We vliegen erin !

Ik ben benieuwd hoe het vliegen met RyanAir zal zijn. Het wordt voor mij de eerste keer ‘low budget’ vliegen. ‘In den beginne’ hadden deze luchtvaartmaatschappijen een slechte reputatie, ze zouden dikwijls de vertrekuren(*) niet respecteren of de vlucht gewoon annuleren. Omdat we heel laat beslisten hebben we bij andere luchtvaartmaatschappijen niet echt meer te kiezen. Een vlucht heen en weer kost ons gauw 800 euro voor twee. We mogen dan wel gratis logeren, we kiezen toch liever voor RyanAir die ons voor een kleine 400 euro heen en terug brengt. Via internet leren we de specifieke logica van zo’n maatschappij kennen. Zo kost de vlucht van het heengaan ons 3 keer zoveel als die bij het terugkeren. Ze rekenen er met eigenaardige formules van ‘vraag en aanbod’, hoe meer mensen een bepaalde vlucht willen of zouden willen, hoe hoger de prijs. Elke extra dient betaald te worden : handbagage, koffers en dit per persoon. Tijdens de vlucht worden enkel drankjes tegen betaling geserveerd. Het lijkt geldklopperij maar het is gewoonweg correct : je betaalt voor hetgene je kiest en de totaalprijs is merkelijk minder dan een ‘gewoon’ biljet.

Een tweede bedenking die ik maakte was de locatie van de luchthaven. Voor Charleroi valt dat nog mee, dat ligt 56 km Brussel. Er zijn gelukkig wel continu bussen die op en neer Brussel-Zuid Charloroi en omgekeerd rijden. Hetzelfde geldt voor Ciampino, Rome, al ligt de andere luchthaven (Da Vinci) ongeveer even ver van het centrum van Rome.

Het enige nadeel vind ik dat je geen vaste plaats op het vliegtuig hebt. Nu hebben wij daar geen problemen mee gehad, wij zaten bij elkaar en het maakte ons nu echt niet uit of waar we zaten. Naar Rome is het maar 2 uur vliegen, zaten we niet bij elkaar, dan was dat ook goed. Je kan wel 10 euro bij betalen om ‘eerst in te checken’ maar dat heeft niet altijd het gewenste resultaat. Bij het opstijgen in Charleroi zou dat wel gelukt zijn, want wie eerst incheckt kan eerst het vliegtuig op. In Rome was het pure geldverspilling, want deze ‘priority’s’ zaten eerst op het busje naar het vliegtuig … om er natuurlijk dan het laatste te kunnen uitstappen om hun plaats te vinden.

Charleroi is een kleine luchthaven en ook Ciampino. Het voordeel is minder drukte en je hebt op zeer korte tijd je valies in handen. Tussen het uitschepen en het oppikken van onze koffer lag ongeveer een half uur. In Zaventem is dat merkelijk langer, ook al omdat je de bagage return vele veder ligt dan waar je vliegtuig ‘parkeert’.

Van ons krijgt RyanAir dus echt wel een goede beoordeling ! En nu op naar Rome !

* RyanAir gaat prat op 90 procent correcte tijden. Dat is hetzelfde als andere maatschappijen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.