Laat je betoveren door de winter: Lipsewandeling in Tildonk

Lipsewandeling

Met deze Lipsewandeling in Tildonk (Haacht) wil ik een pleidooi houden voor wandelen in winterse omstandigheden, of zelfs, zoals bij deze wandeling, als er flink wat mist is. Je ziet misschien minder, maar de landschappen zijn evengoed een streling voor het oog. Elk seizoen heeft zijn eigen kleur, sfeer en geluid. Laat de koudere temperaturen je vooral niet tegenhouden om ook in de winter op pad te gaan!

Lipsewandeling in Tildonk - wintertaferelen

Tildonk: klein dorp, schat aan verhalen

Het woord ‘Tildonk’ gaat terug naar de Middeleeuwen. Til en donk zou verwijzen naar Til en donk, wat zo’n beetje neerkomt op een verheven bos. Veel bos is er tijdens deze wandeling niet, maar wel getuigen die een tijd van rijkdom laten vermoeden. In een ver verleden gaf ik er ooit les en kon mijn ogen niet geloven. De hele school ademt Art Nouveau. Tijdens je wandeling kan je uiteraard de school niet bezoeken, maar een deel is ingericht als horeca, dus dit is alvast een tip. In diezelfde gebouwen en errond is ook een belevingscentrum van Wereldoorlog I. Mocht je het al te koud krijgen tijdens de winter, of dorstig zijn in de zomer, moe van het wandelen of wat dan ook, dan mag je dit echt niet missen.

De Leuvense vaart en de Lipse

Deze wandeling doet nogal wat water aan. De Leuvense Vaart (officiëel kanaal Leuven-Dijle) kan je niet missen. Er is een jaagpad dat waar je rustig wandelen en fietsen kan. Er is zijn verschillende watersluizen die best een kijkje waard zijn.

Vaart Leuven
Lipsewandeling Tildonk

Is de Leuvense Vaart groot en een thuis voor tal van eenden, meeuwen en zelfs een aalschover, dan is dat heel anders gesteld met de Lipse. De Lipse is een klein kronkelend beekje dat je voortdurend tegenkomt tijdens deze wandeling. Geen aalschovers hier, maar wel een eigen fauna en flora. Maar liefst zes keer kruis je dit beekje.

De Lipse, moeilijk te ontwijken tijdens deze wandeling

Landelijk

Deze Lipsewandeling in Tildonk is bovenal een landelijke wandeling. Geen heuvels en nooit een drukke weg. Akkers en hier en daar een kleine boerderij. Het jaagpad, de paden tussen velden en akkers zijn voornamelijk vlak. Geheel onverhard is de route niet, maar wel behoorlijk autovrij. De wegen zijn op deze wandeling zijn er voornamelijk voor de tractors die van het ene veld naar het andere moeten.

Lipsewandeling maar bovenal: landelijk en agrarisch

Wandelen in de winter

Mijn eerste reactie bij winterse temperaturen en zeker bij mist is dikwijls teleurstelling. Koud en beneemt de mist niet alle zicht? Ik weet echter uit ervaring dat wandelen in een winters landschap, zelfs met mist, een bijzondere ervaring is. Uiteraard gaat dit niet op als er maar een zichtbaarheid is van enkele meters, dan is het wandel je misschien zo de beek in, maar soms is de mist van die aard dat het prachtige beelden oplevert.

Leuvense vaart en jaagpad op de Lipsewandeling Tildonk

De combinatie van vriesweer en mist brengt de natuur overigens in een bijzondere stilte. Dat valt me iedere keer weer op. Heel wat mensen blijven sowieso thuis in deze temperaturen en mist en het lijkt wel alsof vogels en kleine dieren ook niet verlekkerd zijn op mist. Laat deze weersomstandigheden je echt niet weerhouden om buitenshuis te gaan. Een stadswandeling lijkt mij niet zo geschikt, maar deze Lipsewandeling in Tildonk, die vlak is, is daarvoor uitermate geschikt.

Wandelknooppunten Lipsewandeling Tildonk

wandelknooppunten Lipsewandeling Tildonk

Volg de knooppunten 526 – 527 – 529 – 528 – 530 – 531 – 532 – 526

  • Afstand: 9 km
  • Vertrekpunt: kerk Tildonk – Dorpsstraat Tildonk
  • Geografie: Tildonk ligt tussen Mechelen en Leuven, 30 km ten oosten van Brussel
  • Parking: aan de kerk of voor de school (weekend en vakantiedagen)
  • Aard van de wegen: hoofdzakelijk verhard maar jaagpad en boerenwegen, weinig tot geen autoverkeer – 2 km onverhard
  • Horeca: centrum Tildonk
  • Bankjes: ja
  • Wandelnetwerk: Demer en Dijle

Zin in meer wandelen?

Overzicht wandelingen per provincie

Klik hier

Overzichtskaart alle wandelingen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.