Stadswandeling Aarschot: een tocht vol verhalen en ontdekkingen

stadswandeling Aarschot

Aarschot heeft veel troeven voor een wandelaar: een (gratis) parking aan de rand, mét campervoorzieningen, de Demer die door het stadje loopt, veel terrasjes op de Markt en tal van historische gebouwen met een verhaal. Een korte maar niet te onderschatten wandeling: Aarschot ligt immers in een dal, voorzie je dus van wat klim- en daalwerk, maar meteen ook van weidse uitzichten. Nog een troef: je hoeft alleen maar de bordjes te volgen.

collage stadswandeling Aarschot

Aarschot heeft best al wat eeuwen op de teller

De oudste vermelding gaat terug naar de 10e eeuw. Tal van verklaringen over de naam zijn er, maar altijd komt wel ergens een arend in terug die geschoten is. Hoe dan ook, een stad die zo ver terug gaat in de geschiedenis, heeft een schat aan verhalen en historische gebouwen. Dat merk je aan de kerken, de trapgevels en natuurlijk ook het mooie begijnhof en niet te vergeten de indrukwekkende ’s Hertogenmolens. Deze maakten gebruik van het debiet van de Demer. Deze watermolen is werkelijk indrukwekkend en is gebouwd over de hele breedte van de Demer. De turbine is rijk aan verhalen want was van strategisch belang: je kon er hele stukken land ‘blank’ mee zetten. Niet zo leuk voor vijanden van Aarschot dus!

's Hertogensmolens stadswandeling Aarschot
‘ s Hertogenmolens

Begijnhof van Aarschot

Vlaanderen telt zo’n 26 begijnhoven. Het bekends is wellicht het begijnhof van Brugge. Dat van Aarschot is een stuk kleiner, maar niet te missen. Het werd gesticht in de 13de eeuw en de laatste begijn stierf midden 19de eeuw. Toch voel je nog altijd de rust van toen wanneer je door het begijnhof wandelt. Het blijft een oase in een stad die overigens nooit erg druk is. Weerom een troef van Aarschot.

Begijnhof Aarschot - stadswandeling Aarschot

Een stad vol verhalen: van Sint-Rochus en de pest tot de kasseistampers

Voor wie lange tijd niet in Aarschot is geweest: vergis u niet. De stad maakte de laatste jaren een gigantische inhaalbeweging. ‘De Markt’ is autoluw gemaakt. De terrasjes breidden uit evenals een overvloed van banken die de stad overal zet. Het effect van al die banken, de fonteintjes op de markt is niet de onderschatten: van een ‘doorrijmarkt’ is die markt één grote plaats van samenkomst geworden.

Markt stadswandeling Aarschot
Foto uit coronatijden – geen terrasjes, maar die zijn (gelukkig) helemaal terug!

Die terrasjes hebben natuurlijk een grote aantrekkingskracht en dat was vroeg niet anders, al waren het gewoon cafeetjes. In tijden van onheil en rovers, richtte de stad Aarschot vol goede moed een burgerwacht op, maar die verkozen het bier boven het spieden naar ongure types. Niet naar de zin van de stadsheren uiteraard, want die verkozen een ‘actieve’ burgerwacht. Over het vervolg van het verhaal zijn diverse versies, maar één ding komt steeds terug: de creativiteit van de Aarschotenaren. Volgens één versie losten ze elkaar af. De ene op café, de andere met de klompen hard op de kasseien, hoorbaar voor iedereen en overduidelijk ‘in actieve dienst’. Aarschot houdt er de naam kasseistampers aan over. Sint Rochus staat dan weer bekend als diegene die Aarschot behoedde van al te veel pest. Elk jaar op 15 augustus zetten Aarschottenaren overal kaarsjes ter gedachtenis van deze heilige. Een tip!

