Gelezen : Zen Habits – Leo Babauta

Gelezen : Leo Babauta

Iedere dag een beetje Babauta

Ik denk dat ik ongeveer een jaar gedaan heb over dit boek van Babauta en dat is niet erg. Het is dan ook geen verhaal met een begin en einde maar een verzameling van mijmeringen over het alledaagse leven en de uitdagingen die het leven aan iedereen stelt. Gelukkig gaat het ook iets verder, want Babauta deelt de lessen die hij leerde gewoon via dit boek.

Alle goede ingrediëten zitten in dit boek

Voor wie vreest dat het zweverig wordt, moraliserend of spiritueel (wat je ook onder dat woord verstaat) : dat is het niet. Het is vooral een praktisch boek. Thema’s die terugkeren zijn : gewoontevorming, hoe je leven te veranderen (niet groots maar bv. gezonder eten, meer bewegen), mindfullness, dankbaarheid, hoe om te gaan met tegenslag ?

Persoonlijk

Babauta lijkt het perfecte evenwicht gevonden te hebben tussen persoonlijke verhalen zonder daarom van de lezer een voyeur te maken. Ook al primeert dikwijls dankbaarheid, hij is geen hip hip hoera man. Dat het leven soms flink tegenzit en dat er dagen zijn waarop niets lukt, kent hij ook. Hij deelt zijn worsteling maar ook zijn eigen advies : gewoon accepteren dat het sommige dagen zo is.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]The real pain I’ve been going through is my inability to accept reality, and my desire for life to be a certain way. I want it my way. And when I can’t control that (which is pretty much all the time), I feel frustration, anger, depression, stress. Lots of stress. This applies to everything, not just physical ailments, but when anything doesn’t go the way I want it to.[/perfectpullquote]

 

Een dikke aanrader

Ook al is Babauta wellicht goed bekend, ik wil hem hier toch aanraden. Hij vertelt geen supernieuwe dingen en veel zaken zijn gewoon gezond verstand, maar het doet gewoon deugd om nu en dan eens met je neus op dat gezond verstand te worden gedrukt en de zaken weer in perspectief te leren zien.

Herinneringen aan het internaat

Op het internaat waar ik mijn jeugd doorbracht hadden we ‘bezinnigsboekjes’ waar we ’s morgens en s’avonds een tekst moesten uit voorlezen. Dat ging dan meestal over vriendschap (hét allerbelangrijkste thema in die periode van ons leven), over liefde of over grote levensvragen. Iemand las de tekst voor en toen was er vervolgens zon 10 minuten stilte. Klinkt gigantisch ouderwets en ik denk niet dat je nu nog zo’n kleine 100 leerlingen zo ver krijgt, maar ik vond het best wel een fijn moment.

Babauta is ook zo’n moment. Ik las meestal een stukje voor het slapengaan of bij het ontwaken. Meestal zelfs in bed, nog voor de dag echt goed begon of voor ik ging slapen. Een mooie gedachte en mijmering om de dag te beginnen of te eindigen.

Twee miljoen volgers op zijn blog

Ik kocht het boek via Kindle ($ 1,11), maar dat hoeft helemaal niet. Het zijn, zoals de titel aangeeft blogposten en Babauta schrijft nog altijd vergelijkbare stukjes op zijn blog. Abonneer je gewoon op zijn blog en je krijgt zo goed als iedere dag een fijne gedachte in je brievenbus.

Waarom niet ?

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.