De laatste week van het schooljaar

De laatste dagen van het schooljaar zijn het allerdrukst, maar o zo belangrijk. 

Zo had ik gisteren nog een lang gesprek met ouders wiens kind ASS heeft. Met de puberteit in volle ontwikkeling komen daar allerlei problemen bij. Problemen die misschien een hypotheek leggen op de schoolcarrière terwijl de capaciteiten er wel zijn. 
Samen met de ouders, de cel leerlingbegeleiding en de GON-begeleiding zoeken we naar gepaste begeleiding voor het volgend jaar. Ik heb er echter alle hoop in : een sterk kind omringd door ouders die er voor gaan. Mooi is dat ! 
Mooi was ook de barbecue en fuif die we maandagavond voor onze leerlingen van het eerste jaar gaven. In de namiddag volop sport en spel, in de vooravond BBQ en ’s avonds fuif op onze school. Een fuif met 12-jarigen. Buiten is het nog volop licht, maar in een verduisterd lokaal en discolight is dat zo vergeten. Zo’n 130 twaalfjarigen aan het dansen, het is me wat. Hun eerste jaar is voorbij. Ze hebben dat goed gedaan. 
En zo raakt de week helemaal vol. Want ook de zesde jaars zijn toe aan een galabal en afscheid met ouders. Daartoe moeten kapstokken genummerd (je moest eens zien hoe chic ze gekleed waren), en zijn er leerkrachten nodig op allerlei plaatsen : vestiaire, kassa, tapinstallatie, bij de veiligheidsdiensten enzovoort. 
Tussendoor worden nog examens verbeterd (hier waren er nog examens deze week), staan er allerlei intakes op het programma voor kinderen die volgend jaar bij ons komen en bijzondere zorg nodig hebben. 
En natuurlijk zijn er nog de deliberaties. Hoe heeft die leerling gepresteerd ? Wat is de beste optie ? Wie verandert het beste van studierichting ? In welke richting heeft deze leerling het meeste kansen om zijn talenten te laten uitblinken ? 
Zo gaat het lijstje maar door. Wanneer vrijdag officieel de laatste schooldag begint, breien wij er nog eentje aan. Op zaterdag verwelkomen wij immers de leerlingen die volgend jaar bij ons komen. Op deze ene dag is de school helemaal van hen. Ze zijn welkom ! 
Zaterdagavond begint dan de vakantie voor ons. Er zijn nog afspraken in de vakantie om klassen bijeen te zetten – rekening houdend met wensen van leerlingen, ouders en leerkrachten. Maar niet geklaagd, de vakantie begint dan echt wel ! 
Het onderwijs is boeiend, er wordt veel gevraagd van ons, maar we krijgen ook veel terug. Het is werken aan de toekomst van morgen. 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Caro schreef:

    Een positieve post van een duidelijk positief ingesteld leerkracht. Fijn! En prettige vakantie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.