Piervenshoekwandeling – Keerbergen

Piervenshoekwandeling

Een korte wandeling met variatie: eyecatcher is zeker de ijzeren hangbrug die een geschiedenis heeft die eeuwen terug gaat, maar evengoed is het genieten van het bos, de restanten van de Antitankwall en het wandelen langs de Dijle.

Piervenshoekwandeling: collage foto's

De Oude Hansbrug: eyecatcher van deze wandeling

Oude Hansbrug, de eyecatcher van de Piervenshoekwandeling

Je kan er onmogelijk voorbij lopen zonder ze op te merken: de Oude Hansbrug, een hangbrug die je over de Dijle brengt. De brug heeft een geschiedenis tot in de 13de eeuw, ze verbond Leuven met Lier. Toch is de brug die je nu ziet niet de originele. Deze was na zoveel gebruik en slecht onderhoud, niet meer te herstellen. Gelukkig betekende dit niet het einde van deze brug, want ze werd naar origineel model helemaal herbouwd in 2005. Nu is ze een welkome overgang voor fietsers en wandelaars, het gemotoriseerde verkeer kreeg een nieuwe brug verderop, die kreeg dan meteen de naam ‘Nieuwe Hansbrug’.

De antitankgracht

Deze Piervenshoekwandeling loopt voor een groot stuk langs de Dijle en iets voor de Oude Hansbrug, meer precies bij de ‘nieuwe brug’ zal je een bord zien dat verwijst naar de Antitankgracht. Je moet dan even de (nieuwe) brug over, de getuigen van deze ‘wall’ kan je zien (met uitleg) aan de andere kant van de brug. Een ommetje dat nauwelijks 500 meter is. Eenmaal je de Dijle over bent, bevind je je overigens in Haacht. Op de site van onroerend erfgoed lezen we dit over de antitankgracht:

De ‘antitankgracht’ van Haacht strekt zich over een lengte van 3 kilometer uit tussen de ‘Hansbrug‘ over de Dijle en het gehucht Wakkerzeel. Ze bestaat uit een steunmuur in beton geflankeerd door een gracht en voorzien van diverse kunstwerken, met name: een stuwdam aan de monding van de gracht in de Dijle, zowat 100 meter stroomopwaarts van de Hansbrug, en verscheidene kleine sluizen en onderaardse hevels, die verdeeld zijn over de ganse lengte van de gracht.

Avonturen in het bos

Begin van de Piervenshoekwandeling: voor avontuurlijke kinderen (of volwassenen jong van hart)

Deze wandeling start doorheen het bos. Het eerste stuk van het bos is voor avontuurlijke kinderen (of volwassenen met een jong hart!). Het wordt wellicht nog beter, want toen ik er wandelde was het speelbos ‘in opbouw en herstel’, maar er was al heel wat te doen. Wat dacht je van slingeren over het water zoals op de foto hierboven?

Langsheen de Dijle

Deze wandeling loopt eveneens een groot stuk langs de Dijle. Je volgt er haar kronkelend verloop.

Piervenshoekwandeling: langs de Dijle

Kaart wandelknooppunten

Wandelknooppunten Piervenshoekwandeling

Deze wandelknooppunten zijn fysieke knooppunten, je kan dus de bordjes volgen. Toch graag navigatie? Dan kan dat natuurlijk altijd met de app wandelknooppunt.

Samenvatting Pervenshoekwandeling

📏 Afstand 6,2 km

📍Start: Haachtsebaan 172, 3140

🅿️ Ik kon langs de baan (in een verzorgde) berm parkeren.

🔢 909 – 900 – 99 – 98 – 97

🍺Geen gezien

📈 Vlak

🥾 Check altijd het weer van de dag en de voorbije dagen, aangepast schoeisel is aan te raden. Langs het water weinig bescherming (indien regen/zon)

🗺️ Keerbergen ligt net tussen Mechelen en Aarschot, 13 km ten oosten van Mechelen, 17 km ten noorden van Leuven.

Zin in meer wandelingen?

Volg me op IG DeWereldvanKaat , daar komen de wandeling meestal het eerste te staan, in korte vorm. Op deze blog vind je uitgebreide artikels een meer info.

Via deze link vind je een kaart met daarop alle wandelingen.

Of ga naar de database en kies zelf je provincie, afstand, soort etc!

wandelingen DeWereldvanKaat

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.