Mindfulness, oftewel Headspace

Headspace is al enkele maanden mijn trouwe bondgenoot die mij rust in het hoofd biedt. Dag na dag gebruik ik het (en dat wil wat zeggen) en ik merk verschil. Er is meer rust in mijn hoofd. Soms redt het regelrecht mijn dag, de-escaleert het de storm in mijn hoofd. Want boven de stormwolken, is altijd een kalme heldere hemel. (Dixit headspace)

Headspace voor drukke (en een beetje asociale) mensen als ik

Ik had al veel van mindfulness gehoord en had al in groep én individueel (via kinesist) oefeningen gedaan. Eerlijk gezegd, ik werd er gewoon zenuwachtig van. Met al die mensen in één ruimte en rare lichaamsgeluiden. In zo’n groep kreeg ik waarachtig faalangst. Dat ik in de slappe lach zou krijgen. Dat het mij helemaal niet lukte om ‘rustig en stil te liggen’. Samengevat was het resultaat nadien nog slechter dan voordien (en was ik ook nog eens tijd en geld kwijt).

Meditatie

De gamechanger kwam er toen een vriendin van mij, met een behoorlijk hoge functie met veel stress, me het volgende vertelde:

Ik doe thuis mijn oefeningen
en alle stress glijdt van mij af.

Die vriendin is nuchterheid zelve, zweverig zou het niet zijn. Toch wist ik nog niet hoe er aan te beginnen. Elke dag 10 minuten stilzitten? Ik zou de muren oplopen. Een tekstje lezen? Naar YouTube zien?
Anderzijds was ik me wel bewust van de noodzaak om nu en dan het hoofd leeg te maken, om die ‘monkeymind’ tot rust te brengen. Als zij het kon, dan ik ook, al was ik dan weer te verlegen om te vragen hoe ze dat precies deed.

Headspace is me op het lijf geschreven

Ondertussen ben ik al anderhalve maand trouw op het appél bij ‘Headspace’. Het is een (Engelstalige) app die vol geleide meditaties staat. Omdat ik een absolute beginner was (nog altijd) begon ik met de ‘basics’. Iedere dag 10 minuten. Ik leerde er dat je geest tot rust brengen iets is dat je moet trainen, net zoals je traint voor een sport of een gezond lichaam. Het lukt niet met één keer te trainen of zelfs niet een maand te trainen. Of een weeklang gezond te eten. Het gaat om dagdagelijks je geest trainen in het rustig worden, ‘leegmaken’.
Maar evengoed train je jezelf in mildheid ten aanzien van jezelf en de wereld, zodat je je energie niet (meer) steekt in het frustraties en vechten tegen.

Onderstaand filmpje illustreert het prachtig. Het is een beeld dat overigens vaak in mij opkomt: dat ik niet in de storm van mijn gedachten moet gaan staan, maar gewoon kijken.

De voordelen van meditatie volgens Headspace

There are thousands of studies that have shown mindfulness meditation can positively impact mental and physical health. Whether it’s by reducing stressimproving sleepincreasing focus, or improving relationships, research shows mindfulness works. While the research on mindfulness, especially digital mindfulness programs, is still growing, there is evidence to support the use of mindfulness training for many outcomes.

Ik heb het maar gewoon van hun website geplukt.

Tal van meditaties

Headspace heeft een bibliotheek vol (geleide) meditaties die in series komen. In zo’n serie wordt iets opgebouwd. Onderwerpen als zelfwaardering, geluk, waardering, maar evengoed het vinden van je focus, productiviteit en zelfs een heleboel series rond sport. Je kan specifieke meditatiereeksen vinden om beter in te slapen, om minder last te hebben van angst etc. Voor het inslapen kan je bovendien ook kiezen voor muziek of geluiden en er zelfs een timer op zetten.
De bibliotheek is zo groot dat ik ze nog niet eens helemaal heb verkend.
Ik hou het overigens nog altijd bij ‘de basis’.

Is dat niet (heel) duur, headspace?

Ik nam een abonnement bij Headspace voor $45 en zal de jaren nadien iets in de 70 dollar betalen. Dat is behoorlijk wat voor een app. Toch vind ik het iedere cent waard. Aan alles merk je dat er heel veel degelijk werk achter zit.
Ik ben ondertussen geen zenmonnik geworden en wellicht zal de werkstress bij tijden me toch nog in zijn greep krijgen. Maar ik geloof dat als ik dagelijks blijf mediteren, dat ik meer kan loslaten, meer perspectief kan zien.

Headspace versus Calm

Tijdens mijn zoektocht naar geleide mindfulnessmeditaties stokte ik uiteindelijk bij twee apps. ‘Calm’ en ‘Headspace’. Bij beide kan je voor een beperkte tijd gratis oefenen, wat je al een goed idee geeft of het iets voor jou is of niet.
Beide apps liggen dicht bij elkaar. Hieronder wordt het verschil goed uitgelegd.

Headspace versus Calm

Een blijver

Headspace maakt mijn leven beter en rustiger. Dat durf ik echt zo te schrijven. Maar net zoals bij een gezonde of actieve levensstijl is het niet iets dat je eenmaal kent of doet om vervolgens weer los te laten.

Ik besef heel goed dat de kwaliteit afhangt van de discipline die ik heb om het dagelijks te doen. (En net zoals bij het eten of sporten is één keer overslaan of niet zo goed eten, geen ramp).

Zo’n ontdekking wou ik niet voor mij alleen houden !

Goede tips om vol te houden !

Headspace reduceert stress

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.