1000 vragen #59 Ben je een slechte slaper ?

1000 vragen over mezelf

Slecht slapen als levensstijl

Slapen, dat is hier ten Huize Kaat een echte issue. Zowel bij het lief als bij mij. Waar andere mensen elkaar ’s morgens begroeten met ‘Goede morgen’, vragen wij aan elkaar hoe de slaap was. Ik geloof dat die gewoonte nog stamt uit de tijd dat we dachten dat we de oorzaak zouden vinden. Als wetenschappers hebben we onszelf als proefkonijn gebruikt : geen chips meer eten, 4 uur voor het eten niet meer sporten, enkele uren niet meer werken voor het slapengaan, een vast uur om te slapen, een vast ritueel.
Ondanks het feit dat niets echt helpt blijf ik bij het ritueel van een vast uur en vaste gewoontes.  22 uur het bed in, zelfs in het weekend en de vakanties blijf ik er aan plakken. Steevast met mijn Kindle. Mijn eerste slaapmiddel.

Slecht slapen heeft gigantische gevolgen

Op den duur werd ik het wel gewoon, dat slecht slapen. Evenals het lief trouwens. Als het jaren en jaren duurt, dan wordt het normaal. Zoiets als regen. Wat doe je er aan ? Je kan het maar beter gewoon accepteren.

Slecht slapen en korte nachten. Ik werd het zo gewoon dat ik al blij was als ik 5 uur slaap haalde. Ik voelde me soms wel moe, maar meende dat dat door een gebrek aan fitheid kwam. Dus sportte ik meer om fitter te worden. En vermoeider.  Je moet fit zijn om energiek te zijn, maar je moet ook voldoende slaap hebben te kunnen sporten.
Mijn gezondheid ging er behoorlijk onder lijden. Ik zag het als de ongemakken van ouder worden. Ik boorde de klassieke bron aan: wilskracht en géén medelijden, als het met 5 uur moet gaan, dan zal dat ook zijn. Roofbouw is dat natuurlijk. En dat heb ik gevoeld.

Slecht slapen is geen ziekte

Ik heb mij lang heel eenzaam gevoeld met mijn ‘slecht slapen’. Ik ben immers niet ziek. Tenslotte slaapt iedereen wel eens slecht. Dus wou ik er niet over zagen. Ongeveer alle klassieke slaapmiddelen had ik gehad. Pleisters op de wonde. Ik was dan weer zo ongerust voor verslaving, dat ik er nog meer wakker van lag. Of ik besloot (terecht) dat dit toch niet kon blijven duren. Bij de meeste slaapmiddelen treedt gewenning op. Ik ben een chronisch slechte slaper, ik kan toch geen kilo’s slaapmiddelen nemen ?

Uiteindelijk aanvaard ik het maar. Er is geen wondermiddel en héél soms gebeurt het dat ik wel doorslaap. Dat ik word ik  wakker en is de wereld nog mooier !

 

Een fijne nachtrust gewenst !

 

“1000 vragen aan mezelf”  gaat terug op een boekje dat een tijd geleden bij Flow zat. Het is een klein boekje en er is geen plaats voorzien om te antwoorden, daarom dacht ik : waarom niet op de blog ? Voor het pure plezier van het schrijven ? Het verzamelen van herinneringen, wat volgens Gretchen Rubin, bijdraagt tot geluk ? Vandaar een nieuwe rubriek : 1000 vragen over mezelf.
Niets weerhoudt je om mee te doen !

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Katrien schreef:

    Ik heb al heel veel goeie dingen gehoord over slaapkliniek en slaaptherapie. Misschien iets om te proberen als het echt storend wordt. Toen ik met een burn-out thuis zat, heb ik ook heel wat inspanningen moeten doen om terug in een vast ritme te geraken. Dus ik begrijp dat het niet eenvoudig is :).

    • Kaat schreef:

      Dankjewel voor de suggesties. Ik zal er met mijn arts eens over spreken. Het vaste ritme lukt hier heel goed. Net zoals het ‘vaste tijdstip wakker worden’ !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.