Wandelroutes

Wandelen, alias hiking, alias adventure ! Hier komen mijn wandeltochten te staan, het liefste met kaartje en gpx ! Ik heb echter al heel wat over wandelen en wandelroutes geschreven. Klik hier voor een overzicht
– work in progress – 

Limburg, Halen, Zilverenhelmen wandeling – 6 of 10 km

Traditioneel verbind ik Wereldoorlog I met de Westhoek. Wellicht komt dat doordat ik al jaren aan een stuk de Vierdaagse van de IJzer meewandel. Toch ontdekte ik dat ook Limburg bloedig meegevochten heeft. De Slag van de Zilverhelmen wordt hier nog steeds herdacht. Er is een museum, een fietsroute en een wandeling !

Zilveren Helmen wandeling

Er zijn twee mogelijkheden : een route van zo’n 10 km of een korte lus van ongeveer 6,5 km. De langste wandeling is een combinatie van twee lussen.

Museum Slag Zilveren Helmen

Je start aan het museum Slag der Zilveren Helmen. Dat bevindt zich in de Rottemstraat (nr. 14) in Halen. Toen ik er naar toe reed werd ik zo goed als verplicht om door straten te rijden waar enkel ‘plaatselijk’ verkeer toegelaten was. Misschien gaf mijn GPS het niet zo goed aan, maar indien dit ook jou overkomt, je bent niet de enige !

Het museum is open vanaf 1 mei tot 31 oktober en is op maandag gesloten. Ik wandelde deze tocht in de winter en kon het museum niet bezoeken, maar dat betekent geenszins dat je dan het hele thema van de wandeling mist.

Wandeling Slag Zilveren Helmen

Deze streek is ook gekend om haar vele boomgaarden. Het moet prachtig zijn om hier in lente te komen wandelen wanneer de fruitbomen in volle bloei staan ! Maar zelfs in de winter blijft het een prachtig landschap.

Fruitbomen wandeling Slag Zilveren Helmen

Ik ben in de veronderstelling dat het museum de enigste plaats is waar je iets kan drinken. Wandel je dus net zoals ik in het ‘buitenseizoen’, dan neem je best je eigen drank mee.

Wandelroute Slag Zilveren Helmen

Praktisch :

Het GPX bestand van deze wandeling kan je hier vinden.  Meer informatie over de wandeling vind je hier.

Terug naar overzicht

 

Limburg, Tessenderlo 8,4 km


wandelen Tessenderlo

Wil je graag een genieten van een topwandeling waarbij variatie top is en je ook nog allerlei leuke Points of Interest  (POI’s) meepikt, dan ben je met de Houterenbergwandeling op je wenken bediend. Je wandelt er bijna continu over onverharde wegen. Vind je de wandeling te kort of juist te lang, geen probleem, je kan er andere (bewegwijzerde) vinden of je gaat gewoon combineren.

Waarom is deze wandeling zo goed ?

 1. Je wandelt zo goed als continu door natuurgebied – geen auto’s dus
 2. Er is een parking voorzien voor deze verborgen parel
 3. Je wandeling passeert een natuurgebied dat een andere flora en fauna heeft : heidegebied !
 4. Met een beetje geluk sta je net als ik oog in oog met een hert

  Houterenberg wandeling
  Ik had niet echt een goed fototoestel bij, maar de ervaring was echt geweldig !
 5. Je passeert er evengoed vijvers voor wie van water houdt
 6. Er zijn bankjes mét tafels, breng dus gewoon je pic-nic mee
 7. Bij de parking is er het gratis te bezoeken bosmuseum
  wandelen Tessenderlo Bosmuseum
 8. Er is ook de alombekende ‘toren’ die je een wijds zicht geeft op de omgeving
  Tessenderlo Houterenberg
 9. Je komt er interessante figuren tegen Tessenderlo
 10. En zelfs kleine avonturen
  Tessenderlo

Bij de parking zijn er enkele horecagelegenheden met ruime terrassen. Je kan er ijsjes kopen in allerlei formaat en er banken in overvloed. Gratis (en automatisch reinigende) toiletten bij het bosmuseum. De abdij van Averbode is dichtbij, ofwel te combineren met de auto of voor de flinke wandelaar.

