Oranjewandeling Diest: maak kennis met een nieuwe stad

Oranjewandeling Diest

Ontdek het vernieuwe Diest met z’n hippe koffiebars en nieuw aangelegde wandelstraten. Volg de Demer door de stad en geniet van de de banken en de paden langs en op het water. Snuif het verleden van Diest op door deze Oranjewandeling die oud met nieuw verbindt. Een korte wandeling van zo’n 2,5 km, volledig bewegwijzerd én met gratis brochure om je helemaal vertrouwd te maken met wat het geslacht Nasseau-Oranje met Diest te maken heeft.

praktisch

Onmiddellijk de praktische gegevens? Scroll naar beneden ‘Oranjewandeling Praktisch’

oranjewandeling Diest : fotocollage

Volg de Demer doorheen de stad

Was je vroeger al eens in Diest? Meer dan, zeg maar, enkele jaren, of zelfs slechts een jaar geleden? Dan zal een bezoek je zeker verrassen. Diest is aan een serieuze heropwaardering bezig waardoor de stad een stuk mooier, aangenamer én rustiger geworden is. Méér ruimte voor de wandelaar, méér rust voor wie houdt van een terrasje.

oranjewandeling Diest : eerbetoon aan De Demer
Wandelen langs, of liever op de Demer
oranjewandeling Diest -
De Demer heeft een prominente plaats gekregen in de stad.

Ooit was die Demer, die uiteraard doorheen Diest stroomde, niet meer dan een grote riool die men uiteraard liever niet zag en bijgevolg letterlijk een verborgen leven leidde. Langzaamaan heeft men er echter voor gekozen om stad en water weer te verbinden. Van riool werd de Demer weer een fiere waterloop. Dankzij de stadsvernieuwing zorgt diezelfde Demer voor tal van rustplaatsen in de stad, met banken en lange paden.

Na de Demer, de binnenstad

De vernieuwing in Diest is een work in progress, maar de resultaten zijn al meer dan behoorlijk. Zo werden sommige winkelwandelstraten compleet heraangelegd en werden ze meteen een trekpleister voor nieuwe zaken. Onze favoriet is alvast Miss Cupcake. Behalve cupcakes hebben ze er overheerlijke cheesecake. Wij zijn nogal zot van de kokoscheesecake, al is die meestal snel uitverkocht. Spelen doen we bij Nooi, een café badend in het licht en rijkelijk voorzien van lekkernijen en gezelschapspellen. Wij probeerden er een en ander (gratis) uit. Toen de gastheer onze koffie serveerde kregen we meteen wat uitleg bij de spelregels. Niet dat dat spelen hoeft overigens, er liggen evengoed tijdschriften en boeken, Nooi is bovenal een café dat ontspanning ademt: of je nu met vrienden babbelt bij een koffie, een spelletje speelt, een boek leest of naar buiten tuurt, het is allemaal oké.

oranjewandeling Diest : binnenstad heraangelegd
wandelstraten in Diest

Vergeet nooit je verleden

Diest is niet zo groot, de Oranjewandeling, die je langsheen al dit schoons brengt, is evengoed een eerbetoon aan de historische wortels van Diest. Filips Willem, een telg uit tde Nassaudynastie wiens peetvader Filips II, koning van het Spanje was, is dé man die de Oranjes verbindt met Diest. Hij studeert in Leuven (dichtbij Diest) en leert er allerlei talen. Het zijn woelige tijden, er heerst steeds meer verzet tegen de Spaanse invloed. De odsdiensttwisten verdelen het grote Spaanse rijk. Er zijn her en der rellen, die uiteindelijk tot de splitsing van de Nederlanden leiden, het ontstaan van Nederland. Voor België (het andere ‘stuk’) is het nog even wachten.

Filips Willem werd gevangen genomen en naar Spanje overgebracht in de hoop dat hij het opstandige ‘Nederland’ zou vergeten. Na de dood van zijn vader, die de kant van de protestanten had gekozen, erfde hij tal van bezittingen en grond. Het betekende de terugkeer naar zijn familie en de ‘Blijde Intrede in Diest’ begin 17de eeuw. Hij verblijft er regelmatig. In zijn testament laat hij opnemen dat hij begraven wil worden in de oranjestad die het dichtst bij zijn overlijden was: Diest! En zo blijft Diest voor altijd verbonden aan Het Huis van Oranje.

Begijnhof en stadsparken

De oranjewandeling is kort en makkelijk: je volgt gewoon de bordjes. Diest is een oude stad waar veel ‘geschiedenis’ is. Zo wandel van de winkelstraat zo het begijnhof binnen. Ondanks het feit dat Diest absoluut niet groot is, passeert deze wandeling meer dan één park. Fijn om gewoon te genieten van een bankje. Die zijn er overigens in overvloed.

oranjewandeling Diest : begijnhof
Diest Begijnhof

Combineer deze wandeling met een natuurwandeling

Diest is (deels) omringd door stadswallen, heeft een heuse citadel én ligt ook nog eens aan een prachtig natuurgebied. Wil je deze stadswandeling graag combineren met een wandeling aan een natuurdomein, dan kan je er één grote wandeling van maken. Het Webbekoms Broek ligt op de rand van de stad. Parkeer je je auto op de (gratis) parking De Halve Maan (zie onder ‘praktisch’), dan ben je op het snijpunt van de stad en het natuurgebied. Hier vind je de beschrijving van de wandeling in het Webbekoms Broek.

Kaart van de wandeling

Via onderstaande link kan je gratis de brochure (PDF) Oranjewandeling Diest downloaden. Dit is een uitgave van de Stad Diest. Je kan de brochure ook kopen op de Dienst voor Toerisme.

In deze brochure vind je extra uitleg en ook onderstaand kaartje. Het kan handig zijn om je te oriënteren maar je hebt het niet echt nodig. De bordjes wijzen je de weg!

oranjewandeling Diest kaart

Oranjewandeling praktisch

praktisch
 • Afstand: 2,5 km
 • Startplaats: Markt Diest
 • Parking: Er zijn diverse gratis parkings rond Diest:
  Parking Citadel (Leuvensestraat/ Citadel), zo’n 5 minuutjes van het centrum en prachtig zicht, want hoog gelegen,
  Parking Kluisberg Boudewijnvest, eveneens 5 minuutjes van het centrum
  Parking Halve Maan: Omer Vanaudenhovelaan, zo’n 10 minuten van het centrum
 • Bewegwijzering: via zeshoekige bordjes
oranjewandeling Diest Volg de bordjes
 • Kaart of GPX:  zie hierboven, je hebt geen kaart nodig
 • Horeca: talrijk
 • Bankjes: in de stadsparken (Stadspark Cerkel en Stadspark de Warande) en de winkelwandelstraten en op de markt
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, plat
 • Staat van de wegen: verhard
 • Situering: Diest ligt in de provincie Vlaams-Brabant op de grens met Limburg.

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen Per provincie (link)

Klik hier

Wandelingen op kaart (link)

Wandelingen overzicht op kaart

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.