1000 vragen #12 Wat wil je graag nog kopen ?

1000 vragen over mezelf
shopping-791585_1280

Ik ? Shoppen ?

Toen ik de vraag las, dacht ik dat ik helemaal geen shopper was. Tot ik dieper nadacht en tot de vaststelling kom dat ik wel degelijk behoorlijk kan shoppen ! Lees mijn shopgeschiedenis en vooral de lijst waarvoor ik altijd val. Toon mij één zaak van die lijst en ik bezwijk al ! 

Shoppen op zaterdag

Shoppen is niet zo mijn ding. Er zijn jaren geweest dat ik samen met een vriendin steevast op zaterdagvoormiddag ging shoppen. Dat noemden we niet zo, we zouden een koffie drinken ‘in de stad’. Alleen bleek dat die koffie gewoon het startsein was van een shoppingsdagje. Ondertussen praatten we bij en met een fijne buit begonnen we ons weekend. Het was een soort beloning voor onze voorbije werkweek en het was ook een sociaal gebeuren. Ik heb er goede herinneringen aan.

Het dorp : weg met het shoppen

Een verhuis naar een dorp (de stad is te ver weg) brak radicaal met deze gewoonte. Parkeren is niet evident in een stad en het shoppen werd een gedoe. Ik werd ouder (jakkes, dat klinkt o zo slecht !) en het hoefde niet meer. Te druk allemaal.

Minimalisme

Er zijn veel redenen waarom mensen zich tot het minimalisme wenden of zich vragen beginnen te stellen rond al het kopen. Wat mij betreft heb ik daar geen hoogstaande drijfveren voor. Er zit geen ethische of ecologische reden achter. De eerste reden is puur praktisch : al die spullen vragen aandacht en moeten op orde gehouden worden. Dat betekent opruimen. Een plaats geven. Minder spullen is gewoon minder werk. Een tweede reden die daar enorm aan vasthangt is dat ik liever geld spendeer aan ervaringen. Die blijven en geven alleen maar positieve energie.

Valkuilen om toch te kopen

Toch laat ik mij nog dikwijls verleiden om van alles te kopen. Ik schreef er hier al eens over en wanneer ik het terug lees zie ik dat het toch nog altijd geldt. De aard van het beestje vrees ik…

Shoppen ? Dit zijn mijn grote verleidingen

Hoe bewust ik ook ben, er zijn zaken waaraan ik moeilijk kan weerstaan. Hier is mijn verslaaf-kooplijstje

 1. Boeken

  Tegenwoordig koop ik ze vooral via Kindle en dat heeft een vals gevoel omdat ze voldoen aan ‘niet op te ruimen’.

 2. Tassen en rugzakken

  Ik ben veel onderweg, voor het werk, al wandelend, naar de gym, naar mijn familie in West-Vlaanderen en ergens leeft in mij de illusie dat je voor alles een perfecte tas kan hebben. Dat zijn in mijn geval sportieve tassen, ik ben geen sjakosjmadam. De perfecte tas heb ik echter nog altijd niet gevonden en dat komt omdat ze aan deze voorwaarden moet voldoen : ze moet superklein en handig zijn en er moet superveel in kunnen.

  Ik hou van tassen die tegen een stootje kunnen en ook nog praktisch zijn. Foto : Kipling.

  Ik hou van tassen die tegen een stootje kunnen en ook nog praktisch zijn. Foto : Kipling.

 3. Garmin

  Ik ben een fan van Garmin en bij uitbreiding alles wat met cijfers en digitaal werkt. Staat er ‘nieuw’ en ‘Garmin’ op, dan heeft het onmiddellijk mijn aandacht.

  Vivoactive, foto Garmin

  Vivoactive, foto Garmin

 4. Kantoor- en schoolgerief

  schriftje van Dille en Kamille (foto : Dille en Kamille)

  schriftje van Dille en Kamille (foto : Dille en Kamille)

  Een hele gevaarlijke, want dat is noodzakelijk (toch in kleine hoeveelheden) en het is ook niet duur. Alleen kan ik ondertussen een winkel beginnen. Talloze notaboekjes en schriftjes liggen hier. Allemaal wonderschoon (en onbeschreven !).

Ik geloof dat dat wel de grote vier zijn. Tegenwoordig ben ik nogal gevoelig voor kampeerspullen, maar ik denk dat deze fase ondertussen al bijna voorbij is (lees : er kan maar zoveel in de auto). Ook een moeilijke (en onbegrijpelijke !) : waterflessen en thermosjes. Ik vind die soms zo mooi dat ik ze gewoon niet kan laten staan, terwijl niemand natuurlijk 5 waterflessen gaat meezeulen. Hetzelfde met thermosjes. Hema is daarin een grote (maar leuke !) verleider !

Op de vraag ‘wat wil je graag nog kopen’ heb ik dus geen concreet antwoord. Het is hier best goed. Het eerste wat in mijn gedachten zit is dat ik deze namiddag (begin schooljaar) toch een nieuwe map moet kopen. Dat is natuurlijk nonsens, dat ik dat ‘moet’ kopen, alsof ik geen mappen genoeg heb. Maar het schooljaar beginnen zonder 1 nieuw item. Dat kan toch echt niet ?

[perfectpullquote align=”full” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Zijn er zaken waar jullie steevast voor ‘vallen’ ? Ik ben benieuwd ! Zijn het totaal andere zaken ? Wellicht wel ! [/perfectpullquote]

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Caro schreef:

  Boeken mogen van mij gerust uit de bib komen. Boeken lezen kan mij gelukkig maken, maar ik hoef ze niet te bezitten. Een overvolle boekenkast hoeft niet voor mij.

  • Kaat schreef:

   Voor mij ook, alleen voel ik altijd enige ‘stress’ voor de ’terugbrengdatum’ ! Misschien moet ik me daar eens over zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.