Liever fietsen ?

Het domein beschikt ook over fietspaden die autovrij zijn. Uiteraard zijn dit niet dezelfde paden als beschreven in de wandeling, maar je kan dus ook per fiets van het gebied genieten.

Praktisch

 • Parkeren : Zavelberg Tessenderlo
 • Kaart : gebruik RouteYou (zie hieronder)  : dit kan je ‘inladen’ op zowel je smartphone als je wandelGPS maar je kan ook prima uit de voeten (what’s in a name) met de beschrijving en de kaart.

Veel plezier ! 

wandelen Tessenderlo

 

Terug naar overzicht

Vlaams Brabant : Averbode – Veerle , 8 km

Wandelen Averbode Veerle

averbode Veerle

Wie nog een dagje vakantie op overschot heeft en volop wil genieten van een zalige wandeling zal met deze tocht in de omgeving van Averbode zeker tevreden zijn. De tocht gaat doorgaans over onverharde wegen en behalve de knooppuntbordjes lijkt het alsof er al in tijden geen mensen zijn geweest. Het is er superstil en je bent er geheel op ‘weg van de beschaving’.

Heel veel variatie

De tocht is ook bijzonder gevarieerd : je wandelt door heidelandschap, passeert zandduinen maar er zijn evengoed hele stukken in zowel loofbossen als naaldbossen. Typisch aan een deel van Averbode bos is dat je je soms in een tropisch bos waant omdat je een weg moet banen tussen de vele varens.  Voor de natuurliefhebber is het smullen, want je passeert ook vijvers met een mooie watervogelbevolking. In het bos stond ik een paar keer oog in oog (zij het vanop afstand) met een ree, je kan je geluk dus echt wel niet op !
Even rusten en eten langs de weg ? Ook dit is voorzien (rond punt 86)

Averbode pic nic tafel L

Toegankelijkheid

Stevige schoenen zijn een vereiste en met een buggie zal het waarschijnlijk moeilijk worden. Omdat het de voorbije maanden ontzettend geregend heeft waren waterdichte schoenen geen overbodige luxe, maar het hoeft niet echt. Wil je niet door het water (zoals ik dat deed), dan ga je gewoon enkele honderde meters om. De avonturier in mij wou echter persé het pad volgen.

Een mix aan planten en bloemen

bloemenweelde in Averbode

Ik ben geen plantenkenner maar was toch overweldigd door de vele variëteiten van bloemen en planten in bloei daar. Op de heide graast trouwens ook een kudde schapen, al heb ik die niet gezien.

Praktisch

De wandeling is een samenstelling van wandelknooppunten. Je kan hier een volledige beschrijving met kaartje vinden, maar ik som alvast de wandelknooppunten voor je op :  294 – 96 – 100 – 85 – 86 – 75 – 206 – 205 – 79 – 78 – 109 – 248 – 251 – 81 – 273 – 279 – 294.

Wie liever start aan de Abdij (en begint of eindigt met een ijsje in de ‘likdreef’) begint bij knooppunt 100. Je kan je auto aan de abdij parkeren.

Beloning

Behalve het onovertroffen ijsje dat je vinden kan bij knooppunt 100, is het ook zalig toeven in ‘Het moment’. Je hebt er een zalig zicht op de abdij, kan er genieten van een echt Averbode bier oftewel een dagsoep. Er is brood en kaas te koop en fietsers en wandelaars zijn er heel erg welkom.

Averbode het moment

Weer of geen weer, ik zou alvast niet twijfelen ! Ik heb de wandeling trouwens twee keer gedaan in 1 week. Een keertje kloksgewijs en eentje omgekeerd. Twee keer volop genoten !

