Het gaat erom alles te leven – Leef nu uw vragen

Nu en dan lees ik iets waarvan ik denk: wauw, dat is goed gezegd! Overal vind ik mooie citaten die ik wil bewaren: in boeken, magazines, kranten of zelfs regels van een lied. Omdat ik ze toch wil bijhouden, kan ik ze evengoed delen. Niet ?

U bent zo jong, in het leven nog zo onervaren, dat ik u, mijn beste, zo goed ik kan zou willen vragen geduld te hebben met alles wat in uw hart nog niet tot een oplossing is gekomen en te proberen de vragen zelf lief te hebben als voor u niet toegankelijke kamers en als boeken die in een volkomen onbekende taal zijn geschreven. Zoek nu niet naar antwoorden die u niet gegeven kunnen worden, omdat u niet in staat zou zijn ze te leven. En het gaat erom alles te leven. Leef nu uw vragen. Misschien leeft u dan gaandeweg, ongemerkt, op een dag in een ver verschiet het antwoord binnen. Citaat uit brieven aan een jonge dichter, Maria Rainer Rilke.

Leef nu uw vragen

Bovenstaand citaat gaat al meer dan mijn halve leven mee en ik was blij dat het een plaatsje kreeg in het boek van Jan Oegema. In tijden als deze is het niet ver zoeken naar vragen over het leven. Want ja, daar gaat het over in deze brief aan een jonge dichter, over het leven zelf.

Ik ben ondertussen niet meer zo jong als de dichter naar wie Rilke schreef. Het ongeduld is getemperd en soms verwisseld met berusting. Teveel berusting misschien.
Want vragen moeten worden gelééfd, niet verstopt, niet genegeerd, niet bevochten.

In het boek van Jan Oegema genoot ik van kracht van Rilke als leraar. Rilke die zoekt naar leven, naar wat hem drijft, naar wat er in hem drijft. Het was voor mij een confrontatie met mijn jonge zelf, toen ik nog een vat vol vragen was. Zijn ze ondertussen ondergesneeuwd?

Een middagje Rilke, ik zou het wel willen. Op een terrasje, bij voorkeur in Parijs, of Wenen misschien. Kijkend de mensen over de straat. Mijmerend over het leven. Rilke als leraar.

Jan Oegema, Gerelateerd

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.