1000 vragen #25 Wanneer deed je het laatst een dag helemaal niets ?

1000 vragen over mezelf

Helemaal niets doen is moeilijk

Helemaal niets doen ligt niet in mijn aard. Een dag waarop niets gepland is en bijgevolg niets afgevinkt kan worden lijkt me een verloren dag. Zo voelt het toch voor mij aan. Zelfs in de bijna eindeloze (?) zomervakantie wil ik niet dat er een dag voorbij gaat zonder dat ik terug kan kijken op ‘iets’ dat ik gedaan heb. Dat mag best een wandeling zijn, of een fietstocht. Het kan evengoed het lezen van een boek zijn of het opruimen van een kast. Als het maar “iets” is en dat “iets” moet meer zijn dan het noodzakelijke opstaan, wassen, eten etc.

Tot je niet anders kan

Toen ik de vraag enkele weken geleden invoerde dacht ik : er is gewoon geen dag waarop ik niets doe. Maar dat was dus buiten vorige dinsdag gerekend. Of vorige maandag. Toen lag ik hier als een slappe vod te dampen van de koorts en kon ik alleen maar mijn hoofd breken over het het moeilijk is dat iets als een onnozele (?) bacterie tot zo’n puinhoop van een lichaam kan leiden. Ik kon alleen maar ‘dokter’ denken en zag het zelfs niet zitten om naar hem toe te gaan.

De dokter kwam en bracht niet het gehoopte verdict. Het zou nog wel even duren, zei hij. Dat even duren schoot me nogal in het verkeerde keelgat. Nog dagen en dagen ? Ik was zelfs te ziek om TV te zien die dagen. Naar toilet gaan leek meer op een Everestexpeditie.

Dus, wanneer heb ik niets gedaan ? Echt niets ? Maandag ! Dinsdag ! En ook wel een beetje de rest van de week, maar met maandag en dinsdag als koplopers.

niets doen

De kunst van het ziek-zijn – of van niets doen

Als bij toeval (scrollen door Facebook lukte soms wel !) belandde ik bij een artikel uit Happinez dat het had over de kunst van ziek-zijn. Ziek zijn als in ziek zoals ik was : infectie op luchtwegen, of griep, niet als in ‘ernstig ziek’. Laat dat even duidelijk zijn. Er stonden een paar receptjes in om je beter te laten voelen. Toch trof dit mij het meeste :

Maar van alle bovengenoemde ‘medicijnen’ is de belangrijkste nog altijd tijd. Want als je de dingen de tijd geeft die ze nodig hebben, dan kan het resultaat niet anders dan sterk en betrouwbaar zijn. Bomen hebben de frictie van de wind nodig om hun wortels dieper en sterker te laten groeien. En voor ons mensen is dat niet anders.

Een beetje te mierzoet geschreven naar mijn smaak, maar I get it.
Soms is niets doen het beste wat je kan doen.

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ben jij goed in niets doen ? [/perfectpullquote]

 

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.