Maasvallei Aldeneik: gele route

Aldeneiken gele route

De Maasvallei Aldeneik route is eentje van de mooiste die ik dit jaar al liep. Ik stel ze dan ook graag aan jullie voor! Een dikke 10 km de zeshoekige gele bordjes volgen.

collage Maasvallei Aldeneik gele route

De Maasvallei Aldeneik route loopt bijna geheel op wandelpaden, op uitzondering van de kleine uitstap naar Maaseik. Je loopt zowel langs de ‘oude’ als de ‘nieuwe’ Maas.

De start is veelbelovend, die is immers aan de Heerenlaak, een groot water voorzien van bankjes. Heerlijk om te wandelen.

start Maasvallei Aldeneik gele route
Hier start de wandeling.

Vervolgens wandel je richting Maaseik, naar de historische kern van de stad. Je kan er één van de oudste museumapotheken bezoeken, maar de markt op zich is al een bezoekje waard. Eeuwenoude huizen met typische gevels uit die tijd.

 kleine stop in Maaseik
Loop gerust binnen bij de Dienst van Toerisme op de markt.

Dan is het wandelen doorheen ‘de maasvallei’. Dit betekent niet dat je continu langs de oude of nieuwe Maas loopt, maar wel dat het grote vlaktes zijn. Akkerbouw waar mogelijk, maar soms ook gewoon drassig land (met goed verzorgde wegen) voor het geval de Maas uit haar oevers zou treden. Aan de overkant van de Maas kijk je uit op Nederland.

Bedevaartsplaats Heppeneert

De Maasvallei Aldeneik route volgt deels een bedevaartspad. Je passeert dan ook het bedevaartsoord Heppeneert. Bijzonder verzorgd en helemaal ‘mee met z’n tijd’, je ziet er kaarsen branden die ‘besteld zijn via internet’. Op het (korte) bedevaartspad vind je dan weer achtergelaten keien of citaten van wijzen. Bezoek zeker de kerk: er is veel te zien. Ik nam geen foto van de binnenkant, maar wie toch een ‘fotoherinnering’ wil, kan gratis een prentkaart van de binnenkant van de kerk meenemen als aandenken.

Er is een mooi aangelegd parkje langs de kerk. Daar kan je genieten van wat rust of je picknic.

Het pelgrimspad is een deel van  gele route

Kunstwerk: Save Ours Souls

kunstwerk van Maarten Inghels.

Er is veel te zien op deze wandeling en soms zou je zomaar een kunstwerk voorbijlopen, zeker als het duidelijk van tijdelijke aard is. Deze ‘save ours souls’ kan je bezoeken als je net van de bedevaartskerk terug naar de weg loopt (met zicht op de oude Maas). Je loopt dan niet op de weg, maar ernaast. Zo is ook de wandeling aangegeven. Het kan natuurlijk dat het kunstwerk er dan al niet meer is. Als ik mijn foto vergelijk met hoe het werk er oorspronkelijk uitzag, dan zie ik dat tijd en weersomstandigheden hun tanden al behoorlijk in het werk hebben gezet.

Het werk is van Maarten Inghels (°1988). Op de daarnet aangehaalde website lezen we hetvolgende;

In 2021 dreigde de Maas hier over de dijk van het Limburgse bedevaartsoord te stromen. De hulpdiensten versterkten de dijk met zandzakken, die zo net kon standhouden. De SOS die we uit boeken of films als noodsignaal van schipbreukelingen kennen, kwam hier dus heel dichtbij. Nu zie je vanaf diezelfde dijk in het winterbed van de rivier een 25 meter lang beeld in zand: SAVE OUR SOULS. Het verwijst naar het hoogwater van 2021. Meer nog, voor Inghels is het een zinloze noodkreet in deze tijden van toenemende overstromingen en zomerse droogtes. Het feit dat het kunstwerk kan overstromen of wegspoelen is hierin essentieel. Hiermee benadrukt de schrijver onze kwetsbaarheid voor de immense kracht van het water. Maar het is ook een referentie naar het bedevaartsoord en de kerk vlakbij, waar het zielenheil centraal staat.

Aldeneiken

De rust van Aldeneik, begin- en eindplaats doet iets. Het lijkt alsof de rust ingebakken is in zowel landschap als de architectuur van kerk en huizen rondom. Er is een mooi pleintje mét een dorpsbakker. Heerlijk als je bijna aan het eind van je route bent.

Aldeneik rustig dorp

.

De route is makkelijk te volgen via de gele zeshoek (zie foto). Ze is bijzonder goed aangeduid. Er zijn vele aanwijzingen, zodat je bij twijfel al bijna het volgende bordje ziet.

Maasvallei Aldeneik gele route: volg de gele zeshoek

Maasvallei Aldeneik route: praktisch

📏 Iets meer dan 10 km

📍Heerenlaak in Aldeneik, parking 5.

🅿️ idem startpunt. De parking is gratis.

🔢 Volg de gele zeshoek

🍺 Maaseik centrum & bakkerij in Aldeneik

📈 vlak

🥾 Check altijd het weer van de dag en de voorbije dagen, aangepast schoeisel is aan te raden.

Zin in meer wandelingen?

Volg me op IG DeWereldvanKaat , daar komen de wandeling meestal het eerste te staan, in korte vorm. Op deze blog vind je uitgebreide artikels een meer info.

Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.

Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!

wandelingen DeWereldvanKaat

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.