Het literaire stokje

Boekenkast aan het opruimen, tijd om het literaire stokje van Tom over te nemen…

Hoeveel boeken heb je in je boekenkast staan?
Ze kunnen er niet meer in en zitten daarom ook in dozen. Gelukkig is er bij ons nieuwe huis heel veel plaats voor boeken voorzien, zodat we er tenminste kunnen van genieten. De boeken die wil in rekken staan, staan in dubbele rijen, grosso modo zullen het er een kleine 1000 zijn.

Wat is het laatste boek dat je hebt gekocht?
Ik veronderstel dat ik 3/4 van alle boeken die ik lees, leen uit de bib, zeker als het over romans gaat. Het laatst gekochte boek is ‘Loopgids voor vrouwen‘. Ik heb heel wat loopboeken, ik lees er telkens in als ik weer overenthousiast ben of juist alle motivatie om weer te lopen mis. Werkt altijd.

Welk boek lees je nu?
Beroepshalve lees ik momenteel Praten met kinderen en jongeren in crisissituaties, life space intervention. Voor pure gezelligheid en heel leuk om lezen : De Larf, over kinderen en metamorfose, van M. Dekkers. Nu kinderen plots een belangrijke rol in mijn geëindigd vrijgezellenleven spelen verbaas ik mij over deze wezentjes. Ik ben het dan helemaal eens met Dekkers : kinderen zijn totaal andere wezens. En met hem verwonder ik mij over de infantilisering in de volwassenenwereld. Hoeveel van mijn medeburgers willen niet het liefst terug naar moeders buik ? Dat manifesteert zich in allerlei therapieën en theorieën, maar bovenal in een immens verlangen naar de (vervlogen) kindertijd.
Zelf heb ik er geen last van. (Oef !)

Wat zijn de laatste 5 boeken die je gelezen hebt?
Zwijgen, van Joshua Sobol. Een joodse jongen voelt de besnijdenis zo traumatisch aan dat hij besluit nooit meer te spreken. Het is een eigenaardig verhaal, want je leeft/leest in het hoofd van de jongen. Zijn zwijgen is protest om allerlei redenen. Soms wordt het hem bijna te sterk en wil hij spreken, maar iedere keer opnieuw blijft hij bij zijn besluit.
De Damascuspoort van Robert Stone. Ook al een boek dat zich in Israël afspeelt. Je leest/leeft 600 bladzijden lang in het broeierige Jeruzalem met al zijn religies en sektes. Tussendoor wordt er nog een aanslag voorbereid. Omdat ik jaren geleden in Israël vertoefde was dit boek precies een terugkeer naar het land dat ik nog altijd mis. Een land en volk dat mij ook mateloos intrigeert.
Er was ook de Da Vinci Code van D. Brown. Heel erg spannend in het begin maar het eindigde op een sisser. Toch de moeite om er eentje te lezen van hem. De rest laat ik aan anderen over.
Hygiëne van een huurmoordenaar en Angst en Beven van A. Nothomb. Echte literatuur is dat, het beste van dit hele lijstje. Deze madam verdient terecht de hoogste literaire onderscheidingen !

Welke boeken hebben een speciale betekenis voor je?
Er zijn een aantal boeken die ik als mijn persoonlijke bijbel koester. Het eerste is De gebroeders Karamazov, van Dostojewski. Voor mij de eerste kennismaking met de mens in al zijn schitterende en donkere kanten. De mens als gepassioneerd en niet enkel rationeel wezen.
De bloei van het leven, van Simone de Beauvoir. Zij bracht veel op gang bij mij. Een ware crisis zelfs. Opgevoed in een katholiek milieu en overtuigd van de zinvolheid van alles, naïef tot en met, zette zij mij met de voeten op de aarde, leerde mij wat maatschappelijk engagement is en … dat vrouwen ‘gemaakt’ worden. In zekere zin was zij voor mij diegene die mij mijn vrouw-zijn deed ontdekken. Haar minnaar en vriend Sartre las ik ook. Met hartstocht zelfs. Je l’ai : la Nausséé !
In duizend zoete armen van Etty Hillesum koesterde ik als tegengif, in een wereld van jodenvervolging zag deze vrouw het schone in alles, verdiepte zich in literatuur maar bovenal : stond boven allerlei cliché’s en maatschappelijk moeten. Ze durfde grenzeloos beminnen en stelde zichzelf en het leven altijd in vraag. Haar hartstochtelijke liefde voor het leven en de mens waren mij zeer genegen.
Tenslotte het dagboek van S. Kierkegaard. Rebellerend, filosoferend, een buitenbeentje, durfde in te gaan tegen de heersende christelijke moraal en deed zijn ding.
Vijf boeken van sterke mensen die ik – als er een hemel bestaat – heel erg zal danken om het testament dat ze mij lieten.

Tenslotte gooi ik er hier nog een vraagje bij :
Welke boeken zou je willen gelezen hebben ? Ik vind het jammer dat ik niet meer filosofie gelezen heb. Ooit ging ik op in de boeken van Wittgenstein, maar dat is zo lang geleden dat ik zelfs de titel niet meer herinner. Kant zou ik ook willen lezen, maar of dat lukt zonder goede begeleiding ?
Ik wou ook dat ik meer thuis was in de metafysica en de kenleer.

Het stokje … geef ik door aan Buffie…

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. BuFFie schreef:

    ..en aangenomen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.