water. De wijdse en onvoorspelbare oceaan als metafoor voor het leven: de zee die tot rust brengt en kalm kan zijn, maar evengoed de zee waar stormen alles door elkaar kunnen gooien. Evi Hanssen zal de metafoor van het ‘bezeilen van de zee’ voor het bepalen van haar levenskoers blijven gebruiken. ‘Navigatie voor een vloeiend leven’, staat er op de kaft. En zeilen doet ze! Onvervaard.

Zeilen door het leven

Evi Hanssen zeilde met een klein gezelschap Bekende Vlamingen/Nederlanders de Atlantische Oceaan over. Het was allesbehalve een luxereis. Taken werden verdeeld, privacy en ruimte waren zeer beperkt. Een reis vol uitdagingen en avontuur, maar ook eentje waar ze zichzelf tegenkwam.

De zeventienjarige Evi die dacht zichzelf te kennen, kwam zichzelf als eenenveertigjarige keihard tegen, ergens tussen Lanzarote en Guadeloupe. Ik ging kapot van het slaaptekort, maar genoot van het wegvallen van plaats en tijd. Leven op het ritme van de wind doet iets met een mens, het maakt je nederig. Het enige wat telt, is veilig aan de overkant geraken.

Citaat uit: Evi Hanssen, Ergens Onderweg, uitgeverij Horizon 2020

Korte stukjes levenswijsheden

Wat volgt zijn korte stukjes levenslessen. Alsof Evi Hanssen haar voorbije leven onder de loupe nam en een verzameling maakte van wat voor haar goed leven is en wat niet. Nergens pretendeert ze de wijsheid in pacht te hebben, het is hààr samenvatting, waarvan ze bovenal hoopt dat die tot nadenken stemt.

Je hoeft het absoluut niet eens te zijn met mijn denkwijze of visie. Er staat niks in steen gebeiteld. Meer zelfs, ik hoop dat sommige van mijn inzichten tot verhitte discussies leiden onder je vrienden. Want dan ga je nadenken over het leven en hoe je er in staat. Dat is de bedoeling.

Citaat uit: Evi Hanssen, Ergens Onderweg, uitgeverij Horizon 2020

Hapklare brokjes

Het boek leent zich om nu en dan eens een stukje in te lezen en dan verder te mijmeren. Sommige stukjes deden me glimlachen, bij andere fronste ik de wenkbrauwen. Het is lichte lectuur die je evenwel toch aan het nadenken zet.
Deze hoofdstukjes vond ik de mooiste:

  • Een dooie vis is een dooie vis: over loslaten in je leven wat dood is of wat je niet blij (meer) maakt.
  • Wees een buiger, geen breker: over het bijstellen van de zeilen als de de wind draait, iets waar je geen controle over hebt.
  • Voor ieders veiligheid, laat me met rust. Op een schip met nauwelijks ruimte en privacy werd toch afgesproken dat er respect was voor wie even alleen wou zijn. Mooi geformuleerd hier door Evi, soms inderdaad beter voor ieders veiligheid!
  • Een dode hoek valt niet te bezeilen. In alle eerlijkheid wist ik niet wat voor zeilers een dode hoek is, maar wanneer je koers in een dode hoek ligt, min of meer tegen de wind in, kan je die niet bezeilen en raak je geen meter vooruit.
    Een metafoor voor die situaties waar je van alles doet terwijl je weet dat je toch niet vooruit zal geraken. Je koers bijstellen is het devies.

Na het boek, de reeks … ?

Ja ? Nee ? Evi Hanssen maakte de boottocht over de Atlantische Oceaan samen met o.a. Otto-Jan Ham, Charlotte Vandermeersch, Dominique Persoone, Imke Courtois en Jani Kazaltzis. Het persbericht is alvast veelbelovend:

Aangetrokken tot het onbekende gooien zij binnen enkele dagen de trossen los in Lanzarote en nemen ze er ook voor onbepaalde tijd afscheid van hun dichte familie en vrienden. Van daar uit zeilen ze maar liefst 5000 kilometer over de indrukwekkende Atlantische oceaan om in december aan te meren in Guadeloupe. Wanneer ze vertrekken is duidelijk, hun aankomst veel minder.

Uit welk hout zijn de onervaren zeilers gesneden?  Wat leren ze over zichzelf in volledige afzondering? En hoe voelt het om de confrontatie op te zoeken met de ruwheid van moeder natuur?
 

Wie al graag enkele beelden wil zien van deze tocht kan hier terecht.

Praktisch

Evi Hanssen omslag boek Ergens Onderweg
koop lokaal

Evi Hanssen, Ergens Onderweg telt 192 bladzijden en is uitgegeven door Horizon (2020). Het boek is o.a. te koop bij Bol.com voor €22,99 (paperback), €9,99 ebook en €12,99 (luisterboek)

Of beter nog: koop lokaal!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.