18 wijsheden voor een 16-jarige #boostyourpositivity

 1. Droom groot
  Bedenk dat grote dromen uit kleine stappen bestaan en ze juist daarom haalbaar zijn. Laat je niet ontmoedigen door wat het ‘moet’ worden, maar ga stap per sta en hou je droom voor ogen.
 2. Het hoeft niet perfect. Voldoende is ook goed. Durf je af te vragen wat ‘genoeg’ is. Het hoeft niet altijd meer, beter, hoger, sneller … te zijn.
 3. Laat je niets wijsmaken, je kan nooit goed doen voor iedereen. Nooit of te nimmer. Er zullen altijd wel mensen zijn die vinden dat het niet goed is.
 4. Hou vrijheid hoog in het vaandel : probeer vrij te zijn van wat anderen van je denken, van wat je status zou moeten zijn, van wat ‘er’ verwacht wordt.
 5. Hecht niet aan geld en hou het tegelijk in het oog. Zorg dat je genoeg hebt om te voorzien in wat je nodig hebt en hou rekening met een dip. Geld op zich is echter geen doel.
 6. Vergelijken is een garantie voor frustratie.
 7. Durf te falen en leer eruit
 8. Omring je met positieve mensen, investeer er in op allerlei manieren, laat energievreters los. Op alle niveau’s. Draag zorg voor wie je lief is. Zij zijn de uiteindelijke rijkdom van het leven.
 9. Stel je zelf altijd in vraag en maak tijd om na te denken. Voor je het weet hebben andere mensen voor je gedacht, of zelfs de hele wereld. Maak jezelf niets wijs. Durf in de spiegel kijken.
 10. Leef volgens je prioriteiten. Het leven is kort. Te kort. Alles zal niet lukken. Dat is ook niet erg.
 11. Er zullen altijd tijden van lijden en verdriet zijn, van frustratie en ontgoocheling. Dat is eigen aan het leven. Als je dat aanvaardt wordt het makkelijker.
 12. Wees niet afhankelijk van anderen : je hoeft hun bevestiging niet te krijgen. Geloof in jezelf. Breng jezelf nooit in situaties die je dwingen om ontrouw te zijn aan wat je zelf gelooft.
 13. Zoek idealen waarvoor je je kan inzetten en die je niets voor jezelf op brengen. De wereld beloont je. Breng warmte, vriendschap, wees lief, tegen ieder wezen. Pay it forward.
 14. Dankbaarheid is een grote kracht.
 15. Koester je (goede) herinneringen. Ze zijn altijd bij je.
 16. Draag zorg voor je lichaam, door voldoende beweging. Geniet van de natuur.
 17. Draag zorg voor je geest : lees en verras je eigen geest, leer nieuwe dingen en nieuwe mensen kennen.
 18. Wees niet bang. Alles komt in orde. 
 
 
Ik schreef het hier zomaar op en ik moet onmiddelijk toegeven dat ik er niet echt diep heb over nagedacht maar toen ik éénmaal aan het schrijven ging lukte het mij ook zo. Ik vraag mij af of ik mij trouwens aan die zelfgeschreven wijsheden hou. 
 
Het fijne van de opdracht was dat ik mij plots ook realiseerde dat ik wijsheid ‘verloren’ ben. Zo durfde ik in ‘jongere jaren’ meer dan nu, trok ik met een rugzak naar Harlem New York met de gedachte dat de wereld mijn thuis was en het daar allemaal wel zou meevallen. Als ik iets verloren heb – en het is zeker méér dan iets – dan is het toch wel lef. 
 
Misschien moet je jong zijn om lef te hebben. Of gewoon op een ‘oude’ dag beslissen : foert ! En er gewoon voor gaan ! 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.