snapshot diary – week 28 – vaarwel Friesland

Snapshot diary

snapshot diary

Dag Groningen, dag Friesland

En zo liep onze vakantie in Groningen en Friesland ten einde. Dat klinkt alsof het helemaal voorzien was maar dat is het niet. In feite zou het lief maandag terug naar Groningen station brengen en zou ik dinsdag richting Werkendam (zo’n 200 km opnieuw naar het zuiden) rijden. Maar ik telde alles op (tijd om naar station Groningen te rijden en terug, tijd om naar Werkendam te rijden) en kwam tot de conclusie dat we beiden met een uurtje meer thuis konden zijn. Tenslotte had ik maar 2 extra dagen voorzien in Werkendam. Daarbij kwam dat er opnieuw dagen vol regen voorspeld waren. Zou ik dan toch toegeven aan de regen ? Een beetje wel. Maar dat vooral in het vooruitzicht dat ik bij de eerste zonnige dagen gewoon terug kon. Voordelen van een caravan, weet je wel. Vooral : voordelen van een superlange vakantie.

Leeuwarden

Omdat ik toch nog eens een typische Friese stad wou zien trokken we maandag richting Leeuwarden. Dat is de hoofdstad van de provincie Friesland. Behalve het vele water (dat zeker het noorden van Nederland kenmerkt) was er niet zoveel dat typisch Fries leek. Wat echt blijft opvallen in Nederlandse steden is het gebrek aan ‘historische stad’. Ze hebben er zogezegd wel eentje (of toch een stadsdeel) maar dat is nooit te vergelijken met bv. Gent, Brugge, Brussel, Antwerpen of Leuven. Hier zie je toch dat onze grote steden een andere geschiedenis hebben. Dan begrijp je meteen ook waarom Nederlanders zo gek zijn van Antwerpen.

Buiten de stad zagen we natuurlijk wel typische Friese huizen waarbij vooral de strooien daken en de zadeldaken ons opvielen al is dat misschien meer typisch Nederland dan wel Friesland. Ook de vele grote schuren bij de herenhoeves vielen ons op. Een gesprek met een boer leerde ons dat daar meer opgeslagen wordt (voor export) dan wel in België.

Terug thuis

Eenmaal terug thuis duurde het toch meer dan een dag voor ik opnieuw mijn draai vond. Het lijkt alsof mijn caravan mijn biotoop is en niet ons grote huis ! Indachtig dat ook 9 weken vakantie snel voorbij zijn vloog ik er meteen in. Er werd opnieuw flink gelopen (en flink afgezien ook, de conditie is toch behoorlijk achteruit gegaan) en ik ging maar liefst 2 keer hiken in de bossen van Averbode. Over dat laatste komt nog een extra blogje, zo mooi was het !

’s Avonds speelden het lief en ik Carcasonne (de stand is voorlopig gelijk) en verdiepte het lief zich verder in het schaken. Ik bracht een blitzbezoek aan Leuven en kon het ‘historische’ wel smaken al moet je daar meteen veel drukte bij nemen. Heimwee (ik heb er zo’n 18 jaar gewoond) naar Leuven heb ik absoluut niet, maar voor een paar uur kan ik er best van genieten.

Een nieuwe week, een nieuwe uitdaging

Voor de komende week is er nog niets gepland en dat terwijl het schitterend weer wordt. Ik heb even gedacht om toch weer richting Nederland te trekken maar genoot de voorbije dagen best wel van het thuis zijn. Het blijft echter een gigantische uitdaging om niet continu te werken of mij schuldig te voelen dat er niet continu gewerkt wordt. In een huis is er altijd wel iets te doen. Misschien kiezen mensen ervoor om hun vakantie zo in te vullen : hun hele huis in orde brengen, allerlei klussen doen, maar toch is dat niet mijn beeld van de vakantie. Anderzijds wil ik toch nog wel iets doen, de uitdaging is vooral om evenwicht te vinden.

Lukt het jullie goed om thuis vakantie te nemen en bij tijden de ogen te sluiten voor allerlei klusjes ? Of ben ik de enige die daarmee sukkelt ? 

Alvast een fijne nieuwe week !

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.