Terug naar overzicht

Vlaams Brabant, Zoutleeuw, 8 km

Weer of geen weer, in Zoutleeuw zit je altijd goed. Ik maakte deze wandeling op een ‘volle-bak-regen’dag en toch had ik geen minuut spijt. De vele watervogels trekken zich immers niets aan van de regen ! Gewapend met goed regenmateriaal vatte ik deze wandeling aan. De helft van de wandeling gaat langs het provinciaal domein Het Vinne – met z’n prachtige vlonderpaden, de rest doorheen holle wegen en boomgaarden vol fruitbomen. Voor de bloesems was ik nog veel te vroeg, wat alleen maar betekenen kan dat het in de lente nog eens zo mooi is !
wandeling Zoutleeuw

Watervogels

Wie houdt van watervogels komt in Het Vinne goed aan zijn trekken.  Dankzij de vele vlonderpaden en de vogelkijkhutten kan je naar hartelust de vele vogels observeren. Ze zijn er massaal aanwezig en verstoppen zich ook wel tussen het riet om snel het pad over te steken wanneer jij als wandelaar dichterbij komt.

Uitnodigend

Het Vinne is zeer uitnodigend. Ook het wandelknoopnetwerk loopt langs dit domein en er zijn ook tal van wandelingen (via kleuren) die door het gebied lopen. Op die manier kan je een wandeling maken die precies op maat is wat betreft afstand en interesse.

Heb je je pic-nic bij of wil je genieten van een broodje met zicht op deze prachtige natuur dan word je op je wenken bediend : er zijn banken en zelfs schuilhutten mocht je – zoals ik – de wandeling in de regen maken. Geen excuses dus !

Wil je jezelf belonen voor zoveel stappen, dan kan je in het cafetaria een pannenkoek eten. Samengevat : je komt hier niets tekort !

Praktisch

Start aan het provinciaal domein Het Vinne : gratis parking !
De wandeling is zo’n dikke 8 km lang, maar je kan ‘m zonder problemen inkorten omdat je na zo’n 5 km ongeveer op het startpunt terecht komt. Je laat de tweede lus dan vallen.
Het GPX-bestand van deze wandeling vind je hier.

Wandeling Het Vinne

Terug naar overzicht

Waals-Brabant, Villers La Ville, 15 km


Wie graag het instant ‘op reis’ gevoel wil hebben dat zich altijd nestelt wanneer je een andere cultuur en tijd ontmoet, zit met deze wandeling in Villers-La-Villers goed.

Wij volgende een wandeling van 15 km en kregen liters regen over ons heen en toch hadden we er geen minuut spijt van.

Villers la Ville

De abdij

Abdij Villers la Ville

Villers-La-Ville is vrij makkelijk te bereiken, maar eenmaal je er bent lijkt het alsof je in een andere wereld terecht komt. De abdijsite is gigantisch groot en alleen al voor het bezoeken van die site ben je heel snel een half uur kwijt. Ik had voortdurend het gevoel in het decor van Lord of the Rings te wandelen ! De eerste versie van de abdij werd opgericht in de twaalfde eeuw. In de dertiende eeuw, als gevolg van de bloei, werd de abdij opnieuw gebouw. Eind Middeleeuwen kent de abdij haar eerste verval en de Franse revolutie betekent het absolute einde van de abdij.

Omgeving

Villers la Ville omgeving

Trek maar vast stevige schoenen aan want dit is een stevige wandeling die doorgaans over onverharde paden gaat. Er zijn enkele stevige trappen bij, hellingen en afdalingen worden niet gemeden maar geven je meteen en prachtig zicht over de vallei.

Rugzak

Behalve van stevige stapschoenen kan je best ook wat proviand in je rugzak steken. Alleen bij het begin van de wandeling zagen wij een café. Toen we op het einde van de wandeling om de geafficheerde soep vroegen, zei men dat de keuken reeds dicht was.

