Hoe haalbaar zijn 10 000 stappen per dag ?

10 000 stappen

30 dagen 10 000 stappen

 

Ik deed mee aan de Garmin-uitdaging van 30 dagen 10 000 stappen per dag en ik ben blij dat het gedaan is. Ik denk dat ik mezelf sportief mag noemen. Niet supersportief en niet atletisch, maar er gaat hier geen week voorbij of er wordt gesport, meermaals per week. Toegegeven, het gaat wat op en af, maar het gebeurt werkelijk nooit dat er een hele week niet gesport wordt. Ik beweer niet dat ik over een prima conditie beschik, maar een zetelatleet ben ik ook weer niet. Een paar trappen op en neer en ik ben niet buiten adem. Als iederéén 10 000 stappen zou moeten zetten op een dag, dan zou dat voor mij toch niet zo moeilijk moeten zijn, niet ? Wel, viel dat even tegen. (Ik had het kunnen weten, want sportieve Annelies was ook niet zo happy met de challenge en zij houdt dan nog van uitdagingen, ik niet !).

10 000 stappen

Wie kwam op dat getal 10 000 ?

Op gezondheid.be lees ik dit:

Volwassenen zouden minimum 10.000 stappen per dag moeten zetten om gezondheidsvoordelen te bekomen. Jongeren onder de 18 jaar moeten minimum 13.000 tot 15.000 stappen zetten per dag. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat het aantal stappen dat een persoon zet op een dag representatief is voor de gemiddelde, dagelijkse hoeveelheid beweging van die persoon. Ervaring en onderzoek tonen bovendien aan dat mensen die gebruik maken van het stappen tellen ook positief gemotiveerd worden om meer te gaan bewegen.

 

Hoe haalbaar is dat eigenlijk ?

Ik kan mij echt niet voorstellen dat het voor de meeste mensen haalbaar is of zelfs motiverend om àlle dagen 10 000 stappen te zetten. Ik deed het 30 dagen lang en nu en dan heb ik dat grondig vervloekt. Dan moest ik nog om 22 uur een uurtje wandelen om toch maar aan die 10 000 stappen te geraken. Dan had ik 3 uur gefietst op een dag maar hé, dat telt nergens voor. Idem met zwemmen of veel andere sporten. Zelfs je hele keuken een grote beurt geven (kan tellen als cardio) telt NIET voor de 10 000 stappen. Dus nee, ik kan me echt niet voorstellen dat dit makkelijk in je leven in te bouwen is. Ik had dan nog vakantie, waardoor ik vrij over mijn tijd beschikte, maar iemand die 7 uur achter zijn pc zit kan dan wel ieder uur extra 500 stappen doen tussendoor (hoge schatting, ben je echt goed bezig dan !), dan nog is de beloning maar 3500 stappen. Stel dat je er in de ochtend alles bij elkaar zon 1200 heb gedaan (opstaan, rondlopen in de keuken, naar je werk), dan kom je thuis en zit je aan 4700, dus nog niet eens de helft. Laat ons zeggen dat je er thuis ook nog eens 2000 doet (opnieuw ruime schatting), dan ben je er nog niet (6700) ondanks je inspanning om tijdens je werk elk uur minimaal 500 stappen te zetten. Ik vind dat toch behoorlijk frustrerend.

Het is die ‘iedere’ dag die je de das om doet

Ik geloof best dat stappen tellen motiveert. Alleen stel ik mij vragen bij die 10 000 stappen. Dertig dagen lang heb ik het gedaan en eerlijk, ongeveer 70 procent van de dagen ging dat ‘redelijk’. Eerst en vooral zaten in die 70 procent dagen waarop ik ging lopen. Dat waren de makkies, nog voor de dag goed begonnen was, had ik die 10 000 al op zak. Ik voelde het iedere keer aan als een grote opluchting. Daar moest ik mij tenminste geen zorgen meer over te maken.
Soms maakte ik grote wandelingen en zat ik ineens aan 30 000 stappen. Maar die tellen evengoed als ‘1 dag 10 000 stappen’, ik geef toe dat dat soms frustrerend was.

