Tuindromen

Gisteren de hele namiddag in mijn kleine voortuin gewerkt. ‘Mijn’, want het is hier mooi verdeeld : manlief staat in voor de grote achtertuin, ik voor de kleine voortuin én de bijgebouwen van onze voormalige hoeve.

Na missie maagdenpalm werd het deze keer : witte clematis en (ook al witte) bruidssluier. Omdat beide planten iets nodig hebben om te hechten betekent het ook het zetten van bedradingen. Beide planten kunnen tot/meer dan 4 meter hoog worden en het is de bedoeling dat ze een groot stuk van een muur bedekken.

Clematis én bruidssluier is echter een gewaagde combinatie. De bruidssluier is veel heviger en wilder in groei dan de clematis, het zal dus een kwestie worden om een goed evenwicht te bewaren tussen beide partners. Ik heb getracht dit op te lossen door een kleine meter ‘zonder hechting’ te zetten, met andere woorden, een halve meter waar ze niet kunnen op kruipen. Zo hoop ik dat ze een beetje uit elkaars buurt blijven.

Bruidssluier

Ondertussen ondergaan de hortenisa’s van vorig jaar een groeischeut. Ze zijn al bijna verdubbeld in aanvang ! Ik hoop dat het mooi zal worden, ze zijn roomwit.

Omdat ons huis een verbouwde hoeve is, wil ik de tuin er ook ‘ouderwets’ laten uitzien. Ik meen dat hortensia’s, bruidssluier en clematis het hier goed zullen doen. Er zijn maar 3 tinten : groen (van de blaren), wit van de bloemmetjes en tot slot wat blauwig van de maagdenpalm. Het liefst had ik die ook wit gezien, maar we hadden nu eenmaal enkel blauwe en een nieuwe aankoop zou pure verspilling geweest zijn.

Voor de ‘stallingen’ heb ik nog prachtige ideeën. Wij hebben één grote schuur (waar vroeger de traktoren van de boer in stonden). Het is een hoge schuur die langs één kant helemaal open is. Hier komt een oude tafel en stoelen een mansgrote ovalen verweerde houten spiegel. Het zijn meubels die we hier en daar hebben bijeengeraapt : van de boerin die ze had laten staan in het (oude) huis en van hier en daar. Ze worden gebleekt, geschuurd en dan krijgen ze een crèmeachtige tint om het geheel er wat verweerd te laten zien. Ik kies wit om de schuur wat ‘lichter’ te maken.
Met een beetje geluk hebben we deze winter een fijne zomerkamer !

Voor de winter heb ik ook al plannen : met de ‘houtkachel’ die we hier op overschot staan hebben wil ik deze winter graag een ‘winterkamer’ buiten, mét lekker hout in de kachel ! Dromen maar !

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. bufs schreef:

    goe bezig!
    ik wil foto’s zien!!!

  2. tijdtussendoor schreef:

    Mooie dromen… de lente en plannen maken, zalig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.