10 000 vragen #81 Wat zou je doen als je vijf jaar in de gevangenis zat ?

1000 vragen over mezelf

Doodgaan wellicht

Het allerergste aan gevangenschap zou ik wellicht de drukte vinden. In films zie je wel eens dat iemand een cel heeft, mooi ingericht met veel licht, eigen bureautje. Maar ik betwijfel of dat realiteit is met een constant plaatsgebrek in gevangenissen. Ik zou dus mijn cel moeten delen, dus continu iemand rond mij. Hét recept om snel gek te worden.

En wat met de natuur ? Die is er ook al niet. Wandelen, sporten, het zal allemaal wel heel beperkt zijn. Zelfs al zou ik echt iets gedaan hebben dat gevangenisstraf verdient, ik denk niet dat ik daar beter zou van worden. Wellicht agressief zelfs, boos en gefrustreerd.

Ik heb het niet op gevangenissen

In alle eerlijkheid geloof ik totaal niet in gevangenissen. Toch zeker niet voor het merendeel van de veroordeelden. Als straf kan het tellen en ik geloof echt wel in straf, maar is zo’n opsluiting wel de beste manier ? Misschien ben ik te romantisch, maar stel, ik heb jarenlang gesjoemeld met geld. Zou het dan niet beter zijn dat ik op één of andere manier mensen probeer terug te betalen ? Dat ik bv. zou werken in een VZW waar zijn mijn ‘financiële’ kennis (sic !) kunnen gebruiken en waar ik misschien ‘leer’ dat er ook een andere wereld is buiten alleen maar geld verdienen ? Stel dat ik dat 5 jaar moet doen, zonder loon, dan is dat evengoed vrijheidsberoving, evengoed straf en met een beetje geluk heeft de maatschappij er iets aan, en ik ook. Niet dat dat laatste moet. Het is tenslotte een straf.

In de Amerikaanse Filmversie van mijn gevangenschap

… zou ik werken in de bibliotheek en mij inschrijven voor bij Open Universiteit en 5 jaar lang studeren.  Filosofie natuurlijk !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.