Er waren dagen waar ik lang in de auto/bus zat. Dat zijn uren waar je echt niet kan stappen. Vergeet het dat je met de gang op en neer lopen ook maar iets van verschil maakt. Het klopt, alles telt, maar je raakt er echt niet met alleen maar kleine dingen. Die kleine dingen zijn surplusjes, maar ze maken echt die 10 000 niet.

Het stappen zetten overboord gooien ?

Het avontuur van de 30 dagen stappen mag mij dan niet bevallen zijn, ik blijf de stappenteller behouden en ik blijf het in de gaten houden, zij het met mildheid. Ik geloof echt dat het goed is om je aantal stappen (toch een indicator van beweging) in de gaten te houden. Toen het slecht ging met het lief, zag ik dat mijn stappenaantal terugviel naar 2000 – 3000 stappen per dag. Ik weet uit ervaring dat dat bitter weinig is voor mij. Op een gewone dag (werkdag of thuis) raak ik makkelijk, zonder sporten en extra aandacht voor beweging, aan 5000 stappen. Dat is dus zonder moeite. Dat ik plots dagen na elkaar geen 3000 stappen haalde zei iets over mezelf. Het was voor mij een wake-up call dat het anders moest. Ik ben toen begonnen met de 30 dagen 10 000 stappen challenge. Ik blijf erbij, elke dag 10 000 stappen zetten is er over (althans voor mij), maar ik heb toch het een en ander geleerd uit deze challenge.

1. Dat ik beter altijd kies voor beweging

Het is ondertussen een automatisme geworden om mijn auto NIET dichtbij te parkeren en sowieso de trap te nemen. Die ‘kleintjes’ belonen je niet met de 10 000 stappen maar je bent goed bezig.

2. Start de dag met beweging

Wij hoeven maar 300 meter te stappen om ons brood te halen, maar ik maakte er een gewoonte van om een kleine wandeling te maken en op terugweg het brood te halen. Het was een wandeling van ongeveer anderhalve kilometer. Niets om over naar huis te schrijven, maar ik genoot er wel van. Let wel: je moet daar tijd voor hebben. Eenmaal terug aan het werk zal dat niet lukken, al zal ik me zeker niet ergeren in een parkeerplaatsje verderop.

3. Avondwandeling

Oké, er zijn echt wel keren geweest dat ik die challenge wel kon vervloeken, maar ik genoot ook dikwijls van de avondwandeling. Zo lang die niet al te lang hoefde te duren. Het is ontzettend ontspannend en ik herinner me dat ik het ooit deed tijdens werkdagen. Een dik halfuurtje, meer hoeft dat niet te zijn. (Tegen uw zin nog een extra half uur moeten wandelen valt dik tegen !).

Advies voor wie meer stappen wil zetten

Stappen tellen is een goede indicator om te zien hoe actief (of vooral inactief) je bent. Mijn advies is echter om je niet blind te staren op die 10 000 stappen. Als je dagelijks zo’n 5000 stappen haalt en plots naar 10 000 wil gaan, dan zou het wel eens demotiverend kunnen zijn. Maar je kan wel van 5000 naar 6000 gaan, dat is toch een winst van meer dan 10 procent. Je ziet dan zelf maar waar je komt.

Bij sommige stappentellers wordt je stappendoel gradueel aangepast, of tenminste, je kan daar voor kiezen. Je doel verschuift dan iedere keer een beetje, zodat er geen al te grote aanpassingen in één keer komen. Dat vind ik zelf wel een goed systeem. Alleen zit er ook daar een addertje onder het gras. Die uitdaging blijft natuurlijk gaande. Ik heb het zelf meegemaakt, zeker na de Vierdaagse van de IJzer (met een gemiddelde van 35 000 stappen per dag) vond hij dat ik toch nog iets meer kon !

(Mijn) Moraal van het verhaal

Zet je niet vast op die 10 000 stappen per dag. Elke dag. Maar neem gewoon elke gelegenheid te baat om te bewegen. Je ziet zelf wel waar je komt en wat kan.
Veel succes !

Ik ben wel evenwel benieuwd of er mensen zijn die zeggen ‘dat lukt mij zonder problemen’. Dan wil ik daar  graag tips van, want misschien heb ik dan niet zo goed aangepakt. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.