Sint Rochus stadswandeling Aarschot

Als ik ooit eens vijf minuten tijd had – Aarschot nationaal nieuws

Aarschot is een stad vol verhalen. Misschien kent u het liedje van Louis Neefs:


Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb
Morgen of een andere dag misschien
Dan doe ik eens echt
Iets waarvan men zegt
Nee, dat hebben we nog nooit gezienRefrain:
Maar ik heb de hele dag toch al zoveel te doen
Eten, drinken, slapen, zoals ’t hoort
Hele nachten dromen
En dan moe zijn tot de noen
Enzovoort, enzovoort, wat ’n leven….

Het lied ging gepaard met een ‘videoclipje’ over enkele mannen die straatwerken moesten uitvoeren maar dit op zo’n tempo deden dat er weinig gebeurde. Via een verborgen camera werden ze gefilmd en later werd dit gebruikt in het liedje van Louis Neefs.
Aarschot zag er de humor van in en onthulde 35 jaar na het gebeuren, een beeld op exact die plaats. Het is één van de beelden die je tijdens deze wandeling tegenkomt.

Elke stad zijn frietkot. Het beeld dat verwijst naar het lied van Louis Neefs staat tegenover deze gevels.

Aarschot in het Demerdal

Aarschot ligt in een dal en dat betekent dat je niet aan wat klimwerk ontkomt. Het zorgt er anderzijds wel voor dat je nu en dan een prachtig zicht krijgt op de stad zelf.

Zicht over Aarschot - stadswandeling Aarschot

Overal een verhaal, overal een historie

Alle verhalen of historische referenties opschrijven over Aarschot zou een klein boek vragen, maar alvast nog enkele foto’s.

Gasthuis - stadswandeling Aarschot
Het Gasthuis, nu cultureel huis, gaat terug tot de 13de eeuw. Een verhaal met veel conflicten.
Stadsbrouwerij Aarschot - stadswandeling Aarschot
Aarschot heeft zijn eigen brouwerij én bier.
Bier komt in veel verhalen in Aarschot terug, ook Wolf is Aarschots bier.

Stadswandeling Aarschot (beeldenwandeling) : praktisch

Bewegwijzering stadswandeling Aarschot

De wandeling is ontzettend goed bewegwijzerd. Volg deze bordjes.

 • Afstand: 3,5 km (zie ook verder ‘uitbreiding’ voor wie meer wil).
 • Bewegwijzering: via bordjes. Kaartje kan je hier downloaden (Dienst Toerisme Vlaams Brabant), je vindt er ook extra uitleg. Het is een PDF document dat netjes op 1 A4 past. Hieronder is slechts een stuk van het kaartje.

 • Startplaats: Ik raad je aan om te starten aan de Demervallei (gratis parking rand stad) en niet het startpunt dat aangegeven staat op de kaart. Daar kan je immers niet lang parkeren. Bij punt 5 of 6 dus.
 • Parking: parking Demervallei: Demervallei 8, 3200 Aarschot. Dit is een zeer grote (gratis) parking op de rand van de stad. Hier zijn ook plaatsen voor campers voorzien. Opgelet: op sommige stukken moet je een blauwe kaart leggen, op andere niet.
 • Terrein en wegen: verhard
 • Moeilijkheidsgraad: er zitten best wel een paar echt steile hellingen/trappen in.
 • Bankjes en rustplaatsen: meer dan voldoende
 • Horeca: Veel en gevarieerd. Op de markt is ook een supermarkt en een broodjeszaak
 • Situering: Aarschot bevindt zich op zo’n 24 km ten noord-oosten van Leuven in de provincie Vlaams-Brabant.
 • Wandeling uitbreiden? Dat kan vrij makkelijk. Aarschot behoort tot het wandelnetwerk De Merode. Wie liever wat meer kilometers maalt kan deze korte wandeling bv. combineren met deze wandeling van 12 km. Dit is een volledige natuurwandeling en sluit aan op de beeldenwandeling. Dan heb je de combinatie van een stads- en natuurwandeling.
 • Openbaar vervoer? Aarschot heeft een treinstation dat al evengoed aan de rand van de stad ligt.

Zin in meer wandelingen?

Wandelingen per provincie (link)

Klik hier

Overzichtskaart wandelingen (link)

link

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.