Moorsemwandeling Betekom met extra’s!

Het fijne aan wandelingen die geheel uitgepijld zijn met bordjes is dat je nauwelijks moeite moet doen. Geen kaart, geen knooppuntenlijstje, geen GPX, gewoon bordjes volgen. Deze wandeling in Betekom (Vlaams-Brabant) was voor mij een verrassing. Een stukje geschiedenis, een oude windmolen, kapelletjes die uit verre eeuwen lijken te komen en veel onverharde wegen. Goed voor zo’n 9 km wandelplezier.

praktisch

Graag onmiddellijk de praktische info? Scroll naar beneden!

Moorsemwandeling: vol verhalen en volksgeschiedenis

Verhalen en volksgeschiedenis. Dat lijkt wel een beetje de draad van deze Moorsemwandeling, al primeert de natuur boven alles. Bij de start valt al meteen een groot beeld op. Niet in het centrum van het dorp en toch wel een beetje groot voor deze kleine plaats. Het zijn overduidelijk mijnwerkers, maar wat heeft Betekom te maken met mijnwerkers? Enig opzoekwerk leert ons dit:


Op 8 augustus 1956 kwamen 262 mijnwerkers om bij de mijnramp in Marcinelle. Onder hen bevonden zich 33 mensen uit het Hageland en Zuiderkempen, voornamelijk uit Betekom en omstreken.Een aantal van die Vlaamse mijnwerkers rusten op de begraafplaats van Betekom. Tegenover het kerkhof werd in 2006 een monument opgericht ter nagedachtenis van de Vlaamse slachtoffers. Een copie van dat monument wordt vrijdag 20 april onthuld in de gedenkzaal op de mijnsite in Marcinelle. Het beeld Stilte is een werk van de Begijnenijkse kunstenaar Roger De Haes” (Bron)

Moorsemwandeling monument mijnwerkers Betekom
Ter nagedachtenis van de slachtoffers uit Betekom – mijnramp in Marcinelle (1956)
aan het begin van de Moorsemwandeling

Het duurt niet lang of ik ontmoet opnieuw een stukje geschiedenis: een oude windmolen op de Molenberg. De verhalen gaan ver terug, tot in de middeleeuwen. Hij is gebouwd de de typische ijzerstandsteen van deze tijd. Toen ik er langskwam waren de restauratiewerken vrij ver gevorderd, kan is groot dat je als wandelaar nu (of straks!) kan genieten van het het uitkijkplatform bovenaan en zo’n panoramisch zicht krijgt op de Demervallei. Plannen om de molen weer in werking te laten treden zijn er niet.

Moorsemwandeling windmolen in Betekom

Holle wegen, veel rust en natuur, dorp met terrasjes

Wie woorden hoort alle molenberg zal meteen wel vermoeden dat er wat klimmetjes in deze wandeling zitten. Evengoed als hollewegen. De wandeling gaat grotendeels door op onverharde paden en in heel veel rust. Toch is dit geen ingeslapen dorp. Er zijn een aantal cafeetjes bij het begin van de wandeling. Op zomerse dagen zijn er zelfs terrasjes. Er is een behoorlijk groot sportcentrum met veel openlucht recretatie (en speeltuin!) waar, zeker in het weekend het best vertoeven is. Er zijn open ruimtes en je kan gerust op een bankje genieten van de kunsten van de skaters.

Religie

Of deze streek bijzonder religieus was weet ik niet, misschien onderhouden ze gewoon goed en lang de (oude) religieuze verwijzingen. Het viel mij tijdens deze wandeling op dat er tal van (behoorlijk oude) kapelletjes waren. Wie interesse heeft kan overigens ook nog een kapelletjeswandeling maken. Zoals je in Vlaanderen wel mee ziet is er in deze streek ook een mariagrot nabij het Meetshovenbos. Dergelijke plaatsen blijven iets bijzonders hebben. Een langere blik werpt een zicht op allerlei verzuchtingen en smeekbedes van soms decennia ver weg.

Moorsemwandeling Mariagrot aan Meetshovenbos
Mariagrot aan het Meetshovenbos

Meetshovenbos

Via de Mariagrot lopen we het bos in. We laten de weiden en akkers achter ons, de holle wegen en heuvels, maar lopen nu door een bos. Het meetshovenbos is niet bijzonder groot maar heeft tal van kleine wandelpaden waardoor je er best lang kan wandelen. In het midden is een grote laan die lijkt op een boulevard. Die snijdt het bos in twee én is een goed oriëntatiepunt. Voor kinderen is er een superleuke speelbos.

Moorsemwandeling die ook door het Meetshovenbos loopt.
bijzondere dieren in het Meetshovenbos

In deze regio vind je wel meer van deze bijzondere uit hout gekapte figuren. Het is het werk van een lokale kunstenaar.

praktisch

Moorsemwandeling praktisch

  • Afstand: 9 km
  • Startplaats: Sportcentrum “De Tumkens”, Pastoor Pitetlaan, 30, 3130 Betekom
  • Parking: Gratis bij het sportcentrum. Ook mogelijkheid aan de kerk (ongeveer 400 meter verderop)
  • Bewegwijzering: Volg het zeshoekig bordje (zie foto’s)
  • Kaart of GPX:  Een GPX-bestand van de wandeling kan je hier vinden, maar je hebt het helemaal niet nodig.
  • Horeca: bij aanvang (dorp)
  • Bankjes: weinig
  • Moeilijkheidsgraad: enkele zeer kleine klimmetjes
  • Staat van de wegen: Veel onverhard, kan modderig zijn bij nat weer.
  • Situering: Betekom ligt in de provincie Vlaams-Brabant op zo’n 17 km ten noorden van Leuven.

Zin in meer wandelingen?

klik op de afbeelding of deze link

Klik hier

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It is the little changes that make the most important changes. Thanks for sharing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.