Lievelingsrondje van het jaar – de heuvels van Rillaar

Rillaar

Is het de mooiste wandeling? De langste? De meest gevarieerde? Nee. Maar wel simpelweg mijn lievelingswandeling van het jaar. Omdat ze bijna aan mijn deur start en alle seizoenen vol belofte is. Wandelen in Rillaar. Via de wandelknooppunten en voornamelijk onverhard.

Rillaar: de luxe van het platteland (dichtbij Leuven, Diest en Hasselt)

Nu en dan besef ik wat voor luxe het is om te wonen in Rillaar. Vroeger wandelde ik altijd richting De Demer, die ook al door Rillaar waadt en goed is voor wandel- en fietswegen waar auto’s taboe zijn. Maar sedert de uitbreiding van het wandelnetwerk De Merode, ontdekte ik tal van nieuwe wegen.

Rillaar is een deelgemeente van Aarschot en is vlot bereikbaar via de E314 (Leuven en verder richting Aken). Kenmerkend voor deze streek is het glooiend landschap, de Hagelandse Heuvels. Diezelfde heuvels en grond geven hun inwoners (en anderen!) dé voorwaarden om wijnbouwers te worden. De Hagelandse wijnen kunnen op steeds meer bijval rekenen.

Dagelijkse portie geluk

Deze wandeling staat garant voor een dagelijkse portie geluk. Ze is, vanuit mijn huis, zo’n dikke 5 km lang en dat is best doenbaar om vaak te doen. Kloksgewijs of tegenkloks, het maakt niet uit. Door de heuvels verruimt mijn blik: ik kan boven ons dorp heen zien: Scherpenheuvel, de toren van de abdij van Averbode, zelfs de windmolens van Tessenderlo.

Omdat foto’s meer zeggen dat woorden

Rillaar via wandelknooppunten
Rillaar via wandelknooppunten
Rillaar via wandelknooppunten
Rillaar via wandelknooppunten

Voor de liefhebbers van geocache

Ik vond hier al tal van geocaches terwijl ik er niet eens op zoek naar ging. Ideaal dus voor wie zin heeft om dit eens uit te proberen, al dan niet met kinderen (want makkelijk te vinden). Hou je meer van het echte zoekwerk: wees gerust, er zijn er ook die echt serieus verstopt zijn!

Rillaar via wandelknooppunten
geocache

Kaart

wandelen in Rillaar

Wandelknooppunten

 • Start: plein aan de Tietseweg in Rillaar
 • Parking: op het plein – ruim en gratis
 • Beginpunt: knooppunt 721 op de Molenstraat – deze straat geeft uit op het plein, het knooppunt is zo’n 100 meter van het plein/parking
 • Wandelnetwerk: De Merode
 • Afstand: 4,1 km. Maar uiteraard makkelijk uit te breiden naar méér via de wandelknooppunten. Dit is ‘mijn’ korte lievelingswandeling omdat ik ze makkelijk tussendoor, voor en na het werk kan wandelen. Maar leef je vooral uit om ze uit te breiden!
 • Horeca: bij de start en het centrum van Rillaar (dorp)
 • Wegen: heuvelachtig, grotendeels onverhard. Het pad loopt ook door een bos. Mogelijks modderig, check de (voorbije) regen.

Wat is jouw lievelingsrondje in je buurt?

Het is natuurlijk mooi allemaal: de wandelboeken, het plannen van een route, de rugzak op. Hadden we maar zeeën van tijd! Wellicht heb jij ook zo’n rondje in de buurt waarvan je genieten kan. Je mag het gerust delen in de comments. Dat zou fijn zijn !

Dit vind je misschien ook leuk...

6 reacties

 1. Heidi schreef:

  Het Laekdal in Tremelo. Vanaf mijn voordeur ook ong 5 à 6km. Maar gemakkelijk utibreidbaar richting Ninde met het Zegbroek. Een aanradertje en niet zó ver van Rillaar

 2. Myriam schreef:

  Wauw, ziet er ook een prachtige wandeling uit.
  Geniet ervan!

 3. Koen Kennis schreef:

  Wij hebben ze vandaag gedaan. Prachtige wandeling. Een aanrader 👍🏻

 4. Kaat schreef:

  O super! Je zal me ooit wel tegenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.