Blauberg-Herselt: wandelen in het spoor van Willem Elsschot

Wandelen in het spoort van Willem Elssschot Blauberg-Herselt

collage wandeling Blauberg-Herselt

Elsschot en Herselt-Blauberg

Ooit stonden de boeken van Elsschot (1882 – 1960) op menig lijstje ‘verplichte lectuur’. Titels als Lijmen/Het Been zeggen je misschien nog iets, maar wat heeft deze man met Blauberg-Herselt te maken? Veel!
Zoals veel auteurs haalde Elsschot zijn inspiratie uit wat er rond hem gebeurde. Hij mocht dan wel voornamelijk in de stad Antwerpen wonen, hij bracht zijn vakanties door in het rurale gebied van Blauberg-Herselt.
Literaire sporen daarvan kan je o.a. vinden in zijn roman ‘De Verlossing’. een verhaal over een pastoor die het aan de stok heeft met socialistische vrijdenker Pol van Domburg.

2 Elsschotwandelingen in Herselt-Blauberg

Herselt-Blauberg (provincie Antwerpen) heeft maar liefst 2 wandelingen uitgetekend met Elsschot in de hoofdrol. Als wandelaar geniet je niet enkel van de bossen en het landelijke karakter, je krijgt er ook fragmenten uit de proza en poëzie van Elsschot te lezen. Maar liefst 15 infoborden laten je kennismaken met de schrijver. Echte fans kunnen tijdens de wandeling genieten van voorgelezen gedichten van de dichter, je zal de stem van Martin Tanghe misschien wel herkennen via deze erfgoedapp.

wandeling Blauberg-Herselt Elsschot

Een stoerparcours voor kinderen

Via de wandelknooppunten koos ik voor een Elsschotwandeling van een kleine 10 km. Deze wandeling loopt via het centrum van Blauberg doorheen het bos richting provinciaal groendomein Hertberg. Fijn voor kinderen is het stoerparcours. Dat maakt de wandeling alvast wat avontuurlijker.

stierparcours Blauberg-Herselt

Wandelknooppunten

Je kan kiezen uit verschillende wandelingen met Elsschot in de hoofdrol. Blauberg-Herselt biedt er 2 aan. Eentje van 5,5 km en eentje van 6,7 km. Bij deze wandelingen kan je maximaal gebruik maken van de Erfgoedapp. Ik koos voor een derde optie van 9,4 km en volgde daarvoor volgende knooppunten:

wandeling Blauberg-Herselt Elsschot kaart wandelknooppunten

Je kan de app wandelknooppunten gebruiken om te navigeren, maar je kan evengoed op stap met gewoon de knooppunten op een papiertje. GPX-liefhebbers weten wellicht de weg hoe je via diezelfde app een GPX-bestand kan downloaden.

Wandeling Elsschot Blauberg-Herselt praktisch

📏 Afstand: 9,5 km

📍Blauberg 12, 2230 Herselt, België – Dit is aan de kerk
.
🅿️ Er is een ruime (gratis) parking rond de kerk van Blauberg.
.
🔢 Wandelknooppunten 147 – 121 – 166 – 37 – 38 – 39 – 125 – 150 – 165 – 118 – 25 – 419 – 418 – 368 – 32 – 34 – 36 – 120 – 121 – 147
.
🍺 Centrum – ik zag er geen open maar dit was vroeg en op een weekdag
.
📈 Vlak
.
🥾 Aangepast schoeisel, zeker na lange dagen van regen (mogelijk drassig)

Zin in meer wandelingen?

Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.

Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!

zin in meer wandelingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.