40 dagen fit challenge #week 2 Kennismaking Nordic Walking

40 dagen fit

40 dagen fit

De combinatie van 10 000 stappen én sporten is hels

Spoileralert : ik heb de gecombineerde uitdaging niet gehaald.  Elke dag sporten (cardio of kracht) en dan nog eens 10 000 stappen zetten is echt wel gigantisch. Dat merkte ik vooral op de 2 dagen dat ik fietste. Als die uren op de fiets, dat telde voor geen enkele stap ! Dat mijn hart ondertussen op volle toeren draaide en ik mijn benen goed ik behoorlijk moest ‘stoempen’ , daar zag de stappenteller niet naar. Als je dan een paar uur op de fiets alle gegeven hebt en je moet nog 4000 stappen zetten, tja … dan … ja wat dan ?
Dan heb je jezelf misschien wel overschat !

Het lichaam wil niet altijd mee

Bij het begin van de challenge had ik echt iets leuks gevonden : cardio-step ! Ik raadde het iedereen volop aan ! Na 8 dagen challenge ging mijn knie echter zo erg zeuren dat ik mij niet meer aan het steppen durfde te wagen. Aangespoord door de zon zocht ik een niet kniebelastende activiteit en dat werd fietsen. Kwestie dat de knie even kon rusten en op z’n effen kon komen. Ondertussen staat er trouwens wel weer een stepsessie gepland, maar ik zal er wel wat voorzichtiger in zijn :  met voldoende rust tussendoor.
Ook het hart ging weer zeuren, de nek blokkeerde met de regelmaat van een klok, wat een timing ! Maar ik gaf niet op en heb niet opgegeven. En dat ben ik ook niet van plan !

Kennismaking met Nordic Walking

Donderdag maakte ik een lange wandeling op Nordic Walking wijze. Als ik deze site mag geloven dan zijn de voordelen talrijk :

 • je spaart de gewrichten van je onderste ledematen.
 • je verbetert je conditie, kracht, soepelheid en coördinatie.
 • je versterkt je immuunsysteem.
 • je versterkt rug- en buikspieren.
 • je verbetert je houding.
 • je vermindert spierspanning ter hoogte van de nek.

Dat zijn zaken die ik goed kan gebruiken. Dat Nordic Walking vooral geassocieerd wordt met oude mensen maakte me niets uit. Ik wou het gewoon eens proberen en je hoeft geen Einstein te zijn om besluiten dat je meer spieren gebruikt dan bij het ‘gewone’ wandelen.  Ondertussen heb ik door dat ik helemaal verkeerd gedaan heb, want ik plaatste de stokken altijd voor me uit.

Ik had gedacht dat ik Nordic Walking leuk zou vinden om één keer te doen, maar ik ben er best wel voor te vinden. Er viel snelheid te halen en na een paar meter had ik niet eens meer door dat ik zo’n stokken rond mijn polsen had, zo natuurlijk gaat het.
Je kan er nog op allerlei andere manieren mee wandelen, maar deze manieren van Nordic Walking vind ik er toch een beetje over !
Hoe dan ook, ik vond het tegen alle verwachting leuk en ik denk dat je me nog zal zien met zo’n Nordic Walking ‘poles’.

Goed, dat was één dag, hoe zag mijn week er eigenlijk uit ?

Resultaat

 • donderdag : Nordic Waking en   > 10 000 stappen
 • vrijdag : Nederland in beweging en  > 10 000 stappen
 • zaterdag : fietsen met de hybride fiets omgeving Diest en  <10 000 stappen
 • zondag : fietsen met de racefiets en < 10 000 stappen
 • maandag : Nederland in beweging en > 10 000 stappen
 • dinsdag : krachttraining kettlebel (uit Women’s Health maart/april 2017) en > 10 000 stappen
 • woensdag : yoga en > 10 000 stappen (En nee, ik ben nog altijd niet overtuigd van yoga ! )

 

Misschien is het mild, een zilveren medaille, maar er is toch iedere dag gesport. De combinatie van lang fietsen én 10 000 stappen is niet gehaald. Maar ik doe toch een poging voor de komende week !

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]En hoe gaat het met jullie uitdagingen ? Of is er al stress genoeg ? [/perfectpullquote]

 

Dit vind je misschien ook leuk...

7 reacties

 1. Freya schreef:

  Ik ben benieuwd of Nordic walking je gaat blijven bevallen. Ik heb er al een paar keer aan getwijfeld om dat te proberen. Misschien dat jou ervaring me over de streep trekt 🙂

  • Kaat schreef:

   Gewoon uitproberen. Voor mij was de ‘stap’ niet groot, omdat ik graag wandel. Als je voor jezelf niet weet of je echt graag wandel, dan zou ik het eerst zonder stokken doen. De investering hoeft niet veel te zijn. Bij Decathlon heb je al keuze in stokken vanaf 10 euro/stuk.
   Ik denk wel dat ik het ga blijven doen. Als afwisseling van het gewone wandelen, en ook omdat het leuk is !

   • Freya schreef:

    Ik wandel ook graag en best al redelijk veel, al is dat met een bijna 7-jarige zoontje niet altijd evident. Maar ik heb de stap gezet en gisteren in de decathlon de goedkoopste stokken gekocht. Nu nog op youtube een filmpje bekijken en dan kan ik dit weekend eens proberen. Ik had al gezocht of er in de ruime omgeving van Aarschot niets is waar je een initiatie kan volgen maar heb niet direct iets gevonden wat me uitkwam.

 2. Peter schreef:

  Heel knap bezig kathia misschien moet je je blog titel veranderen naar kaat de endorfine junkie 😉
  Nordic walking lijkt me vooral nuttig bij dalen om de schok te ontlasten en bij stijgen om op je armen te duwen maar als ik het goed begrijp zou dit ook op vlakke stukken nuttig zijn? Mss moet ik het toch maar eens overwegen om het ook te proberen dan 🙂

  • Kaat schreef:

   Haha ! Bewegingsjunk dan ! Dat van het ‘ontlastende’ kreeg ik te horen van heel wat (oudere en sportieve) mensen op de Aktivia-wandelingen. Hoe het juist zit weet ik niet.
   Een collega/vriend van mij traint momenteel voor een marathontrail en die gebruikt het ook. Misschien omdat het daar dan weer zo hellend is.
   Ik denk echt niet dat Nordic Walking enkel voor niet-vlakke wandelingen is. Ik merk wel dat ik anders beweeg op lange vlakke stukken. Mijn armen doen anders niets 🙂
   Maar zoals gezegd, ik ben geen specialist !
   Gelukkig is er veel info via You-Tube !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.