Snapshot diary – week 50 – Proefwerken en zien naar Nicht Schlafen

Snapshot diary

Nicht Schlaffen : links onderaan

De week beginnen in Zeeland, surveilleren tegen de sterren op en tussendoor naar een voorstelling van “Nicht Schlafen”.  In één lijn deze week samengevat.

Ontwaken in Zeeland

Het gebeurt zo goed als niet : dat ik binnen mijn uurrooster kan wisselen met collega’s, maar hip hip hoera nu kon het wel ! Ik kon maandag thuisblijven door de volgende vrijdag wél te werken. Dit had als prettig gevolg dat ik tot maandag in Zeeland kon blijven. Dankjewel collega ! Opstaan in een vakantieoord op een weekdag en dan nog met zicht op de jachthaven. Dat is natuurlijk een goed begin van de week. Ik zette dan ook volle moed de werkweek in.

Examens en surveilleren

Ik las onlangs dat in een proefexperiment een groep mensen de voorkeur gaven aan zichzelf een lichte elektrische shock te geven dan wel gewoon niet te moeten doen en voor zich uit te staren. Werkelijk niets doen, afgezonderd zijn van prikkels blijkt voor een mens niet zo eenvoudig. Nee, ik ga niet klagen over het surveilleren, maar wie het kent weet waarover ik spreek. Blij zijn als een leerling zijn vinger opsteekt. Op je tong moeten bijten om niet de hele uitleg te geven (want je bent tenslotte leraar), tellen hoeveel tegels er zijn. Vier keer per minuut naar de klok kijken. Zakdoeken uitdelen. Uit pure verveling het examen in gedachten ook invullen (bij gebrek aan extra in te vullen exemplaar).
Ook al had ik tijdens die surveillanties niets te doen, de tijd was tergend traag en mijn hersenen not amused. Dat het maar snel gedaan is, voor iedereeen !

Vermoeidheid van maanden

Het leek wel alsof die hersenen en dat lichaam door het niets doen een seintje kregen dat ze eindelijk in rusttoestand mochten gaan. Toch het lichaam. Door gebrek aan adrenaline (les geven, een behoorlijke alertheid is hier op z’n plaats net als flinke dossie concentratie) leek mijn lichaam continu in slaaptoestand te vallen. Alsof ik iedere dag rond een uur of twee zo’n denderende klop van de hamer kreeg dat er geen ontwijken mogelijk was.
Een ervaring die gelijkstaat met het begin van de vakantie. Komt die vakantie er eindelijk, dan ben ik doodmoe. Dat is geen verschijnsel eigen aan mijn job, wel aan ‘full stress’ en (behoorlijk) minder stress. Alsof de slaap zich zelf vooruit schuift omdat het geen plaats vindt in stressvolle tijden.

Nicht Schlafen – Alain Platel

Nicht Schlafen :  dit videofragment geeft je een goede eerste indruk

Een tijdje geleden werd ik onverwacht uitgenodigd door een vriendin om samen Nicht Schlafen (ik zie de humor met bovenstaande paragraaf) van Ballets C de la B bij te wonen. We misten het begin : een nieuw circulatieplan in de stad Leuven en een uitslaande brand in het centrum zorgde er voor dat we rondjes bleven rijden. We werden dan ook echt ‘gedumpt’ in het stuk. Het was echter zo heftig dat ‘Nicht Schlafen’ zeker geen probleem was !

Ik genoot van het stuk, maar nam het mezelf gigantisch kwalijk dat ik niet was voorbereid en ook al niet op tijd was. Het leek even op pure consumptie. Iets waar zoveel creativiteit in zit, zoveel denken en zo veellagig is verdient meer. Ik zou eens opnieuw moeten gaan ! Hoe dan ook, merci voor de uitnodiging !

Wat denkt de toeschouwer van Nicht Schlafen ? Een interessante compilatie (video)

Kerst is in aantocht

Ooit is het anders geweest maar de laatste jaren gaat Kerst hier redelijk aan ons voorbij. Dit jaar valt de vakantie helemaal nà Kerst en droef zijn we daar eerlijk gezegd niet om. De kerstversiering in huis beperkt zich tot nu toe nog altijd tot één lichtjeskrans in mijn werkkamer. En natuurlijk ook de kerstkalender, maar we vergeten zelfs onze chocolade elke dat uit het doosje te halen.
Kerstmarkten zijn al helemaal niet aan ons besteed wegens te druk.
Het allermooiste van Kerst is dat er straks tijd vrij komt. Tijd voor familie en vrienden. Tijd om gewoon samen te zijn. Tijd om te genieten en dankbaar te zijn. Heel melig allemaal, ik weet het. Maar meer hoeft en is Kerst ook niet voor mij. Zelfs niet het feesten, het eten en de cadeautjes. Het hoeft allemaal echt niet. Als er maar tijd is. Tijd voor elkaar.
Melig genoeg ?

Fijne week !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.