1000 vragen #13 Welke karaktereigenschap zou je graag willen hebben ?

1000 vragen over mezelf

bench-chair-1617335_1280

Mag ik een pakketje karaktereigenschappen bestellen ?

Toen ik de vraag las wist ik onmiddellijk dat ik niet één karaktereigenschap extra zou willen maar wel een klein lijstje. Verdenk me niet van een al te negatief zelfbeeld, soms mis je bepaalde karaktereigenschappen juist omdat andere zo sterk zijn. Of beter gezegd : soms zijn je sterktes je zwakheden. (Naar verluidt ook omgekeerd).

 1. Relativeringsvermogen

  Daar bestel ik meteen een heel pakket van. Niet dat ik een dramaqueen ben, maar bij alles zie ik onmiddellijk alle mogelijke (negatieve) gevolgen. Ik heb ook nogal de neiging om absoluut te denken. Goed, goed, dat is toch de vijand van perfect ? Ergens in mij zit zo’n vervelend ventje dat altijd maar zaagt ‘het moet juist zijn’. Ik kan mij mateloos ergeren als het niet juist is terwijl het met een beetje moeite wel juist kan worden.
  Wat mijn werk betreft kan ik heel moeilijk relativeren. Ik ben er diep van overtuigd dat we allemaal veel te veel waarde aan onze (betaalde) arbeid schenken en veel te weinig nadenken over wat er echt toe doet (ons naasten ! ons gezin ! onze gezondheid ! onze kinderen ! mensen die zorg nodig hebben !) maar toch steek ik nog veel te veel tijd in datzelfde werk. Goed is goed genoeg is iets dat ik maar niet onder de knie krijg.

 2. Rust

  Ik ben niet zo’n rustig mens. Ik vind dat héél erg jammer. Ik moet echt al in de natuur zijn of enkele dagen weg van alles en iederen om echt rustig te worden. Ik ben alles behalve mindfull al zou ik het zo graag zijn. In mijn hoofd zitten tal van lijstjes die nooit zwijgen. Het zijn dictators. Zij staan met de zweep achter me. Ze pikken ’s nachts mijn slaap in.

 3. de eigenschap om niets te doen

  Ik blijf dit heel moeilijk vinden. Mijn zus, die in West-Vlaanderen bij ons op bezoek was op de camping, zei : “Op een camping is het niet zo moeilijk om niets te doen. Niemand doet hier iets.”. Toen wist ik eindelijk waarom ik zo graag ging kamperen (behalve mijn liefde voor de natuur en het buitenleven). Ja, dat was het ! Geen schuldgevoel, geen prikkels op een camping die mij tot werken aanzetten !
  Waarop het lief doodleuk antwoordde : ‘ik heb daar geen camping voor nodig”.
  Het is nog waar ook. Hoe zeer de keuken mij ook roept tot opruimen of de tuin schreeuwt om een snoeischaar, het lief geeft daar enkel en alleen gehoor aan als hij daar zin in heeft.
  Not me dus.

Niet een karakatereigenschap dus, maar meteen drie. En ik zou het lijstje toch nog een beetje kunnen uitbreiden, maar dan begint het zielig te lijken.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kan je karaktereigenschappen aanleren of is het voor eens en altijd ? [/perfectpullquote]

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.