Dat er twee toeristische diensten op deze plek gehuisvest zijn doet echter vermoeden dat er in de lente en de zomer meer horeca gelegenheden open zijn.

Praktisch

De wandeling is zo goed beschreven in de wandelbrochure dat je geen GPS nodig hebt.
Je kan de brochure hier downloaden.
Ik koos voor de wandeling ‘Landelijke wandeling rond Villers-la-Ville’ die beschreven staat op pagina 16 tot 23.

Wil je toch graag een GPX-bestand downloaden van deze wandeling, dan kan dat hier. Downloaden voor je mobiel gaat ook.

Terug naar overzicht

NL, Noord-Nederland – Schoorlse Duinen – 9 km

We zijn dit (nieuwe) jaar nog niet eens op Belgische bodem geweest en we breien er graag nog een paar dagen aan. We genieten volop van de natuur : wandelen, lopen en ’s avonds nieuwe plannen maken voor de volgende dag !

Gisteren wandelden we op de Schoorlse Duinen, als we onze Nederlandse buren mogen geloven, de allerhoogste van Nederland ! Toen wij de duinen ‘beklommen’ hoefden we geen bewijs, in Vlaanderen hebben we nog nooit zo’n hoge duinen gezien als de Schoorlse duinen ! Onze (Vlaamse) duinen lijken trouwens de playmobilversie van wat hier te zien is. Kilometers natuurdomein waarin je geen levende ziel meer ziet. Je kan hier best verdwalen, wat ik bij ons niet onmiddellijk voor mogelijk zie.

Schoorlse duinen

Het zwarte pad, start Buitencentrum Staatsbosbeheer Schoorl

Je hoeft echter geen schrik te hebben om te verdwalen, want er zijn paden zat en zowat overal kan je kaarten krijgen. Wij volgden de zwarte route die start aan het Buitencentrum van Staatsbosbeheer (ja, ja, diezelfde waar ik ga kamperen bij de boswachter !) en deze route was goed voor zo’n kleine 9 km. De route is echter alles behalve vlak, zoals je in het filmpje kan zien begint het met een behoorlijke klim.

Een wind zoals alleen op het vlakke land mogelijk is

Na de duinen volgde een vlak stuk.  De wind was echter zo sterk dat we ons best moesten doen om voeten aan de grond te houden. Eén of andere regengod was ons zeer goed gezind, want ook al goot het net voor we vertrokken, tijdens onze hele tocht hebben we geen druppel gezien ! Eenmaal terug in de auto begon het te hagelen. Wat een geluk !

Wandelknooppunten in Nederland

Je vindt alle praktische informatie over wandelingen in deze streek via het Wandelnetwerk Noord-Nederland. Het systeem is vergelijkbaar met ons Vlaams systeem. Het vraagt wel wat meer zoekwerk. Zo kan je bij de Nederlandse Wandelnetwerken niet zelf je route online samenstellen, laat staan je ‘eigen’ route onmiddellijk downoaden. Sorry Nederland !  Kaarten downloaden gaat ook niet makkelijk, men gaat er wel een beetje van uit dat je een wandelkaart koopt.
Daartegenover staat dan dan er in Nederland wel weer veel ‘eigen routes’ zijn, prima uitgestippeld en zeer goed bewegwijzerd. Meestal dragen ze een naam of hebben we een kleur. Wij volgden de zwarte route en we liepen geen meter verkeerd.

Noord-Nederland ligt niet bij de deur, een rit naar de Schoorlse Duinen duurt zo’n kleine drie uur vanuit Brussel. Niet onmiddellijk iets voor een dagtrip. Maar voor een weekend (of langer) is het zeker aan te bevelen. En al helemaal als je weg bent van pure natuur,  zee, water, en tal van vogels.

Terug naar overzicht